Ideális kutyafajták kezdő kutyatartók és családosok számára


Család
8/09/2020
A kutyák valódi kincsek lehetnek egy család életében, azonban nem mindegyik fajta családbarát. Az Everydayme segítséget nyújt családosoknak és kezdő kutyatartóknak a döntéshozatalban!

„Anya, lehet egy kiskutyám?" Szinte nincs szülő, aki ezt a mondatot még ne hallotta volna. A gyerekek odáig vannak az ebekért, és nem csupán háziállatként tekintenek rájuk, hanem lelkitársként, játszópajtásként és megölelhető barátként is.

Miért jók a családbarát kutyák?

Egy családi kutya kifejezetten jó hatással lehet egy gyermek szociális készségének fejlődésére: erősödik mentális kiegyensúlyozottságuk, jobban kezelik a stresszes helyzeteket, önállóbbá, felelőségteljesebbé és kötelességtudóbbá válnak négylábú pajtásuk által. Ezen elv mentén az utóbbi évek során egyre több iskolában alkalmazzák az iskolakutyákat. Az állatok puszta jelenléte nyugtató és szorongásoldó hatással bír, nem beszélve arról, hogy a fegyelmezettségre is pozitív hatással van.

Amennyiben eldöntötték hogy kutyát szeretnének a családba, de nem tudnak dönteni a fajta mellett, olvassák el javaslatainkat.

Kutyafajták kezdő kutyatartóknak: Hogyan válasszuk ki a megfelelő társat?

Nem minden kutyafajta való kezdőknek. Ennek számos oka van: bizonyos fajták kifejezetten időigényesek, mert folyamatosan „dolgoztatni" kell őket, míg mások erőteljes őrző-védő ösztönnel rendelkeznek, ez pedig nem túl ideális, ha otthonunkban rendszeresen fogadunk látogatókat.

Az alábbi kutyafajtákat előszeretettel javasoljuk kezdő állattartóknak:
 • A Golden Retrieverek elképesztően barátságosak, szerethetők és kiegyensúlyozottak. Intenzív vedlésük miatt azonban kutyaszőr-allergiások számára nem ajánljuk.
 • Az uszkárok számos méretben előfordulnak – intelligens és megbízható állatok, akik boldogok, ha a gazdájuk is boldog. Bingo!
 • „Lehet élni mopsz nélkül, de minek?" Loriot, a német komikus és színész nagy rajongója ennek az imádnivaló fajtának – vicces, kiegyensúlyozott és vidám természetű ebek.
 • A Labrador nagy népszerűségnek örvend a kezdő kutyások körében, mivel barátságos, játékos és szeret bújni, ráadásul sosem hagyna ki egy jó labdázást vagy tóban fürdést.
 • A labrador és uszkár keverékét hívják Labradoodle-nak, s ez fajta tökéletesen ötvözi a gének legjobb tulajdonságait: okosak, gyengédek és tanulékonyak. Nem vedlenek, így remek választás lehet az allergiától szenvedők számára.
 • A Bichon Frisé kifejezetten nyugodt, gyengéd és jó lelkületű kutya. Gyors felfogásának köszönhetően ideális fajta kezdő kutyatartók számára.
Kezdő gazdiként az alábbi kutyafajtákat érdemes kerülni:
 • A kimondottan erős vadászösztönnel bíró fajtákat, melyek folyamatos kiképzést igényelnek. Ilyen fajta például a schnauzer, a pinscher, a tacskó, a münsterlandi vizsla, a német rövidszőrű vizsla, a magyar vizsla, vagy a wimaraner.
 • Az őrző és terelő kutyák meg akarják védeni területüket és ebből adódóan gazdájukat is. Ezzel bizony időnként sikerül túllőniük a célon. Ilyen fajták például a németjuhász, a dobberman, a rottweiler, a border collie és a kangal.
 • A nagytestű kutyák, mint például a dán dog, az afrikai oroszlánkutya, a malamut vagy az óriás schnauzer pedig jellemzően gyengébb idegrendszerrel bírnak.
Alapvetően azt mondhatjuk, hogy nincs kezdők számára tökéletes kutya.
Sok múlik rajtunk és a (felnőtt!) családtagokon is. Mindegy milyen fajtára esik a választásunk, a megfelelő képzés és tanítás létfontosságú. Szánjuk rá az időt és járjunk kutyaiskolába, ahol a legtöbbet tanulhatjuk mi és házikedvencünk is, többet között a kutyák „nyelvéről".

Kutyafajták: Melyik passzol leginkább a családunkhoz?

Képzeljük el, hogy hirdetést adunk fel jövendőbeli kutyánk kiválasztásához. Milyen jellemvonásokat keresnénk a megfelelő jelöltben? Rugalmas, kiegyensúlyozott, bújós, játékos, gyermekbarát vagy békés? A családi kutya tulajdonságainak igazodnia kell életmódunkhoz. Amennyiben a családra a fizikailag kevésbé aktív életmód jellemző, nem érdemes nagy mozgásigényű fajtát választani, ez pedig természetesen fordított esetben is igaz.

Családi kutyák: kisgyereknek kiskutya?

E tekintetben nem létezik egyértelmű javaslat. Válasszunk olyan fajtát, mely nem igényel állandó figyelmet, nyugodtan tud kezelni bonyolultabb helyzeteket és nem túl érzékeny a zajra. Az újfunlandi, a mopsz, a berni pásztorkutya, vagy a máltai selyemkutya igen nyugodt természettel rendelkeznek. Mindettől függetlenül, sosem szabad kisgyerekeket egyedül hagyni a kutyával!

Családi kutyák: nagyobb felelősség az idősebb gyerekeknek

Az idősebb gyerekek előszeretettel vigyáznak kutyájukra, miközben maguk is felelősebb emberekké válnak. Vonjuk be őket aktívan a sétáltatásba, és bízzunk önállóságukban! A nagyobbak számára ideális kutyafajták közé tartozik a dalmata, a boxer, a labrador, az uszkár és a szetter.

Kutyafajták – alapvető szempontok

Egy kutya vásárlása előtt az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Kiadások: Vegyük számba a kutyatartással járó havi kiadásokat, hogy legyen róla elképzelésünk! (élelem, állatorvos, eszkörzök stb.)
 • Kan vagy szuka: A kutya kiválasztásakor annak nemét is érdemes fontolóra venni. A kanok jellemzően akaratosabbak és magabiztosabbak, míg a szukák általában bújósabbak. Ez persze az adott állat jellemvonásaitól is nagyban függ.
 • Kiskutya, vagy menhely: A kiskutyák nagyobb törődést és figyelmet igényelnek, ugyanakkor közvetlenül a család berkein belül szocializálódnak. A felnőtt, örökbefogadott kutyák olyan sajátosságokkal rendelkezhetnek, melyektől nem egyszerű megszabadulni, ugyanakkor végtelenül hálásak a törődésért.

Hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól?

A kutyák fantasztikus lények, szaguk azonban olykor kiábrándító lehet. Aggodalomra semmi ok: az Ambi Pur eltávolítja a megrekedt szagokat és kellemes, friss illatot hagy maga után – még az autóban is.