Miért fontos, hogy a gyermekek olvassanak, illetve hogyan ösztönözhetjük őket az olvasásra?


Család
30/03/2023

Az április elejére eső húsvéti ünnepek és tavaszi szünet egy nagyszerű lehetőséget kínálnak a fiatal olvasók számára, hogy érdekes irodalmi eseményeken vegyenek részt, valamint könyvespolcaik vadonatúj kötetekkel gazdagodjanak. De mi a helyzet azokkal, akiknek csemetéi nem szeretnek olvasni, - az ajándékba kapott könyveiket félredobják? Hogyan ösztönözhetjük őket az olvasásra? Íme!

Nemzetközi Gyermekkönyvnap: honnan ered az esemény?
Hans Christian Andersen április 2-án született. Ez a dán szerző sok jól ismert és dédelgetett mesét írt gyerekeknek. Az ő tollából olyan klasszikusok származnak, mint a „Kis hableány”, a „Borsószem-hercegkisasszony” vagy a „Hókirálynő”. E fantasztikus író születésnapjának évfordulóján a Nemzetközi Gyermekkönyvnapot ünnepeljük.

6 érv, amely amellett szól, hogy a gyermekek könyvet ragadjanak
Az olvasásnak számos előnye van. Az olvasmány nehézségi fokát az olvasó életkorához és érdeklődési területéhez kell igazítani. De vajon melyek az olvasás legnagyobb értékei?

A gyermek és ifjúsági könyvek fejlesztik a fantáziát
A könyvben elmélyülve, vagy történeteit hallgatva a gyermekek elképzelik a szerző által teremtett világot. Megpróbálják maguk elé vetíteni a szereplőket és a történetek helyszínét, valamint a leírt események menetét. Mindez egy nagyszerű fejlesztő gyakorlat a fejlődő agy számára.

Az olvasás fokozza a kreativitást
Vajon hogyan alakulnának az események, ha a főhős más utat választana? Az olvasás során egy gyermek a végkifejletet illetően számos lehetőséget mérlegelhet. Az olvasó gyakran kíváncsi arra, hogy mi következik majd, milyen sorsra jut a főszereplő? Vajon megbirkózik minden nehézséggel? Hová viszi az útja? Mindez szélesre tárja a kreatív képzelőerőt. A gyerekek akár saját, alternatív változatot is felépíthetnek egy adott történetből.

Az agy olvasással rögzíti a helyesírás szabályait
Szemekkel pásztázva egy leírt szöveget, sok szó helyesírása rögzül az olvasók fejében. Ennek köszönhetően a tanulók jobban teljesítenek a helyesírási dolgozatok vagy vizsgák alkalmával. Egy tapasztalt olvasó gyakran magától kitalálja, melyik helyesírás néz ki jobban, vagyis könnyebben rámutat a helyes válaszra. Ennek oka, hogy egy többször látott szó rögzül a tudatalattiban. Az olvasás minimálisra csökkenti az olyan kételyeket, mint a „hogyan írjam le helyesen?” kérdését.

Az olvasás bővíti a szókincset
Hányszor fordul velünk elő, hogy el akarunk mesélni valamit, de nem ugranak be bizonyos szavak? Milyen gyakran nem tudjuk, hogyan is fejezzük ki pontosan, amit mondani szeretnénk? Ennek oka lehet az is, hogy nem elég könyvet forgatunk a kezünkben. Valaki minél többet olvas, annál több szót tanul meg. A gyermekek agya rendkívül befogadó, így jobban meg tudják jegyezni az új kifejezéseket. Érdemes hangosan felolvasni a kisebb gyerekeknek megfelelő tartalmat. Ennek köszönhetően gyorsabban megtanulhatnak beszélni. A nagyobb gyerekeknek értékes, jól megírt és olvasmányos könyveket kell a kezükbe adni.

A könyvek hatással vannak bizonyos viselkedésformákra és attitűdre
A novellák, mesék és ifjúsági regények történetei többnyire fontos üzeneteket hordoznak. Olvasás közben a gyermekek jelleme is formálódhat: például empátia alakulhat ki bennük a főhős megpróbáltatásai iránt. Összességében az olvasás az emberek és a világ nagyobb megértéséhez vezethet.

Az olvasás nagyszerű unaloműző
Egy izgalmas olvasmány órákra elvonja a figyelmet és leköti a gondolatokat. Egy borúsabb nap ideális lehet arra, hogy a gyermekek időt töltsenek az olvasással, ami egyben az odafigyelést és koncentrációs képességet is kiválóan fejleszti. Tegyük lehetővé gyermekünk számára az olvasást, és biztassuk arra, hogy éljen át kalandokat kedvenc mese- vagy regényhőseivel!

Neked melyek voltak gyermekkorod kedvenc olvasmányai?
Kedves szülő! Emlékszel még saját, múltbéli olvasási élményeidre? Jegyezd le kedvenceidet és oszd meg őket gyermekeddel!