Hurrá!

hooray

megrendelésünket helyeztük el. Küldtünk neked egy e-mailt.

Bezárás

Saját kosár

A mintája

Válassza ki a megrendelendő mintát

cashback

Tekintse meg az Önnek megfelelő ajánlatokat!

Válassza ki a szállítási címet

Minden, amit a mellrákról tudnunk kell

Minden, amit a mellrákról tudnunk kell

0
Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja, jelképe pedig a rózsaszín szalag. Elsején ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját, amelynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre.
Az emlőrák a leggyakoribb, nőket sújtó daganatos megbetegedés: hazánkban évente több ezren szembesülnek a baljós diagnózissal. Fontos azonban tudnunk, hogy a betegség a korai stádiumban még teljes mértékben gyógyítható.
Milyen elváltozások lehetnek a mellben?
Az emlő zsírból, kötőszövetből és mirigyszövetből áll. Daganatai lehetnek jó- és rosszindulatúak. A jók közé tartozik a fibroadenoma vagy a papilloma, amely azonban rosszindulatúvá válhat. A fibrocisztás emlőbetegség (masztopátia) nem valódi daganat, csupán cisztákat jelent, azonban az esetek 2-3 százalékában rákká fajulhat, és az emlőrákok 70 %-a előzetesen fennálló masztopátia nyomán alakul ki.

Miért alakul ki a daganat?
Keletkezéséért sok tényező felelős, azonban kiemelkedő szerepe van a genetikai hajlamnak. Ha a családban – anyai ágon – előfordult már hasonló betegség, a korai és rendszeres szűrésre fokozottan kell figyelnünk. Emellett hajlamosító tényező a szervezet ösztrogéntermelésének megváltozása, illetve rizikófaktort jelent a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlhajszolt életmód is. Mindezek mellett a fogamzásgátló tabletták, valamint a változókori hormonpótló készítmények esetleges rákkeltő hatása ma is élénk vita tárgya.

Így ismerhető fel a mellrák
A betegség korai szakaszában általában nincs fájdalom, azonban a mellek megváltozott állapota általában kitapintható. Emiatt fontos szerepe van az otthoni mellvizsgálatnak, amelyet a legcélszerűbb közvetlenül a menstruáció után végezni, mert ekkor az emlők puhák, de nem érzékenyek, így könnyebben kitapinthatók bennük az esetleges csomók. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, például csomót az emlőben vagy a hónaljban, a mell formájának megváltozását, váladékozást a mellbimbóból, a mellbimbó tartós behúzódását vagy az emlő bőrének megváltozását, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Mammográfia 45 év felett
A rendszeres önvizsgálat kiegészítéseként évente el kell látogatnunk nőgyógyászunkhoz, aki a rákszűrés mellett az emlők tapintásos vizsgálatát is elvégzi. Azonban ezek egyike sem helyettesíti a 45 éves kortól kétévente javasolt, kicsit ugyan kellemetlen, de pontos képet adó mammográfiás szűrést, amely már akár az 5 mm-es korai elváltozást is kimutatja. Magyarországon ezt a vizsgálatot szerencsére az OEP kétévente finanszírozza a 45–65 év kor közötti nők körében, és behívót is küld, hogy erről ne feledkezzünk meg.

0

Szeretne hozzászólást írni?

Sütik elfogadása