Nőnapi motiváció: hogyan érhetjük el céljainkat?


Család
5/03/2019
Úgy érezzük, nekünk sokkal többet kell teljesítenünk céljaink eléréséhez, mint a férfiaknak? Hogyan valósíthatjuk meg az álmainkat úgy, hogy közben nem mondunk le nőiességünkről, saját értékrendünkről?

Manapság nem könnyű nőnek lenni, nőként saját céljainkat, álmainkat elérni. Az erős nők ismérve, hogy pontosan tudják, mit szeretnének, és azzal is tisztában vannak, hogyan érhetik el mindazt.
Határozzuk meg pontosan és egyértelműen céljainkat
Nem elég ezt az általános és gyakorlatilag semmitmondó mondatot hangoztatni, hogy „Szeretnék minden nap elégedett lenni”. Ez a hozzáállás nem visz előre. Az azonban igen, ha konkrétan megfogalmazzuk, mi kellene ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Például szeretnénk, ha több – vagy éppen kevesebb – felelősség hárulna ránk, más feladatokat kapnánk, vagy netán rövidebb munkaidőre vágyunk. Gondoljuk át, majd írjuk le egy papírra, hogy pontosan mit szeretnénk. Csak az egyértelmű célok tudják megmutatni, melyik lenne a helyes irány.  Ha félünk a változások okozta következményektől, írjuk fel a papírra a vele járó negatívumokat is. Így jobban el tudjuk dönteni, mennyit szeretnénk bevállalni céljaink elérése érdekében. Ráadásul, ha tudjuk, mire számíthatunk, már nem is félünk tőle annyira.
Ragaszkodjunk a saját értékítéletünkhöz
Csak olyan dolgokat vállaljunk be, amelyek illenek saját jellemünkhöz, hiszen csak így tudunk teljes odaadással és lelkesedéssel belefogni bármibe is. Minden, ami ellenkezik a meggyőződésünkkel, belső stresszt okoz. Ezzel pedig felesleges energiákat fordítunk olyasmire, ami nem vezet sehova. Ha például a visszafogott és nyugodt emberek közé tartozunk, ne akarjunk olyasmibe vágni, ami biztosan acél idegeket és erős érvényesülési képességeket követel. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a vágyott cél megfelel-e a habitusunknak és a saját értékítéletünknek, alaposan gondoljuk végig, milyen helyzetekbe kényszerülnénk, és el tudnánk-e azokat viselni.
Döntsük el, mi az igazán fontos
Egyszerre több dologban is helyt kell állnunk és közben úgy érezzük, szétesünk? Először is döntsük el, mi a legfontosabb. Akkor leszünk kiegyensúlyozottak és boldogok, ha fel tudunk állítani egy fontossági sorrendet, és aszerint végezzük a dolgainkat. Ha túl sok helyen akarunk egyszerre egyformán teljesíteni, szétforgácsolódik az energiánk, és az igazi célunkat szem elől téveszthetjük.
Írjuk fel a célunkat
Ha minden nap látjuk magunk előtt leírva, kevésbé leszünk hajlamosak elfelejtkezni róla. Írjuk fel a célunkat egy papírra, és figyeljünk arra, hogy pozitívan fogalmazzunk még akkor is, ha valami negatívumot szeretnénk elkerülni. Ne mondjuk például: „Az energiavámpíroknak nincs helyük az életemben.” Helyette sokkal jobb: „Csak humoros, pozitív gondolkodású emberekkel szeretném körülvenni magamat.” Vagy ahelyett, hogy „szeretnék megszabadulni a hasamon lévő hájtól”, mondjuk inkább azt, hogy „mostantól egyre fittebb és mozgékonyabb leszek”.
Lépésről lépésre haladjunk
Ne akarjunk egyszerre túl sokat, reális célokat és időpontokat tűzzünk ki magunk elé. Tervezzük meg pontosan, melyik időszakaszban mit szeretnénk elérni. Például ha szeretnénk több időt tölteni a párunkkal, mert több intimitásra vágyunk, akkor ne erőltessük azt, hogy minden estét kettesben töltsünk – elég, ha hetente kijelölünk egy napot, ami csak a miénk.
Ne stresszeljünk
Feleslegesen ne gyakoroljunk magunkra nyomást. Senki sem tökéletes, ezt nem szabad sosem elfelejtenünk! Ha valami nem sikerül elsőre, gondoljunk arra, hogy minden rosszban meg lehet találni a jót. Minden kudarccal egy másik kapu nyílik ki, csak meg kell találni. Ha humorral és nyugodtan fogadjuk a rosszat, legközelebb könnyebben fogjuk elviselni a kudarcot, és hamarabb fel tudunk belőle állni.
Jutalmazzuk magunkat gyakrabban
Minden kis lépés elérésekor tegyünk valami jót magunkkal. Jutalmazásként válasszunk mindig olyat, amit egyébként nem teszünk. Esetleg találjunk ki valami nagyobb jutalmat magunknak arra az esetre, amikor elértük a végcélunkat. Ha előre örülünk és várunk valami különlegességre, az képes motiválni minket azokban az időszakokban, amikor kicsit megrekedünk.
Inspirálódjunk erős nők által
Vannak olyan bloggerek és influenszerek (pl. Szentjobbi Krisztina, Ökoanyu, Hédinke, akik igazán jó példával szolgálnak. Olvasgassuk az írásaikat gyakran – főleg, amikor valamiért elbizonytalanodunk.