Öltöztessük színesbe a lakást: DIY-tippek gyerekekkel


Család
18/02/2021

Szeptember 23-a az őszi napéjegyenlőség napja, amikor hivatalosan is elkezdődik az ősz. Mi lenne, ha idén bevinnénk a lakásba az évszak gyönyörű színeit? Menjünk ki a gyerekekkel a természetbe, gyűjtsünk leveleket, és készítsünk belőlük dekorációkat, amelyekben aztán egy meleg tea elfogyasztása mellett gyönyörködhetünk.

Viharlámpás őszi levelekkel

Amire szükségünk van:

  • befőttesüveg
  • színes őszi levelek
  • szalvétaragasztó
  • spárga a díszítéshez
  • gyertya

Így készítsük el: a befőttesüveget kenjük be vékonyan szalvétaragasztóval. Ragasszuk rá a természetben gyűjtött barna-sárga-vörös színű faleveleket ízlésünk szerint. Vegyük figyelembe, hogy minél több levelet ragasztunk az üvegre, annál kevesebb fény jön majd át az üvegen! Ezután vigyünk fel bőségesen még egy réteg szalvétaragasztót a levelekre, majd hagyjuk az egészet legalább egy órán át száradni. Az üveg felső szélét kössük körbe egy spárgával, majd a végén formáljunk belőle masnit. Az üvegbe tegyük bele a gyertyát, és már kész is van a viharlámpás.

Levélkoszorú

A falevelekből készült koszorú anyagszükségletének listája meglehetősen rövid, hiszen csak színes falevelek kellenek hozzá, és persze virágdrót, amire felfűzzük a leveleket. Ha a koszorút szeretnénk felakasztani, mindenképpen erős drótot vagy fémgyűrűt válasszunk. A vékony ugyanis nem tartja meg a levelek súlyát.
Így készítsük el: először is gyűjtsünk nagyon sok különböző színű falevelet. Vegyünk a kezünkbe egy csokornyit úgy, hogy mindegyiknek alul legyen a szára, majd a levél közepén szúrjuk fel őket a drótra. Ahhoz, hogy szép sűrű koszorút kapjunk, sok levélre és kitartó munkára van szükség, de a végeredmény gyönyörű lesz. Ha úgy érezzük, elég levelet tűztünk fel, hajlítsunk belőle kör alakot, vágjuk le a drót végét, és kössük össze. Úgy is nagyon szép koszorút kapunk, ha a falevelek szárai nem kifelé állnak, hanem befelé, a kör közepe felé. Ha pedig egyáltalán nem akarjuk látni a szárakat, és teljesen lyukas koszorút szeretnénk, egyszerűen vágjuk le mindegyik levél szárát.

Lelógó levelek

Amire szükségünk van:

  • színes őszi levelek
  • újság - nehezék
  • laminálógép
  • olló
  • átlátszó cérna

Így készítsük el: préseljük le a faleveleket a szárukkal együtt. Helyezzük őket egy újság lapjai közé, majd tegyünk rá valamilyen nehezéket. Amikor megszáradtak és teljesen laposak, lamináljuk le őket – így tartósabb lesz az eredmény, és felakasztva még csillogni is fognak. Helyezzük a leveleket megfelelő távolságra egymástól két fólia közé, majd csúsztassuk be a laminálógépbe. Amikor kész, vágjuk körbe a faleveleket, de maradjon egy kis rész a szélén, nehogy belevágjunk a levélbe és szétnyíljon a laminálás. A szár környékén ollóval vagy géppel csináljunk lyukat, amelyen átfűzzük az átlátszó cérnát. Ha egymás alá is szeretnénk lógatni a leveleket, a levélrésznél is lyukasszunk. Konyhába, nappaliba akaszthatjuk őket.