Őszi szüreti fesztiválok országszerte


Család
3/10/2018
Ősszel nincs is jobb annál, mint élvezni a szép időt és jó társaságban ellátogatni Magyarország legfontosabb őszi eseményeire, a szüreti fesztiválokra. Országszerte ajánlunk most hangulatos helyszíneket a szeptemberi és októberi hétvégékre. 

Aki szereti a finom borokat, kedveli a fesztiválokat, és szereti barátaival élvezni az őszi napsütést, annak idén is nehéz lesz döntenie, melyik tájegység borfesztiváljára látogasson el az ősszel. 

Villányi Vörösbor Fesztivál

Október 4–7. között Villányban rendezik a 31. Vörösbor Fesztivált. A háromnapos esemény központi helyszíne a Villányi Rendezvénytér mellett a Diófás téren, a Teleki Szakképző Tanpincéjében, a Fő téren és a Pincesoron is zajlanak majd programok, a legkedveltebb könnyűzenei együttesek mellett a világ- és a népzene ismert képviselői, valamint a helyi és a környékbeli hagyományőrző csoportok, gyerekprogramok, utcaszínházak és a villányi borászok közreműködésével.

További információk: http://www.villanyiborfesztival.hu/vorosbor/

Tokaji Szüreti Napok

Ezen a borvidéken hagyományosan október első hétvégéjén (idén október 5–7.) ünneplik a szőlőt és a bort. A hagyományos programok mellett (szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események) gyerekműsorok és foglalkozások, valamint színes színpadi műsorok várják a városba érkezőket.

További információk: http://www.tokaj-turizmus.hu/Tokaji-Szureti-Napok

Szekszárdi Szüreti Napok

Szeptember harmadik hétvégéjén (13–16-áig) négy napon át minőségi kulturális programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézművesvásárral, tájegységre jellemző ételkínálattal várják az odalátogatókat. Fellép az Experidance, Tóth Gabi, a Váradi Roma Café, Péterfy Bori & Love Band, Szabó Balázs Bandája, a Magashegyi Underground, a Halott Pénz, a Kicsi Gesztenye Klub, a Kávészünet zenekar, az Irie Maffia, a Fish!, a Ziránó Színház, a Kerekes Band, az EDDA Művek és Balázs Fecó. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A szombat esti folklórműsorban megválasztjuk a 2018. év Szüreti táncos párját, akik egy évig viselik a kitüntető címet, és 2019-ben a rendezvény arcai lesznek.

További információk: http://www.szekszardiszuretinapok.hu/index.php?action=kezdolap

Szüreti mulatság Balatonszárszón

Szeptember 15-én rendkívül szórakoztató programlehetőség kínálkozik a Somogy megyei Balatonszárszón. Az esemény fél 2-kor a látványos, lovas-táncos szüreti felvonulással kezdődik a falu utcáin. Ezután népművelők, néptáncosok, együttesek műsorai varázsolják el az odalátogatókat, valamint bemutatják a szüreti hagyományokat is. Lesz szőlőtaposás és -préselés, must- és borkóstoló, a végén pedig szüreti bál. A részvétel idén is díjtalan, támogatójegyek vételére viszont van lehetőség, akár egy finom ebéd keretében is.

További információk: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szureti-mulatsag-balatonszarszo.html

Szüreti mulatság Hollókőn

A palóc táj legszebb gyöngyszeme Hollókő. Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja 1987 óta része a világörökségnek, így bármikor érdemes ellátogatni oda. Október második szombatján „indokot” is találhatunk ehhez, hiszen szüreti fesztivállal várják a vendégeket. A rendezvényen a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel, azt hirdetve, hogy véget ért a szüret, és biztosított a jövő év bora. Emellett lesz kézműves kirakodóvásár és kézművesfoglalkozások is. Megismerhetjük a bor készítésének első lépéseit, vagyis a szőlőpréselést, és a friss mustot meg is kóstolhatjuk.

További információk: http://www.holloko.hu/hu/esemeny/szureti-mulatsag.html