Stresszmentes családi élet? Igen, van ilyen!


Család
3/12/2019
Szülőnek lenni a legszebb és legfontosabb feladat az életben – azonban a legnehezebb is, főleg az édesanyáknak, akiknek állandó stresszt okoz az egyensúlyozás a család és a munka között. Vajon hogyan lehet mindenkinek megfelelni úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat?

Senki sem tökéletes
A nők hajlamosak arra, hogy mindig mindenkinek a legjobbat akarják. A legrosszabb, amikor állandóan úgy érzik, hogy igazából egy feladatot sem tudnak kielégítően elvégezni. Szakértők szerint ez a legnagyobb hiba, hiszen senki sem tökéletes, a lakásunknak sem kell annak lennie. Nem történik semmi, ha egy nappal később porszívózunk fel, vagy éppen a konyhában nem ragyog minden. Inkább ki kellene élvezni az együtt töltött időt a gyerekekkel – főleg, amíg kisebbek. Ahelyett, hogy a közösen eltöltött idő alatt más dolgokkal is foglalkoznánk, inkább legyünk vele rövidebb ideig, ám akkor teljes odafigyeléssel. A ránk váró feladatokat utána gyorsabban és zavartalanul elintézhetjük. Ezt már egyébként az óvodáskorú gyerekek is meg tudják érteni.

Beszélni, beszélni
Sok családban egyre inkább háttérbe szorul a beszélgetés. A modern kommunikációs eszközök egyszerűen átveszik a személyes társalgás helyét. Pedig a párbeszéd és a beszélgetés egymással elengedhetetlen egy igazi család működtetéséhez. Első lépésként ne engedjük az étkezőasztalhoz a telefonokat, és szánjunk időt a napi események átbeszélésére. Ilyenkor mi, édesanyák is szólaljunk fel és mondjuk el, mi történt velünk, milyen feladataink voltak és vannak, valamint kérjünk segítséget azok elvégzéséhez. Ha mindenki ott van egyszerre, könnyebb felosztani a munkát is.

Hogyan vitatkozzunk helyesen?
A konfliktusok hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Jobb, ha tisztában vagyunk vele: ha egyáltalán nincs vita, az a közömbösség jele lehet. Gyakran a stresszes hétköznapi helyzetekben meggondolatlan kijelentéseket teszünk, és megbántjuk egymást, ami után szó szót követve tör ki a vita, és lesz a vége sértődés, mérgelődés és hallgatás. Amikor úgy érezzük, hogy minden a nyakunkba szakadt, és már nem bírjuk tovább, vonuljunk inkább kicsit félre, higgadjunk le, és csak ez után mondjuk el, mi az igazi bajunk. Mindig csak az adott problémára fókuszáljunk, kerüljük a „soha” és „mindig” szavakat, valamint ne vonjunk le általános következtetéseket – megbántva ezzel a párunkat. Emellett sokat segítenek a pozitív „üzenetek” is. Ha azt mondjuk például, hogy „úgy szerettem volna, ha...”, azzal a saját érzéseinket és szükségleteinket közvetítjük anélkül, hogy a másik felett ítélkeznénk.

Jogok és kötelességek mindenki számára
Sok családban állandók a viták amiatt, hogy kinek mi a feladata a háztartásban. Ennek általában az a vége, hogy az édesanyák csinálnak szinte mindent, amitől frusztráltak lesznek. Ne puffogjunk magunkban emiatt, egyszerűen osszuk be, kinek mi a kötelessége és mihez van joga. Érdemes jól látható helyre egy táblázatot kitenni, amelyben minden benne van, és akkor nincs vita vagy egymásra mutogatás. Gyerekek esetében a kisebb jutalmazás célravezető lehet, azonban a pénz egyértelműen rossz megoldás, és mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy a házimunka elvégzése közös cél, nem egyedül a mi kötelességünk, és mi sem kapunk érte fizetséget. Ha valaki ennek ellenére nem akarja elvégezni a feladatát, a békesség kedvéért semmiképp se csináljuk meg helyette, így ugyanis sosem fog hozzászokni, hogy nemcsak jogok, hanem kötelességek is vannak egy családban.

Kis pihenő – újult erő
Édesanyaként meg kell próbálnunk egy kis egészséges egoizmust vinni a hétköznapokba, és nem teljes mértékben alárendelni magunkat a családnak. Ebből végül is az egész család profitálni fog, hiszen csak egy kiegyensúlyozott anyuka képes minden kívánságnak eleget tenni. Ha mi jól érezzük magunkat, az egész család jól érzi magát. Ha feszültek vagyunk, az előbb-utóbb mindenkire ráragad. Találjunk hát magunknak meghatározott időnként olyan időt, amikor kizárólag magunkért teszünk valamit – és ebből senki kedvéért ne engedjünk!