Így nem unatkozik a gyerek utazás közben


Család
29/07/2022
Nyáron sokat utazunk kocsival. Ha nem tartozunk azon szerencsés szülők közé, akiknek a gyerekei azonnal elalszanak, bizony fel kell készülnünk a szórakoztatásukra. Nem szerencsés egész úton a mobillal játszani, sem rajzfilmet nézni. Mit tegyünk hát, hogy a gyerek ne kérdezgesse ötpercenként, hogy mikor érünk oda.

A hosszú utazások a gyerekekkel meglehetősen idegőrlők lehetnek. Ha gondoskodunk a szórakoztatásukról, gyorsabban telik majd az idő – nekik és nekünk is.

Iktassunk be szüneteket
Álljunk meg egy-két óránként, hogy a gyerekek tudjanak egy kicsit mozogni. Utána kicsit fáradtak lesznek, és jobban tudnak majd egyhelyben ülni. Emellett nekünk is jót tesz egy kis pihenés és felfrissülés a friss levegőn. Lehetőleg olyan pihenőt keressünk, ahol van játszótér is.

A megfelelő elemózsia
Az evés-ivás egy időre eltereli a gyerekek figyelmét. Olyan ételeket készítsünk be egy kosárba, amelyek nem terhelik meg a gyomrot és a gyerekek sem lesznek piszkosak tőlük. Ilyen például a felszeletelt alma vagy zöldség, esetleg egy szendvics. Ha a gyerekek szeretik az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöket, azokból is összeállíthatunk egy kis doboznyit. Innivalónak vizet vagy gyümölcslevet válasszunk, semmiképpen sem koffeintartalmú italt, mert attól csak felpörögnek, és biztosan nem alszanak egy jót az evés után.

Hasznos eszközök
Autós hátsóülés-szervező: megéri beruházni egy ilyen tartóra, amit a gyerek utazás előtt telepakolhat a kedvenc játékaival. Mesekönyvek: a legkisebbeknek mozgatható, szivacs- vagy zenélő változatot válasszunk. A nagyobbaknak már lehet felolvasni, de csak rövidebb meséket, ha ugyanis nem látják a képeket, hamar megunják a történetet. Hangoskönyv formájában is hallgattathatjuk velük a mesét – ha mi nem vagyunk rá kíváncsiak, készítsünk be nekik fülhallgatót. Foglalkoztatókönyvek: olyat keressünk, amelyben többféle feladat van (színező, kitalálós, gondolkodtató, számolós stb.). Ha nem akarunk erre sok pénzt költeni, nyomtassunk ki a netről színezőket és feladatokat. A színezéshez csak ceruzát vigyünk, mert a filc makacs foltot hagy a ruhán és az autó kárpitján. Kedvenc plüss: soha ne felejtsük otthon, és ha lehet, tegyük be a kedvenc takaróját és párnáját is. Úti játékok: sok társasjátéknak van úti változata (torpedó, ki nevet a végén, miniflipper stb.). Menjünk be egy játékboltba, és válasszunk közösen a gyerekkel játékot, vagy rendeljünk a neten olyat, amiből esetleg már van otthon és szereti. Visszaszámláló készlet: papírkorongokra írjunk számokat (a korongok díszítését csináljuk meg előre közösen a gyerekkel), majd fűzzük fel őket egy fonalra. Az út hosszától függően találjuk ki, hogy hány kilométereként veszünk le egy-egy korongot a fonalról. Minden leszedésnél legyen egy-egy játékos feladat, amit a gyerekeknek kell fejben megoldani. Mire levesszük az összes korongot, meg is érkezünk.

Eszköz nélküli játékok
- Mondjunk egy betűt, és nézzük meg, ki tud több nevet ezzel a betűvel.
- Keresőpárbaj: a gyerekek keressenek egy bizonyos színt, női vezetőt, konkrét betűt, másik két gyereket a többi autóban. Aki hamarabb megtalálja ezeket, az nyer. Így folyamatosan kell figyelniük és nézni a környezetüket útközben.
- A gyerekek próbálják meg elérni, hogy valaki visszaintegessen nekik egy másik autóból.
- Szólánc egy bizonyos témakörben. Nagyobbaknál idegen nyelven is lehet játszani.