Visszatérés a munkába a várandósság után


Család
1/03/2021
Ha gyermeket vállalt, a következő legnehezebb döntés valószínűleg a munkába történő visszatérés. Ezt illetően sok anyának nincs választása, mert anyagi okokból vissza kell térnie a munka világába.

Ha gyermeket vállalt, a következő legnehezebb döntés valószínűleg a munkába történő visszatérés. Ezt illetően sok anyának nincs választása, mert anyagi okokból vissza kell térnie a munka világába. Akik pedig választhatnak, esetleg a teljes vagy részmunkaidő között őrlődnek, vagy próbálják eldönteni, hogy mikor kezdjenek újra dolgozni.

Bármilyen körülmények között is él, próbáljon előre tervezni, amennyire csak lehetséges. Ha a gyermek születése után rövidesen újra munkába kell állnia, kezdjen el tervezni már a várandósság ideje alatt. Az anya vagy apa, illetve a dolgozó szülő kettős szerepköréhez történő alkalmazkodás időt igényel. És soha nem lesz elég ideje arra, hogy megvalósítsa, amit eltervezett.

Az alábbi kérdések átgondolása segítségére lehet abban, hogy az átmenet könnyebb és stresszmentesebb legyen.
- Támogatás keresés
- Időbeosztás
- A gyermekfelügyelet módjának megválasztása
- A munkába történő visszatérés idejének eldöntése
- Idő önmagára

Támogatás keresés

Már a várandósság ideje alatt kezdjen el gondolkodni arról, hogy milyen támogató rendszerre számíthat, amikor visszatér a munkába.

- Ha kétszülős családban él, győződjön meg arról, hogy társa támogatja a  munkába történő visszatérését. Beszéljék át, milyen munkahelyi kötelezettségekkel kell számolniuk munkahelyeiken, illetve, hogy hogyan tudják kezelni a stresszt.
- Ha egyedülálló szülő, szüksége lesz más felnőttek támogatására és bátorítására. Egy támogató rendszer számos előnyt biztosít az Ön és gyermeke számára a gyermekkor ideje alatt, és nem csupán a munkához kapcsolódó területeken.
- Szerezzen támogatást munkaadójától. Felettesének meg kell értenie, hogy bármennyire is szereti munkáját, és értékes munkaerő, jelenleg gyermeke áll az első helyen. Beszéljen a munkaadójával, tekintsék át, hogyan tud munkahelye alkalmazkodni új helyzetéhez. Járjon utána a rugalmas munkabeosztás lehetőségének, illetve tanulmányozza vállalata betegszabadságra, családi probléma miatt igénybe vehető, fizetetlen szabadságra, illetve fizetett szabadságra vonatkozó szabályait.
- Keressen támogatást az anyatejes táplálás folytatásához a munkába történő visszatérést követően. Ez talán egy újabb feladat, mégis, nagy megelégedéssel töltheti el Önt, ha gyermeke számára a lehető legmegfelelőbb táplálást biztosítja.
Emellett, a munka után gyermeke etetése nagyon megnyugtató és különleges érzés. Járjon utána, hogy munkahelyén van-e olyan hely, ahol lefejheti az anyatejet, és tárolhatja azt. Ha lehetséges, vegye fontolóra, hogy ebédidőben hazamegy megetetni gyermekét. Kérje a nagyszülők, más rokonok, közelben lakó barátok támogatását, bárkiét, aki rövidebb időszakokra is segítséget tud nyújtani, főleg, amikor beteg a baba.

Időbeosztás

Még kellő támogatás megléte, illetve a legjobb szándék mellett is, ha mindkét szülő dolgozik, vagy ha a család egyszülős előfordulhatnak máshol nem jellemző gyakorlati problémák. Napról-napra, mindét szülő úgy érzi, szétszakad a munkahely és a család között, és túl kevés ideje marad a társas életre, vagy a párjára. Mindkettőjük részéről együttműködés szükséges a háztartás és a gyermekgondozás terén, hogy egyikükre se háruljon aránytalanul sok feladat, ez ugyanis nehezteléshez vezet. Az egyedülálló szülőknek nem csak hogy egyedül kell megbirkózniuk minden, a gyermekneveléshez és a háztartáshoz kapcsolódó napi feladattal, hanem a gyermek betegsége idején is egyedül kell helytállniuk otthon, illetve segítséget kell szerezniük.

Az alábbiakban teszünk néhány javaslatot, amelyek segítségével hatékonyabbá teheti időbeosztását:

- Tervezze meg és egyszerűsítse le az étrendet. Készítsen több adag főételt, és fagyassza le adagokban.
- Reggel időt takaríthat meg, ha előző este kikészíti a saját és gyermeke ruháját.
- Tervezze meg a hetet közlekedési szempontból. Ki hozza el a gyermeket a bölcsődéből/óvodából? Gondolja át, hogy esetleg lesz-e szükség gyermekgondozóra, bébiszitterre a hét folyamán.
- Állítson fel fontossági sorrendet a házimunkák között. Lehet, hogy a gyermek születése előtti feladatokat már nem kell olyan gyakran elvégeznie. Ossza meg a házimunkát és a feladatokat társával, és ahogy a gyermekek nőnek, vonja be őket az egyszerűbb feladatok elvégzésébe. Ha a dolgozó családban mindenki besegít, több idő marad, és az együtt töltött idő gazdagabbá válik.
- Fogadja el a felajánlott segítséget. Kérje meg a rokonait és a családját, hogy bizonyos feladatokat végezzenek el Ön helyett, és vegye észre a megosztható feladatokat, mint például a bevásárlás vagy a gyermekszállítás.
- Szakítson minden nap időt gyermekére, amikor csak vele foglalkozik - amikor nem gondol a munkára, a mosásra vagy a vacsorára. Ez a fürdéshez vagy etetéshez hasonló rutinfeladatok mellett történjen. A fiatal csecsemő is észreveszi, ha szülője másra figyel, és nem tud igazán ráhangolódni az igényeire és hangulatára. A legfontosabb a rugalmasság és a humor; máskülönben nem tud megbirkózni a váratlan helyzetekkel és a stresszel.

A gyermekfelügyelet módjának megválasztása

A dolgozó szülők aggódnak amiatt, hogy elvész a gyermekükkel töltött idő, hogy elmulasztják a gyermek életének fontos eseményeit, hogy elszakadnak gyermeküktől, és ambivalens érzések töltik el őket a szerepköreikkel kapcsolatban. Mindezek közül talán az elszakadás érzésével a legnehezebb megbirkózni. A szülőnek nagyobb szüksége lehet gyermekére, mint amennyire úgy érzi, hogy a gyermeknek szüksége van rá. Ráadásul, a szülő féltékenységet érezhet a gondozó iránt. Fel kell készülnie ezekre az érzésekre, amelyek egyébként teljesen normális válaszreakciók, és meg kell tanulnia különválasztani a saját igényeit a gyermeke jólétével kapcsolatban érzett aggodalmaitól.

A munkahelyen dolgozó szülők legfontosabb feladata, hogy minőségi munkát végző, megbízható, elérhető díjért dolgozó gyermekgondozót találjanak.

Tanulmányozza az alábbi listát, amely segít az Ön és gyermeke számára legmegfelelőbb szituáció kialakításában:

- Fordítson kellő mennyiségű időt a gyermekgondozás módjának kiválasztására.
- Tegyen több látogatást különböző időpontokban.
- Tegyen fel kérdéseket a gyermekgondozóknak, és ellenőrizze az ajánlásokat.
- Tartson folyamatos kapcsolatot a gondozó személyzettel, és naponta érdeklődjön gyermekéről - a rutinfeladatok elvégzéséről, milyen új dolgokat csinált aznap, jó vagy rossz kedve volt, stb. Szinte mindenki egyetért abban, hogy az első pár életév nagy fontossággal bír a gyermek személyiségének alakulásában, ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag a szülők formálhatják azt. A gyermek életét gazdagabbá teszi, ha szerető és figyelmes gondoskodást kap. Az ideális gyermekgondozásban a szülők igényei ugyanolyan fontosak, mint a gyermeké.

A munkába történő visszatérés idejének eldöntése

Ha megválaszthatja a munkába történő visszatérés időpontját, ez az első vagy második életév után ideális. A második és harmadik életév során a gyermek könnyebben kezeli a játszótársakat vagy a csoporthelyzetet, mint csecsemőkorában. Ha mégis munkába kell állnia az első életév vége előtt, az lenne ideális, ha félállást vállalna, vagy otthoni gyermekgondozást biztosítana gyermeke számára. Ez mind a szülő, mind a gyermek fejlődése szempontjából fontos.

Ha nem tud otthon maradni egy teljes évre, próbáljon meg legalább három-négy hónapig a gyermekkel maradni, így kialakul a szilárd szülő-gyermekkötődés, illetve a gondozási minta. A kötődés a szülő és gyermeke között kialakuló, speciális köteléket jelenti. A kötődés eredményeként a gyermek úgy érzi, szeretik, és biztonságban van. A gyermek 3 hónapos korára a legtöbb szülő és gyermek között kialakul egy biztonságot nyújtó kapcsolat. A 3 hónapos csecsemő már nyitott az új élményekre, illetve az új szintű kapcsolatokra, amelyeket bizonyos mértékben kezelni tud, így valószínűbb, hogy elfogadja a szülőt helyettesítő gondozót. 4 hónapos korukban a gyermekek már kicsit többet alszanak éjszaka, a gyermekágyi fáradtság és levertség is megszűnik, és az első három hónapban oly gyakori, nehéz időszak is könnyebbé válik.  

A baba 3-4 hónapos korában a legtöbb anyuka már magabiztosabbnak érzi magát szülői képességeit illetően. Tudják, hogy a csecsemő mosolya nekik szól! A babák által a szülők számára nyújtott dolgok ugyanolyan fontosak, mint az, amit a szülők adnak gyermekeik számára.

Mielőtt visszamegy dolgozni, készítse fel magát és családját is a változásra. Kezdje a munkát részmunkaidőben, ha ez lehetséges. Próbálja meg időzíteni a visszatérést, így minimálisra csökkenthető a stressz. A munkába való visszatérés, ha lehetséges, ne essen egybe a családi életben bekövetkező, egyéb fontos változással, például költözéssel, iskolaváltással, vagy egy olyan válsághelyzettel mint valamelyik családtag betegsége vagy halála.

Idő önmagára

Az aktuális tennivalók ijesztő listája mellett gondolnia kell saját, valamint társa és gyermeke szükségleteire is. Nem fog tudni helytállni sem otthon, sem pedig a munkahelyén, ha nem szakít időt magára, akár napi 10 percet egy forró fürdő erejéig. Munka közben néha tartson szünetet - lassítson kicsit a tempón, így felkészülhet az otthoni kötelességek teljesítésére. Ha stressz alatt áll, próbáljon megszabadulni a feszültségtől mielőtt hazaér.

Ne feledkezzen el egyéb fontos kapcsolatairól! Ha kétszülős családban él, időt kell szakítania párkapcsolatára - ahogy ez lehetséges. A gyermeküket egyedül nevelő szülők számára még megerőltetőbb feladatot jelent kapcsolataik ápolása, ez azonban alapvető fontosságú az egészséges érzelmi élet szempontjából.

Végezetül, támasszon reális elvárásokat önmagával és gyermekével szemben - Ön csak egy ember, és a nap csak 24 órából áll. Ne próbálja összehasonlítani magát más anyukákkal, akik Ön szerint többet teljesítenek. Minden gyermek más és egyedi. Ne hasonlítsa gyermekét unokahúgához, aki már kéthetesen átaludta az éjszakát, vagy legjobb barátja ritkán nyűgös kisfiához. Egyszerűen tegye meg, ami Öntől telik, és találjon időt arra, hogy minden nap örömöt leljen kisgyermekében. És akkor se felejtse el megölelni és megpuszilni őt, ha kimerült, hiszen gyermeke erőt ad Önnek.