A 10 legfontosabb kerti munka októberben


Otthon
2/06/2019
Októberben a vegetációs időszak a végéhez ér, megkezdődik a lombhullás, a késői termények betakarítása és a felkészülés a teleltetésre. Az októberben elvégzett kerti munkák többségének a hasznát már csak a következő évben élvezhetjük.

Van néhány elengedhetetlen kerti munka, amit el kell végeznünk annak érdekében, hogy a tavaszt gond nélkül kezdhessük.

Ültessünk ősszel is!

A szabadgyökerű gyümölcsfák, bogyós- és szőlőoltványok, rózsatövek október közepe-vége felé már kaphatók a kertészeti áruházakban, ezeket ilyenkor érdemes elültetni. Keverjük a földet marhatrágyával, és talajfertőtlenítőt is használjunk. Fontos, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel, mert könnyen megéghet, megpecsételve ezzel a növény sorsát. 

Az egynyáriak helyére ültessünk árvácskát, csarabot, díszkáposztát, krizantémot. Ha télen szeretnénk a lakásban tavaszi illatokat és színeket, most ültessünk cserépbe krókusz-, jácint-, tulipán- és nárciszhagymát. Sötét, hűvös kb. 10–12 fokos helyen nyolc hét alatt a hagymák kihajtanak, és a tél kellős közepén virágba borulnak. 

Kerti tó téliesítése

A belehulló levelektől egy hálóval védhetjük meg, de még előtte szedjük össze az elhalt növényi részeket és leveleket. A vízinövényekből a régebbieket szét lehet szedni, és a legszebb példányokat újra el lehet ültetni. A fagyérzékenyeket pedig vigyük világos, védett helyre. 

Nézzük meg a talaj minőségét!

Az ősz a legmegfelelőbb évszak arra, hogy talajmintát vegyünk a pázsit közül és a kertből. A talaj-teszt során lemérhetjük a föld pH-értékét, szervesanyag-tartalmát és néhány ásványi anyag szintjét, amely a növény növekedéséhez szükséges, mint a foszfor és a kálium.

Kerti bútorok és lámpák

Ha van kint szolárlámpánk, ideje azokat is felszedni és eltenni a kamrába. Ugyanez vonatkozik a kerti bútorra is. Ha nem tudjuk eltenni fedett, zárt helyre, mindenképpen vegyünk méretben ráillő takaró ponyvát. 

Zöldségek betakarítása

Ilyenkor kell a burgonyát, a babot, a sárgarépát és a káposztát is betakarítani. A burgonyát érdemes száradni hagyni, mielőtt zsákokba rakjuk, és fagymentes, sötét helyre tesszük. 

A bab leveleit komposztálhatjuk, a gyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya. A káposztánál csak arra kell figyelnünk, hogy a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek.

Pázsitgondozás

A rendszeres fűnyírás véget ér októberben. Az utolsó egy vagy két alkalommal emeljük meg a vágási magasságot, és seperjük le az eső- vagy harmatcseppeket fűnyírás előtt. A lehullott faleveleket rendszeresen söpörjük össze: komposztáljuk vagy vágjuk össze és használjuk talajtakaróként őket. Ássuk ki a durva fűcsomókat, majd vessük újra a felületet, de még jobb, ha gyeptéglákat fektetünk le a csupasz foltokra. Szükség esetén juttassunk ki mohaölő szert. Új gyep kialakításakor a magvetést ekkorra már be kell fejezni, gyeptéglafektetéshez viszont ez az optimális hónap. Ősszel van itt az ideje annak is, hogy kiirtsunk néhány olyan lomblevelű gyomnövényt a pázsitból, mint a fehér lóhere, a pitypang és a földi borostyán.