Bicikli szezon


Otthon
3/10/2018
Bringára fel! Mielőtt azonban elindulunk, ébresszük fel téli álmából a biciklinket is. A karbantartást mi is elvégezhetjük, otthon.

Tavasszal a biciklire is ráfér egy karbantartás. Nem kell hozzá szerelő, negyed óra alatt saját magunk is megcsinálhatjuk.

Tisztítás
Az átvizsgáláshoz a legjobb, ha fejre állítjuk a kerékpárt, így mindenhez hozzáférünk. Első lépésként tisztítsuk meg a biciklit, ám kerüljük a slag vagy a gőzborotva használatát, mert a nagynyomású víz behatol a csapágyházakba, valamint a résekbe, és ott korróziót okozhat, ezenkívül kimoshatja a kenőanyagot.

Gumik
Elég a külsejét leellenőriznünk: nincsenek rajta berepedezések, sérülések, jól látszik-e még a mintázata? Ha minden rendben van, felfújhatjuk a gumikat. A keménység mértékét nem kell kitalálnunk, hiszen a gumikra rá van írva, hogy milyenre kell felfújni őket.

Fékek
Ha a fék meghúzásakor a fékbetétek mindkét oldalon egyformán érnek hozzá a felnihez illetve a féktárcsához, majd amikor elengedjük, szintén egyformán távolodnak el tőlük, akkor ott is minden rendben. Ha a fék két oldala nem egyenlően mozdul vissza, a fék rugóerején kell állítani. Ha látszólag nem mozog rendesen, a bowdennel lehet baj, ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni.

Váltó és csavarok
A váltót úgy ellenőrizhetjük, hogy egyik kezünkkel a hajtókart hajtjuk, a másikkal pedig végigváltunk az összes fokozaton. Végezetül nézzük meg, hogy minden csavar fixen rögzül-e: keréktengely csavarok, hajtómű csavarok, pedálok, kormány, nyeregcső.

Váz
Ez a legfontosabb az ellenőrzési listán. A legjobb egy kis törölgetéssel és fényezéssel egybekötni a vizsgálatot, mert így biztosan minden hibát észreveszünk. Nézzük meg, hogy van-e rajta bármilyen deformitás vagy repedés. Egy összteleszkópos modell esetén a forgópontok csapágyaira is érdemes néhány percet szánni. A hátsó kerék oldalra mozgatásával ki lehet szűrni, hogy kotyognak-e a csapágyak, és a csavarok meghúzását is el kell végezni.

Lámpa
Mivel télen lemerülhetett az elem a lámpákban, azt is feltétlenül ellenőrizzük, hogy működik-e a világítás!
Az EverdayMe tippje: éves karbantartásra mindenképpen vigyük el a bringánkat valamikor az év folyamán!
Na és persze arról se feledkezzünk meg, hogy a biciklizéshez rövidnadrágot fogunk felvenni - elindulás előtt tehát távolítsuk el a lábunkról a nemkívánatos szőrszálakat egy női borotvával, amely tökéletesen simává varázsolja a bőrünket.

labedzes noknek

Egyhónapos edzésterv a vadító lábakért
Mindössze egy hónap alatt átalakíthatja combját és vádliját, s irigylésre méltó lábakat varázsolhat magának!