Fűszerkert a konyhaablakban – hasznos tanácsok kezdő kertészeknek


Otthon
6/07/2019


A saját fűszerkert csodálatos mini oázis lehet a konyhánkban. Jó móka lehet közösen ültetni és gondozni a kis kertet gyerekekkel, miközben a frissen vágott fűszerekkel sokkal intenzívebb ízvilágot varázsolhatunk ételeinknek. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni, hogy sikerélményekben gazdag legyen az otthoni kertészkedés, és csodaszép fűszernövények sorakozzanak a konyhaablakunkban!

Vetőmag vagy palánta?

Első lépésként fontos átgondolni, hogy fűszernövény magokat vagy inkább palántákat szeretnénk ültetni. Vetőmag ültetése esetén akár több hónapot is várnunk kell az első szüretelésig, ugyanakkor napról‑napra követhetjük mini kertünk növekedését. Ezzel nemcsak mi, hanem gyerekeink is izgalmas tapasztalatot szerezhetnek. A palánták nevelése kevésbé kockázatos, hiszen már kész, kifejlett növényt vihetünk haza. A palántát, magokat igyekezzünk megbízható helyről beszerezni, mag esetén nézzük meg a lejárati időt, a palántát pedig rögtön ültessük át egy nagyobb cserépbe és friss földbe, miután megvásároltuk.

Hova tegyük a fűszernövényeinket?

A legtöbb fűszernövény sok fényt igényel, ezért a legideálisabb számukra a déli vagy dél‑nyugati tájolású konyha. Próbáljuk meg ablak mellé helyezni apró kertünket, hogy minél több fény érje a palántákat. Heti egyszer forgassuk el a cserepet egy kicsit, mert mint tudjuk, a növények mindig a fény felé törekednek, és így formás, egyenletesen kibontakozó fűszereket kaphatunk.

Amennyiben több fűszernövényt szeretnénk nevelni, akkor lépcsőzetesen, külön polcokon is elhelyezhetjük őket. A fényimádó fajtáknak a felső polcon, míg a kicsit árnyékosabb fényviszonyokkal megelégedő növényünknek az alsóbb polcokon keressünk helyet.

Ültetés

Palánta és mag ültetésekor olyan cserepet válasszunk, amelynek lyukas az alja. Ez azért fontos, mert így öntözéskor a felesleges víz könnyen ki tud folyni a növény alól. A cserép alá tegyünk egy tálcát és helyezzünk bele kisebb köveket, kavicsokat, erre tegyük rá a cserepet, így nem fog fűszernövényünk feleslegesen vízben ücsörögni. Vetőmag esetén a cserepet töltsük majdnem tele földdel, szórjuk bele a magokat, fedjük le még egy vékony réteg földdel és öntözzük meg. A gyorsabb csírázás érdekében egy üveglappal is lefedhetjük a földet, így párás környezetet teremtünk a magok számára.

Használhatunk szerves komposztot, általános virágföldet vagy kifejezetten fűszernövényeknek összeállított keveréket. A kerámia cserépben jobban tud a levegő áramolni, amely jó tesz a növényünknek. Ha műanyag edényt választunk, akkor lehet, hogy kevesebb vizet fog igényelni a növényünk, mert a műanyag jobban benntartja a vizet. Vonjuk be a kisebbeket is az ültetésbe! Kérjük meg őket, hogy kutassák fel a legjobb kavicsokat és hagyjuk, hogy ők lapátolják a virágföldet a cserépbe.

Öntözés és gondozás

A növények vízigénye nagyon sok tényezőtől függ, a fűszernövény fajtájától, még a szoba páratartalmától is. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne áztassuk el a növényeket. A legegyszerűbb, ha ujjunkkal ellenőrizzük a talaj nedvességét. A magok esetén, amíg nem fejlődnek ki a növények, a talajt tartsuk mindig nedvesen. Később már csak akkor öntözzük, ha a felső réteg száraz.

Fűszernövények

Rozmaring: Szereti a direkt napfényt és a félárnyékot is, a szárazságot is jól tűri. Akkor öntözzük meg, amikor a talaj picit kiszárad. Kiváló egybesült húsok fűszerzésére, de salátához is keverhetjük és akár teát is készíthetünk belőle.

Bazsalikom: Édeskés fűszer, a pesto egyik fő alapanyaga, de paradicsomos szószokba, mártásokba vegyítve is igazi olasz ízvilágot idézhetünk meg. A tűző napot nem kedveli. Ha palántaként visszük haza, akkor először árnyékosabb helyre tegyük, és fokozatosan kerüljön ki a fényesebb részre.

Menta: Nagyon örül a teljes napfénynek, de árnyékos helyen is jól tud fejlődni. Sok vizet igényel. Időnként érdemes visszametszeni, így sűrűbbé válik. Igazi élénkítő, friss fűszernövény, amely könnyed nyári italok, saláták ízesítésére is kiválóan alkalmas. Emésztést segítő és fájdalomcsillapító hatásáról is ismert.

Tárkony: A tárkony is igényli a napfényt, ne tegyük ki hidegnek és kerüljük a túlöntözést. Ha nyár elején megnyírjuk, akkor friss leveleket hoz. Igazán egyedi ízvilágot ad a leveseknek, raguknak és főzelékeknek.

Metélőhagyma: Másnéven snidling, az árnyékosabb helyeket kedveli és rendszeres locsolást igényel. A metélőhagymát számtalan módon felhasználhatjuk, például töltelékek, túrók, saláták ízesítésére.

Igazi fűszernövénykert szakértő vagy még csak ismerkedik a kertészkedéssel? Ossza meg velünk tapasztalatait és bevált tippjeit!