Hogyan építsünk egyszerű homokozót a kertünkben?


Otthon
9/07/2018
A homokozó fontos hely a gyerekek életében. Építsük meg nekik a saját várépítő birodalmát, ahol nemcsak játszhatnak, de tanulhatnak is!

1. Válasszuk ki a kertben a megfelelő helyet, ahol ideális körülmények (és persze egy remek, saját készítésű homokozó) biztosítják majd a gyerekek a zavartalan homokozását. Figyeljünk rá, hogy a terep lehetőleg vízszintes legyen, így könnyebb dolgunk lesz az építésnél. A legjobb hely a homokozónak a kert egy védett zuga, ahol lehetőleg megfelelő mennyiségű árnyék van, valamint viszonylag szélvédett.  Ha van a kertünkben nagy árnyas fa, érdemes alá építeni.

2, Vásároljuk meg a homokozó hozzávalóit! Jó minőségű anyagokból dolgozzunk és alaposan tervezzük meg, hogyan fog kinézni! A pontos méreteket írjuk fel, a tüzépre, barkács áruházba felkészülten érkezzünk! Ha egyszerű gyalult deszkából készítjük a homokozót, négy 30-40 cm széles, 1 méter hosszú deszkára lesz szükségünk. Ne legyen túl magas a homokozó, hogy könnyen be és ki tudjon lépni a kicsi, de túl alacsony sem, hogy benntartsa a homokot a helyén. Homokból érdemes speciális, kifejezetten homokozóba való homokot vásárolni, ami finom szemcsés és biztonságos, kórokozóktól, vegyi anyagoktól és hulladék anyagoktól mentes. Vegyünk kavicsot is vízzáró rétegnek, körülbelül 0,2-0,3 m3-re lesz szükségünk belőle, akár csak a homokból.

3, Az építés első része a tereprendezés. Ássuk fel a homokozó helyét, gazoljuk ki a földet és egyengessük el a terepet. Szereljük össze a gyalult léceket, az illesztésre külön figyeljünk, hogy jól tartsanak a rögzítések, valamint ne lógjon ki sehol semmi, mert az balesetveszélyes. Ha nem gyalult deszkából, lécekből készül a homokozó, választhatunk gömbfát, nagyon jól mutat majd a kertben. Ha szeretnénk kényelmes játszórészt készíteni, a sarkokra felül átlósan tehetünk egy-egy kisebb lécet, amire a kicsik ráülhetnek, vagy „építkezhetnek” rajta. Az ülőke sima felülete nagyon fontos!

4, A legegyszerűbb homokozónak nem készítünk deszka aljat, így a víz is könnyebben elszivárog majd a sarazások után. Jó megoldás a homok alá terített nejlon is, a rögzítésre figyeljünk, hogy ne csússzon félre, érdemes a homokozó széléhez erősíteni. Ha kavicsot teszünk a homok alá, jól egyengessük el és elegendő vastagságban terítsük le! Ezután fessük le a homokozót valamilyen vidám színnel, de natúr is hagyhatjuk! Utolsó mozzanatként töltsük fel homokkal!

5, Gondoljunk a gyerekek egészségére, készítsünk tetőt is a homokozóra! Érdemes valamilyen kemény anyagot használni, amit a háziállatok nem tudnak könnyen a karmukkal szétszedni. A takarás készülhet fából, vagy erős ponyvából, ez utóbbi esetben fontos, hogy ne tudjanak az állatok alá mászni. A kutyák, macskák ürüléke komolyan veszélyezteti a gyerekek egészségét, ezért mindig takarjuk le a homokozót!

6, Ha nincs elég árnyék a homokozónál, helyezzünk egy szélesebb napernyőt a játszórész fölé. Stabilabb és hosszú távú megoldás lehet, ha négy léclábbal ellátott tetőt készítünk, amire vízálló anyagból eső- és napvédőt szerelhetünk.

Egyszerű munkával remek szórakozást biztosíthatunk a gyerekeknek. Jó munkát és jó játékot kívánunk!