Hogyan vonzzuk a madarakat kertünkbe?


Otthon
5/03/2021
Csalogassuk a környék madarait kertünkbe és a számukra egy természetes környezet megteremtésével élvezzük a madárfüttyöt egész nap!

Minden madárkedvelő álma, hogy egy olyan tökéletes kertet teremtsen, amelyet szárnyas barátaink otthonuknak nevezhetnek. Teremtsünk Paradicsomot mindenféle madár számára azáltal, hogy ételt, vizet és menedéket biztosítunk nekik; a jutalom nem marad el!

Növények a madarak számára

A kertünkben föllelhető őshonos növények számának növelésével több madárfajt csalogathatunk kertünkbe, azok ugyanis jobban kedvelik a természetes környezetükben fellelhető táplálékot. Egy igazán jó kert dinamikus, azaz igényli azt, hogy a növényeket időközönkénti cseréljük benne. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent fel kell ásnunk és a nulláról kezdenünk, helyette inkább nézzünk körül a közeli növényboltban és keressünk új és érdekes palántákat a kertünkhöz!

Melyik madár mit eszik?

A magvakat kedvelő madárfajok szeretik a magas füvet, így engedjük, hogy az aljnövényzet kissé megnőjön, ezzel is invitáljuk az efféle szárnyasok természetes otthonát. A rovarevő fajok elhalt fákban és fatörzsekben keresik az élelmet, miközben megszabadítanak bennünket a kártevő hernyóktól és levéltetvektől. Ütessünk ólomvirágot, vadmuskátli-féléket, vagy levendulabokrot, melyek vonzzák a pillangókat és vadkörtét, ez pedig táplálja a hernyóikat. A nektárt fogyasztó egyedek imádják az olyan növényeket, melyeknek virágaiból hosszú csőrükkel fogyaszthatják a nedűt - aloe és cukorcserje féléket, ördögszemet, kefevirágot, leonoris leonotust, vagy tecoma capensist. Ezeket a növényeket ültessük olyan helyekre, ahol majd nézni szeretnénk a csemegéző madarakat. A gyümölcskedvelők madarak imádják a fügefát, így ha nem szeretnénk hogy azt kopasszák meg, ültessünk mellé tűztövist, fuksziát vagy searsia lanceát.

Madáretetők

Egy etető beszerzése szintén biztos módszer arra, hogy a szomszéd kertjéből a magunkéba csalogassuk a madarakat. Bár számtalan etetőfajtát beszerezhetünk a piacon, saját magunk is könnyen készíthetünk egyet: egyszerűen csak helyezzünk el egy kőlapot egyenes felületen, vagy lógassunk le egy fadeszkát az ágakról, madzag vagy drót segítségével.

Érdemes egyszerre több etetőt tartani kertünkben. Míg egyes madárfajok, - mint például a fecske vagy a galamb nyugodtan esznek otthonunk közvetlen közelében is, - addig a visszahúzódóbb fajták, például a begyfélék, jobban kedvelik a rejtettebb etetőket. A magevőknek helyezzünk ki kenyérmorzsát és magvakat, míg a gyümölcsevők szívesen lakmároznak túlérett gyümölcseinkből. Verjünk néhány szöget egy fadeszkába, akasszuk fel egy ágra, a szögekre pedig húzzunk egy fél almát, narancsot vagy banánt. Egy cukros vízzel teli üveggel pedig a nektármadárféléket csalogathatjuk közelebb.

Tippek a szakértőtől

Nem érdemes minden nap feltölteni az etetőket, a madaraknál ugyanis "függőség" alakulhat ki. A hétvégéken azonban ne hagyjuk őket üresen, ilyenkor ugyanis van időnk szemlélni a lakomát.

Fürdőzés

Az ételen és menedéken kívül más is van, ami csalogathatja a madarakat: egy hely ahol fürödhetnek és ahol friss vízre lelnek. Amennyiben többféle madarat is szeretnénk látni, elképzelhető, hogy egynél több fürdetőre lesz szükségünk. A kevésbé szégyellős fajtáknak tökéletesen megfelel egy emelvényre helyezett fürdető, ahol tökéletesen láthatjuk lubickolásuk. A szemérmesebb egyedek azonban minden bizonnyal a kert egy sűrűbben benőtt pontját részesítik majd előnyben. A víz ne legyen mélyebb 2 centiméternél, így a madarak könnyebben szállhatnak ki és be a „kádból". Gondoskodjuk a víz tisztaságáról, hogy kis barátaink inni is tudjanak, illetve télen se hagyjuk kiszáradni a fürdetőt, ők ugyanis egész évben élvezik a fürdőzést. Egyes madárfélék a víz helyett a homokfürdőt részesítik előnyben, így e célból elegendő, ha kertünkben hagyunk egy apró homokos tisztást - imádni fogják!

Fészekrakó ösztön

Amennyiben szeretnénk kis vendégeinket hosszú távon magunk mellett tartani, nélkülözhetetlen a fészekrakó helyek kialakítása. Egy fákkal teli kert általában elegendő a legtöbb faj számára, néhányan azonban nem szeretik a nagy magasságokat. A fakopáncsfélék például a kihalt fákat vagy farönköket részesítik előnyben, míg más madarak a magas fűszálak közé építik otthonaikat. Megoldás lehet még egy kivágott doboz, vagy egy fatörzshöz rögzített állvány is.

Rovarírtás

Amit mi kártevőnek, azt apró barátaink igazi csemegének tekinthetik. Azáltal, hogy teljesen feleslegesen vegyszereket locsolnánk szét kertünkben, csupán a madarakat fosztjuk meg kedvenc csemegéiktől, így keressünk alternatívát mielőtt hadjáratba kezdenénk. A madarak talán nagy meglepetést okoznak majd azzal, ahogyan természetesen szabályozzák a rovarok számát. A levéltetvek rózsáin, s a hernyók a fűből, szépen el lesznek tűntetve, a természetnek csupán egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy akcióba lendülhessen. Amennyiben a permetezés teljességgel elkerülhetetlen, kerüljük el a fészkeket és az elsődleges táplálékt nyújtó bogyókat. Mivel a madarak különösen érzékenyek a párzási időszak során, az év ezen szakaszában alkalmazzunk organikus módszert a kártevők írtásához!

Tippek a szakértőktől

Mielőtt az imént felsorolt projektek egyikét is alkalmazná, előbb számolja meg a kertéjben fellelhető madárfajok számát! Két vagy három hónappal ezt követően pedig ismételten tartson szemlét, hogy lássa, mennyire voltak hatékonyak a különböző csalogatási módszerek. Nagy az esélye annak, hogy jelentősen megnő a kertjében fellelhető fajok száma!