Kerti ötletek


Otthon
3/10/2018
Fedezzünk fel különböző módokat a zöld terek változtatására!

Mindenki imádja a kertet, viszont kialakítani egy sajátot, kemény muka. Milyen kert illik leginkább a házunkhoz, ízlésünkhöz vagy az életmódunkhoz?

Virágyágyak, fűszernövény kert vagy konyhakert? Formális vagy vidéki stílus? Terasz vagy udvar? Néhány kérdés azok közül, melyeket Annette Gutierrez, a Potted társtulajdonosa, amely egy Los Angeles-i kert és design üzlet fontol meg az ügyfelekkel, akik az üres füves földet színes virágzó területre szeretnék cserélni. Íme néhány Annette ötletei közül, hogy hogyan is varázsoljuk a különböző külső területeket gyönyörű kertté.

1.Kaspó kert

Ez a leggyorsabb módja a veranda, erkély vagy a szélső terület kellemes kis zuggá alakításához. A maximális szemfényvesztésért:

 • Páratlan számú növényeket ültessünk egy helyre: hármat, ötöt vagy hetet.
 • Variáljuk a magasságot: alacsony, közepes, vagy nyúlánk.
 • Variáljuk a méretet: kicsi, közepes, nagy
 • Válasszunk élénk színt a legkisebb cseréphez.

Legyen az alap valami semleges szín, és válasszunk egy élénk cserepet narancssárgában, zöldben vagy bíbor színben. “Gondoljunk úgy a legnagyobb cserépre, mint a kanapéra és a kisebbre úgy, mint a párnákra.” mondja Annette. Egy kevéske piros épp jó és szeszélyes, viszont több kaspó? Az már nem!

2. Függőleges kertészkedés

Ki ne nézne kétszer is vissza a falon növő növényekre? A függőleges ültetés színt, textúrát és meglepetést kölcsönöz a kis területekre, A zsebes ültetőt bárhova könnyen felakaszthatjuk és teleültethetjük fűszernövényekkel, virágokkal vagy ehető zöldségekkel. A melegebb időben termeszthetünk salátazöldet vagy zöldséget. A függőleges ültetők fenntartása nagyon könnyű, mindössze heti egyszer igényel öntözést. Tehát ez egy okos döntés lehet az elfoglalt, de törekvő kertészek számára.

3. Járdák

Nem igazán tekintjük az ösvényeket izgalmas részletnek, pedig Annette szerint kellene. “Tegyük az ajtó megközelítését egy eseménnyé!” Helyezzünk nagy, cserepes virágot az út mindkét oldalára az ajtó elé, vagy egy kis pad mellé, ez hívogatóvá fogja tenni az otthonunkat, és még érdekesebbé varázsolja az udvart. Kiemelhetjük az utat színes virágokkal, magas fűvel, vagy virágzó cserjével, az éghaljati klímának megfelelően.

4. Állatbarát kertek

Ne próbáljuk meg távol tartani négylábú pajtásunkat a kerttől: tervezzünk a háziállatunkhoz!
Csináljunk egy “kutyapályát”, ami elég nagy ahhoz, hogy a kutyus körbefussa. A kerítés legyen egy határ az egyik oldalon, és a cserepek és a bokrok vonala a másikon. Annette azt javasolja, hogy vágjunk lyukakat a kerítésre , hogy a kutya ki tudjon nézni rajta. Ne aggódjunk amiatt, hogy a kertünk úgy fog kinézni mint egy kennel: ki tudjuk alakítani úgy, hogy szembetűnő és hasznos legyen, és a kis barátunk kényelmesen és boldogan fog szaladgálni a saját helyén.

5.Világítás

“A világítás rengeteget számít,” mondja Annette. “ Sose becsüljük le, mennyi mindent lehet elérni egy sor fénnyel!” Annette mindig eltávolíjta a sorlámpákat az étkező asztal környékéről- túl erőszakos, hivalkodó és egyáltalán nem romantikus. Kisebb csillogó lámpákkal helyettesíti őket, amivel varázslatos külsőt kölcsönöz a kertnek.

 • Egy sor égő a fatörzs körül
 • Egy zsineg húrokra tekerve
 • Cserépbe téve
 • Az asztal fölé lógatva, vagy egy napernyőre

6. Egy kinti szoba

Mindenki szeretne még egy szobát a házban, de elképzelhető, hogy akad némi kihasználatlan terület a kertben, amely alkalmas lehet a szerepre. Képzeljük a külső teret mint egy plusz:

 • Étkezőt
 • Nappalit
 • Játszószobát
 • Meditációs vagy jóga szobát

Napernyőket és székeket már kaphatunk kerti bútorüzletekben, de az első, amire szükségünk lesz, az egy szőnyeg. “Egy szőnyeg azonnal meghatározza a helyet, és barátságossá, hangulatossá teszi.” teszi hozzá Annette. A szőnyeg és a bútorok elhelyezése után, elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan is fogjuk szobává alakítani a teret, egy sor rózsával, illatos levendulával, vagy színes évelő növényekkel, melyek vonzzák a pillangókat.

7.Tematikus kert

Néhányan szeretik a zsúfolt, buja zöld kerteket, míg mások inkább a lenyírt bokrokat és a formális tereket preferálják. A téma kiválasztása segíteni fog annak megalapozásában, hogy milyen növényekre és dísztárgyakra lesz szükségünk a stílus kifejezéséhez. Nézelődjünk a környéken,és figyeljük meg, hogy melyik kert ihlet meg:

 • Formális vagy vad
 • Virágos vagy rózsás
 • Fűszernövények vagy zöldségek
 • Xeriscape (szárazságtűrő, vízhatékony)

Ha már kiválasztottuk a tematikát, akkor arra építkezhetünk. Amikor Annette elkezdi a tervezést, akkor fizikaliag lefekteti a kert határait, hogy lássa, hogyan fog kinézni a terv a földön. “A rajz egy papíron nem fejezi ki ugyanazt a hatást, mint dimenziókban látni valamit.” mondja. Használjunk slagot, kötelet, dobozokat, szőnyegeket vagy krétát a zöldterület kitöltésére, hogy kipróbáljuk az ötleteket.

A tematika természetesen diktálni fogja, hogy milyen növényekre lesz szükségünk és milyen lesz a hangulat. Egy tervrajz fog segíteni nekünk abban, hogy melyik növénynek hol a helye.

“A kültéri nappali ugyanolyan fontos, mint a belső.” mondja Annette. Úgyhogy elő a tervekkel, a mi stílusunk, a mi külső kerti “otthonunk”. És ne feledkezzünk meg a csillogó fényekről… és a szőnyegről sem!

Kerti lámpa házilag
A forró nyári napok után jól esik esténként megpihenni a kertben.