Kiskert tervezés


Otthon
24/02/2023
Kevés a hely? Kreatív ötleteteink segítségével szebbé varázsolhatja kiskertjét!

Egy kert lényege, hogy kifejezhetjük benne a növények iránti szeretetünket, ugyanakkor békés és kellemes időt tölthetünk a szabadban. De hogyan hozzuk ki a maximumot egy véges területből? Íme hat tipp, melyek segítenek egy aprócska kertet is egyedivé és elbűvőlővé lehet varázsolni, ahol élmény lesz majd időt tölteni.

1. Vázoljuk fel a tervet!

Sok szempontot kell figyelembe vennünk, ezért mindenekelőtt nem árt ceruzát és papírt a kézbe venni.
Mielőtt elkezdenénk ásni, lépjünk be a területre. Négyzet alakú, keskeny, vagy téglalap? Napos vagy árnyékos? A napsütötte területek határozzák meg azt, hogy milyen típusú növényt célszerű az adott helyre ültetni.

Ezután, fogalmazzuk meg az elképzelésünket: szeretjük a szorosan metszett lombokat, a szabályos vonalakat, vagy inkább a vad és természetes ültetés hívei vagyunk? Esetleg valahol a kettő között? Inkább virágot, cserjét vagy zöldséget ültetnénk, vagy estleg mindegyikből párat? Bármi legyen is a terv, ragaszkodjunk hozzá! Mindez segíteni fog bennünket abban, hogy elkerüljük a felesleges ültetést, vagy, hogy a nem megfelelő növényre költsünk. Ha a tervhez tartjuk magunkat, azzal időt, energiát és pénzt takarítunk meg!

2. Fő a változatosság!

Adjunk karaktert a kertnek azzal, hogy különböző növényekkel ültetjük tele. Nincs unalmasabb annál, mint amikor egy tér csak fűvel van bevetve. Vigyünk kontrasztot a textúrába, a formákba, a színekbe és a méretekbe!

  • Csoportosítsuk össze a cserjéket és a virágokat, a kemény leveleket a finomakkal, a kicsi növényeket a magasabbakkal.
  • Kerítsük körbe a növényeket faágakal, kövekkel vagy kőlapokkal.
  • A cserepeket és a kaspókat használjuk változatosan: mozgassunk és rendezzük át őket az évszaknak megfelelően!
  • Tartsuk a különféle típusű cserepeket: agyag, mázolt, fém- együtt, vagy keverhetjük is őket mindaddig, amíg a formák és a színek kontrasztosak és kiegészítik egymást.

3. Teraszosan

A szintek kialakításának kiváló módja, hogy kihasználjuk a függőleges teret egy kis kertben. Helyezzünk cserepeket egy kerti létrára, (amely majdnem minden barkácsboltban kapható,) vagy készítsük el sajátunkat!

Fessünk le egy fa létrát! Csavarozzunk rá táblákat vagy rétegezzük be a fokokat, hogy polcokat alakíthassunk ki rajtuk. Helyezzünk virágcserepeket kivágott fatörzsre, vagy régi, fából készült kisasztalokra és különböző méretű székekre. Futtassunk fel kúszónövényeket rácsra, és alakítsunk ki lugast! Persze ne vigyük túlzásba, mert az elvenné a kilátást, és összenyomná a kertet.

4. Ülőalkalmatosságok

A nagy kertibútorok túlzsúfolják a kis teret, így inkább gondolkodjunk kovácsolt vas székben és kisasztalban! Hagyjuk meg a bútorokat kopottnak és fakónak, ezzel rusztikus hatást kölcsönözve nekik, vagy fessük le tarka, rozsdaálló festékkel, és így keltsük életre a teret!

Az üléseket hangsúlyozzuk mintás, vízálló bevonatú párnákkal és huzatokkal.

5. Apró finomságok

Egy fém öntözőkanna, egy kopott kerti lapát a kerítésnek támasztva, vagy a földbe szúrva hóbortos külsőt kelt. Kutassuk fel a bolhapiacokat, vagy a nagymama fészerét. Keressünk egy talicskát, és használjuk virágállványnak! Ezek az apró símítások teszik a kertet szórakoztatóvá és kiszámíthatatlanná.

6. Növeljük a teret!

A tükrök kint és bent egyaránt mélységet keltenek. Támasszunk egy, vagy egy egy egész csoport különböző formájú és méretű tükröt a falnak, vagy a kerítésnek. Bújtassunk egy nagy tükröt görgethető kerettel a bokrok közé. Ez egy olyan vizuális meglepetés lesz majd, amely a nagy terület illúzióját kelti. A kerek formák arra készetik a szemet, hogy nagyobbnak lássák a területet, mint amilyen az valójában. A lekerekített gyalogövények pedig arra ösztönzik a szemet, hogy kövesse azt, és ez egyfajta végtelenséget kölcsönöz a kertnek. Bolondítsuk tovább a szemeket azzal, hogy a cserepeket és kaspókat a kert kisebb oldalán helyezzük el, így a környező terület nagyobbnak fog tűnni.

Egy kertnek nem kell nagynak lennie, ahhoz, hogy gyönyörű lehessen! Néhány ügyes praktikával és apró símításokkal, az Ön kertje is elbűvölő lehet, mindegy mekkora az!