Konyhakert - fűszernövények cserépben


Otthon
22/02/2021
A kertészkedés öröméről akkor sem kell lemondanunk, ha nincs kiskertünk. Egész nyáron szüretelhetjük a saját zöldségeinket, ha ügyesen alakítjuk ki a konyhakertet a teraszon, vagy akár az ablakban.

Fűszerek cserépben

Nemcsak a virágokban gyönyörködhetünk az ablakban, vagy az erkélyen, egy-egy cserépbe illatos és mutatós fűszernövényeket tehetünk, melyeket a konyhában azonnal frissen felhasználhatunk. A tökéletes termés érdekében figyeljünk már az ültetésnél az egyes növények igényeire! A tárkony például nagyon vízigényes, az oregano és a kakukkfű azonban jól tűri a szárazságot.  Ne ültessünk oregano mellé bazsalikomot és zsályát sem, mert ezek a későbbiekben nagyon terebélyesednek és több a napigényük. Ideális balkonfűszer a metélőhagyma is. Vegyünk kifejezetten olyan földet, amely palántázáshoz, zöldségek neveléséhez való! Figyeljünk az ültetéskor arra is, hogy laza legyen a föld, így jobban felszívódik a nedvesség a talajban.

Jót tesz a fűszereknek, ha rendszeresen visszavágjuk őket.  Ha hagyjuk, hogy virágozzanak, a növény minden energiája a virágokra megy, hagyjuk, hogy a levélfejlődés legyen a fókuszban! Ha szeretnénk eltenni télire a fűszernövényeket, erős napsütésben szedjük le a szárakat. Fejjel lefelé szárítsuk őket száraz, árnyékos helyen tároljuk.

Zöldség a teraszon

A paradicsom nagyon hálás és finom zöldség, a megfelelő gondozás mellett bő termésünk lehet már néhány tő palántával is. Ültetéskor válasszunk tápanyag dús földet, kifejezetten paradicsomnak valót is kaphatunk. A siker egyik kulcsa a karózás, melyet már akkor helyezzünk a földbe, amikor a palántát még nem ültettük el, ellenkező esetben megsérthetjük a növény gyökerét! A koktélparadicsom ideális balkonládában, de ültethetünk akár cukkínit is, mert a kúszónövény tövén sok megteremhet. Ha nem szeretnénk permetezni a zöldségeket, ültessünk a tövek közé levendulát, ami a tetveket távol tartja.

Nem a méret a fontos tehát, szerető gondoskodással és szakértelemmel a város közepén is élvezhetjük a saját kertünk terméseit.