Tavaszi nagytakarítás: 10 szuper tipp és trükk


Otthon
4/07/2019
A tavaszi nagytakarítás minden háziasszony rémálma, hiszen nagyon sok időt és energiát igényel. Ötleteinkkel azonban felgyorsíthatjuk és leegyszerűsíthetjük a munkát, valamint pénzt és energiát spórolhatunk.

 1. Tervezés
  A tavaszi nagytakarításhoz válasszunk olyan napot, amikor már ki tudjuk nyitni az ablakokat, vagy legalább a végén tudunk egy jó nagyot szellőztetni, hogy a vegyszerek ne maradjanak sokáig a lakásban. Érdemes egész napos programot szervezni a gyereknek és a párunknak, mert ők csak útban lennének és lassítanák a munkánkat.

 2. Előkészületek
  A takarításhoz használjunk gumi- vagy inkább nejlonfólia kesztyűt (ez nem tompítja a kezek érzékenységét, egy dobozban tíz pár is van belőle), hogy megvédjük a bőrünket a vegyszerektől és a kiszáradástól.

 3. Mosógép
  Először a mosószeradagolót vegyük ki, majd törlőrongyra vagy szivacsra öntsünk kevés hipót, és alaposan töröljük át vele a rekeszeket. Miután eltűntek a fekete szennyeződések, alaposan öblítsük ki. A belső részek tisztításához öntsünk fél dl vízkőoldót a dobba, majd üresen indítsunk el egy 90 fokos programot. Utána törölgessük át egy nedves ronggyal a gumirészeket is.

 4. Klíma
  Mi magunk is elvégezhetjük a tisztítást, bár évente egyszer érdemes ezt szakemberre bízni – főleg, ha a kültéri egységet is ki akarjuk tisztítani. Ha magunk csináljuk, vegyük vagy hajtsuk le a beltéri egység burkolatát, szedjük ki a szűrőket, a mosható részeket vízzel mossuk le. Fertőtlenítővel fújjunk be mindent, majd várjunk 10-20 percet, hogy a szer hasson. Ezután kapcsoljuk be a klímát, hogy a lecsapódó kondenzvíz lemossa a felületet. Végül mossuk le tiszta vízpermettel a korábban bepermetezett részeket, aztán összeszerelhetjük a beltéri egységet.

 5. Ablakok
  Az ablakmosásra inkább felhősebb napot válasszunk, mert így jobban látható az összes csík, ráadásul a tisztítóoldat nem tud olyan gyorsan elpárologni.

 6. Spájz
  A tél folyamán sok minden megmolyosodhat, így ajánlott ellenőrizni a lisztféléket, a babot, a lencsét, valamint a müzliket. Ha rendet teszünk a kamrában és kidobáljuk a lejárt élelmiszereket, sokkal könnyebb lesz átlátni, hogy mi van otthon, és gyorsabban kitalálhatjuk, mit főzzünk – ez ugyanis mindenkinek rendszeres fejtörést okoz.

 7. Lámpák, tetőablakok, mennyezetsarkok
  Nem is gondolnánk, de ha több fényt szeretnénk és fontos az energiatakarékosság, érdemes a lámpaernyőket, villanykörtéket is portalanítani. Szánjunk időt a tetőablakokra és a mennyezeti sarkokra is.

 8. Szőnyegek
  A heti rendszeres porszívózás mellett időnként szükség van a gépi tisztításra. Ha sok szőnyegünk van, olcsóbb kibérelni egy szőnyegtisztítógépet, hiszen nem olyan nagy ördöngösség vele dolgozni.

 9. Konyhagépek
  A leggyakrabban használt konyhai gépekről se feledkezzünk meg! Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha kimondottan tűzhely, hűtőszekrény és sütő takarítására ajánlott szerekkel dolgozunk.

 10. Padló
  Nem elég sima felmosóval felmosni, a konyhában és a fürdőszobában antibakteriális hatású tisztítószereket használjunk.