Tavaszi virágok ültetése


Otthon
30/06/2021
A tavaszi dugványozáshoz a nem túl magas talajhőmérséklet az ideális. Cikkünkből kiderül, hogy mit, hová és mikor érdemes ültetni.

Kevés szemet gyönyörködtetőbb látvány van annál, amikor a virághagymából kihajt az első virág. Dughagymáról kifejezetten könnyű virágot nevelni, hiszen még virágágyásra sincs szükség; megteszi egy cserép is, de a fűben is gond nélkül virágzik.

VirágágyásbanHol? - Döntsük el, hogy a kertben hol szeretnénk dugványozni a hagymákat, és egy fajtából körülbelül hány darabot. Természetesen az, hogy a virágágyásunk mennyire napos helyen fekszik, meghatározza a választási lehetőségeket, de fontos az, hogy semmiképpen ne szaladjon el velünk a ló: ha túl sok fajta virágot szeretnénk, a végén még kedvünket szegi és egyet sem fogunk elültetni.

Mikor? - Várjuk meg, amíg kicsit hűvösebb az idő, és a talaj hőmérséklete sem túl magas, majd kövessük a virághagymák dobozán található, dugványozás idejére vonatkozó utasításokat. Vannak hagymák, amelyeket kora ősszel kell dugványozni, míg másokat, - mint például a tulipánt, - még ennél is később. Egy fajtából, például nárciszból, ne egy nap ültessük el az összes hagymánkat, hanem fokozatosan osszuk el egy vagy két hétre, és így kertünk tovább marad virágba borulva.

Hogyan? - A virághagyma gyakorlatilag bármilyen virágföldben jól érzi magát, de ültetés előtt egy kis komposzttal és csontliszttel tovább javíthatjuk a talaj minőségét. A dobozon lévő útmutatón szerepel a dugványozási mélység és távolság, de ha látványos virágágyást akarunk, ültessük őket egymáshoz közel egy kupacba.A hatást tovább fokozhatjuk, ha a hagymák közé néhány velük egy időben virágzó évelőt is elültetünk. A virághagymákat hegyes végükkel felfelé helyezzük a földbe. Ez alól kivételt képeznek a szellőrózsa- és a boglárkafélék, mivel ezeket hegyes végükkel lefelé kell dugványozni.

Virágcserépben
Válasszunk ki egy számunkra megfelelő virágcserepet (bármilyen cserép megfelel a célnak), majd az aljába tegyünk egy kis kavicsot vagy cserépgranulátumot, amely biztosítja a víz megfelelő átfolyását. Válasszunk jó minőségű cserepes virágföldet, és a látványosabb, hosszantartóbb virágzás érdekében rétegesen ültessük el a virághagymákat (ld. a rajzot). Fontos, hogy a hagymák ne pont egymás fölé kerüljenek. Egy cserépbe ültethetünk több fajta virághagymát is. Például összeültethetjük a sárga nárciszt a bordó jácinttal, vagy a cigányvirágot (sparaxis) a tengerszemvirágal (tritonia). A dugványozás után használjunk egy kis virághagymatápot.