Tavaszi zöldségek ültetése


Otthon
3/10/2018
Ültesse el az első tavaszi zöldségeket és élvezze vitaminban dús, zamatos ízüket még a kicsit hidegebb hónapokban is!

Alábbi palántázási útmutatónk segítségével már most elkezdheti a vetést és nyárra már bőséges brokkoli, hagyma és spenót terméssel büszkélkedhet.

Zöldségtermesztési útmutató

Az alábbi zöldségek vetése már kora tavasszal elkezdhető, amint a föld a téli fagy után felengedett.

Spenót

 • Vetésmélység és távolság: A magokat kb. 1,5 cm mélyen és egymástól kb. 3,5-4 cm távolságra vesse el.
 • Betakarítás: A spenót akár 30 cm magasra is megnő, de jobb még ez előtt betakarítani. A spenótot a tő virágzása előtt szedjük fel, és 3-5 hét után vágjuk le az apró leveleket. A külső leveleket törjük le, vagy az egész növényt 7-10 cm-rel a talajszint fölött vágjuk le.

Tipp: A zöldségmagok esetén érdemes saját magszalagot készíteni, amely eredményeként a kiskert egyenletes sortávú, rendszerezettebb és gazdaságosabb lesz!

Saláta

 • Vetésmélység és távolság: A magokat kb. 1-1,5 cm mélyen vessük el, a földet óvatosan tömörítsük. A föld az egyenletes csírázás érdekében legyen mindig nedves. A zöld és piros levelű saláták között hagyjunk 10-20 cm tőközt; a Római saláta esetében 25-30 cm-t; a fejes saláta esetében 20-25 cm-t. A sorköz minden fajta esetében 30-45 cm.
 • Betakarítás: A fejes salátát egészben szedjük fel, vagy csípjük le a külső leveleket amennyiben már alkalmasak a fogyasztásra. A termény folyamatossága érdekében háromhetente újból vethetünk.

Tipp: Amikor a saláta és spenót törzse hosszabbodni kezd, lassan beindul a virágzás, ezért ilyenkor szedje fel és fogyassza el a teljes salátafejet.

Hagyma

 • Vetésmélység és távolság: Azokban a kiskertekben, ahol kellően nedves a talaj és sok a napsütés, magról is termeszthetünk hagymát. A magokat egymástól kb. 2,5 cm-re, 5 cm széles sávban vessük el; a vetésmélység 0,5-1,2 cm, a sorköz 3 cm. Nagyobb fejű fajták esetén az egyelés utáni tőköz 7,5-10 cm, míg az édesebb, kevésbé erős fajtáknál 10 cm.
 • Betakarítás: A különböző fajták 90-120 nap között más-más időben érnek be. Amikor a hagyma héjasodni kezd  és a szára megdől, szedje fel és legalább egy héten át szárítsa mielőtt a szárat eltávolítja.

Tipp: A szárításnál 24 óráig hagyja a terményt a napon, majd terítse ki egy meleg, árnyékos, jól szellőző helyiségben. A hagymákat vékony pamutlepedővel takarja be és nehezéknek használjon nagyobb köveket. A szárítás során párszor forgassa meg a hagymákat, hogy egyenletesen száradjanak.

Zöldborsó

 • Vetésmélység és távolság: A magokat jó nedves földbe, 1,25-2,5 cm mélyen, 7,5 cm széles sávban, egymástól 2,5-4 cm távolságban vessük úgy, hogy 30 centiméterenként kb. 30 mag kerüljön a földbe.
 • Betakarítás ideje: Szedését akkor kezdjük, amikor a hüvelyben növekedni kezdenek a szemek. A legtöbb fajta vetés után 40-60 nappal betakarítható.

Tipp: Futtassuk a zöldborsót keretre vagy hálóra. Végüknél kössünk össze hat darab kb. 10-15 cm hosszú bambuszvesszőt és másik végüket egy kis sátor alakzatot képezve szúrjuk a földbe. A borsómagokat vessük el a bambuszszárak tövénél és figyeljük meg, ahogy hamarosan elkezdenek felfutni!

Sárgarépa

 • Vetésmélység és távolság: A magokat vessük egymástól 2-2,5 cm távolságra, 0,5-0,25 cm mélyen, 40-60 cm széles sorokban, laza, homokos, jó vízmegkötő képességű talajba. Vetés után folyamatosan öntözzük, egészen az 1-3 hét kibújó fiatal palánták megjelenéséig.
 • Betakarítás ideje: A bébi répa fajták már 36 nap után betakaríthatók, míg a nagyobb fajták átlagban 55 nap után. Szedjünk fel egy szál répát és ha élénk narancssárga, betakarítható a teljes termés. A leszedés után a répa koronáját takarjuk be földdel vagy mulccsal, hogy megakadályozzuk a kisarjadást.

 

Brokkoli

 • Vetésmélység és távolság: A brokkolit (és a karfiolt) termeszthetjük magról, de kertészetekben kora tavasszal kaphatók palánták is, melyek révén kihagyhatjuk a februári, márciusi zárt téri csíráztatás szakaszát. A palánták ültetéséhez válasszunk egy felhős napot, hogy megvédjük a palántákat az átültetés általi károsodástól és kiégéstől. A talaj legyen mindig egyenletesen nedves!
 • Betakarítás: A palántázás után 55-60 nappal, amikor a virágok már tömöttek. Elsőként szedjük le a legnagyobb, középső fejet. Számos fajta esetében a középső fejet kis oldalsó fejek veszik körül, amelyeket a virágzás megindulása előtt még leszedhetünk és elfogyaszthatunk.

Tipp: A brokkoli fejek tulajdonképpen virágbimbók. A brokkoli a sárga virágok megjelenése előtt nyújtja a legjobb élvezeti értéket.

Karfiol

 • Vetésmélység és távolság: A palántákat felhős napon ültessük el, a rajtuk lévő földlabda mélységében. A táptalajban gazdag talaj és az egyenletes nedvességtartalom eredményezi a legjobb termést.
 • Betakarítás: A betakarítás általános ideje kb. 80 nap. Közvetlenül a sima, tömött fejek tövénél vágjuk le a terményt. A karfiol rövid törzsű, káposztához hasonlító növényen nő, amely közepén karfiolrózsákból álló, nagy, lapos fej fejlődik ki.


Káposzta

 • Vetésmélység és távolság: A betakarítás időszakát kinyújthatjuk, ha egyszerre 2-3 fajtát ültetünk. A nagy fejek titka  az egyenletesen nedves talajban és rendszeres (mű)trágyázásban rejlik.
 • Betakarítás: Fajtától függően a betakarítás 65-95 nap elteltével esedékes. A kifejlett fejek a kb. fél kg-os mini káposztától az alaszkai kraut fajtákig terjednek, amelyek 30 kg-osak vagy nagyobbak is lehetnek. A betakarítás a nagy hőség beköszönte előtt ideális, amikor a fejek még simák és tömöttek.

Tipp: A korai fajták megrepedhetnek ha hagyjuk kiszáradni, majd egy tavaszi esőzést követően hirtelen sok vízhez jutnak. A hirtelen nagy vízfelvétel megelőzése érdekében a szár közelében ritkítsuk meg a gyökérzetet.

Ajánlott bejegyzések:

Tavaszi virágok a kertben
Tavaszi virágok segítségével otthonunkat már a falakon kívülről is élvezhetjük.