5 trendi asztalterítési stílus, amit minden vendéglátónak ki kell próbálnia


Otthon
5/03/2021
Nyűgözzük le a családot és barátainkat a legújabb asztalterítési- és díszítési trendekkel!

Újra itt az évnek azon időszaka, amikor főszerepben van az ebédlőasztal. Legyen szó családi vacsorákról vagy egy ebédről a barátokkal, a közös evés-ivás és beszélgetés szinte minden esetben az étkezőasztalnál zajlik. A vendéglátás nem kevés munkával jár, azonban a teríték legalább olyan fontos megteremtője az ünnepi hangulatnak, mint maga az étel. Íme néhány ötlet a stílusos és ízléses ünnepi asztal feldíszítéséhez:

1. Természetesen

Az utóbbi idők trendjeit követve megfigyelhető, hogy manapság sokan a pazarló csillogás helyett az organikus, környezetkímélő stílust választják. Próbáljuk ki a természetes alapanyagokból készült díszítést, méghozzá fatányérokkal, parafa alátétekkel és természetes színű tálaló edényekkel. Díszítsük az asztalt modern, fából készült gyertyatartókkal, és helyezzünk üvegvázába kertből vágott zöldet, vagy hintsük be az asztalt virágszirmokkal. A végén pedig, - hogy kitöltsük a teret - hajtogassunk galambszürke vagy őzbarna textil szalvétát, melyre helyezzünk egy szál rozmaringot vagy zsályát. Ez egyfajta klasszikus olasz hangulatot teremt, ahol a fűszerek meghitt hangulattal árasztják el a vendégek érzékszerveit. 

2.  Eklektikus stílusban

Felejtsük el a megszokott, egymáshoz passzoló terítéket! Helyette teremtsünk rendezetlen, otthonos külsőt az étkezőasztalnak. Vigyünk pajkosságot és melegséget a vacsorába úgy, hogy azt tetszés szerint különféle színű vagy mintájú tányérokban szolgáljuk fel. Csak válogassunk, keverjünk és alkossunk! Vagy tálaljunk szívmelengető stílusban a családi eseményeken bizonyos adott témájú, nem mindennapi tányérokkal, mint mondjuk  marokkói mintázatú terítékkel, többféle színben.

3.  Gondolj a textúrákra

A csillogó arany és a réz bizony már divatjamúltak; helyettük a sötét, nehezebb anyagok hódítanak. Gondoljunk az alumíniumra, ónötvözetekre keverve gránittal, vagy fekete lávakővel. Tudjuk most mire gondol, de attól, hogy ez az összeállítás nem hangzik kifejezetten ünnepinek, ezek a sötét, komorabb árnyalatok igen intim hangulatot teremtenek, ha pislákoló gyertyafénnyel, meleg, téli vacsorával és egy kellemes üveg borral párosítjuk őket a kandalló mellett. Győződjünk meg arról, hogy kéznél van egy flakon Jar Patinum folyékony mosogatószer, amivel fényesre tisztíthatunk bármilyen konyhai felületet.

4. Új piros, új arany

A karácsony tradícionális ünnepi színkombinációja a piros és az arany. Egy kifinomult és modernizált változata ennek a smaragzöld és bronz. Egyszerű megvalósítása ennek az, ha a meglévő fehér asztalterítőt és kendőket smaragzöld poharakkal, szalvétákkal, bronz evőeszközökkel és tálakkal variáljuk. A metál színű tányérok fehér felületen gyengéd elemei lesznek a karácsonyi asztalnak, miközben tisztaságot és modern stílust árasztanak.

5.  Fényűző bohémia

Ha a minimalista nem a mi stílusunk (különösen az ünnepek tájékán), válasszuk az új, ékszeres csillogást! Hagyjuk el a nyári, gyengéd pasztell színeket, helyettük sötétlilát, rubinvöröst, élénk smaragzöldet és zafírkéket használjunk. Díszítsünk szalvétákkal ugyanilyen színekben, hogy gyengédséget kölcsönözzön a végerdemény, és válasszunk poharakat a színek enyhébb árnyalataiban. Mindezt kiegészíthetjük csillogó kvarccal, gyertyatartókkal vagy bársonypárnákkal és persze az összegyűlt társaság melegével.

Ossza meg saját stílus-ötleteit és látogasson el a Jar oldalára, ahol további hasznos ötletekből szemezgethet!