Halloween: vidám ötletek és útmutató az arcfestéshez


Otthon
20/10/2021

Ezen a kísérteties estén nem maradhat el a halloweeni móka! Néhány jó ötlet segítségével hátborzongató szórakozásban lehet része a családnak. Megmutatjuk, hogyan töltheti mulatságosan ezt a különleges estét gyermekeivel, mivel díszítheti fel otthonát és hogyan festhet rémisztő arcot a kicsiknek. Tartson velünk!

A Halloween eredete

A Halloweent (angolul: All Hallows Eve) eredetileg október 31. éjszakáján, Mindenszentek előestéjén tartják. Napjainkban a Halloween a jelmezes partikról szól leginkább, régen azonban „halálosan komolyan” vették az emberek.

A Halloween hagyománya legalább 2000 évre nyúlik vissza az ősi keltákhoz, akik egykor a mai Anglia, Wales, Skócia és Írország területén éltek. A kelták abban hittek, hogy Mindenszentek előestéjén a halottak szellemei visszatérnek a földre, és megpróbálnak belépni az emberek testébe. A gonosz démonok elriasztásához a kelták tüzet gyújtottak, kísértetes ruhákat és maszkokat öltöttek, és zajt csaptak a tűz körül. E hiedelmek nyomait a mai napig megőrizték Skóciában és Írországban, ahol október 31. még mindig nemzeti ünnep. Magyarországon a Halloween csak a kilencvenes években kezdett népszerűvé válni.

Úgy fest, mára a Halloween hagyományos eseményként rögzült az ünnepek naptárában, melyet nem érdemes kihagyni.

Egy rémesen jó mulatság

A Halloweenhoz napjainkban elsősorban a szórakozás, illetve a kreatív álarcokért, jelmezekért és sminkekért való versengések kötődnek. Mindezek sikeréhez egyetlen receptre van szükség: hátborzongatóan jó ötletekre.

Mi pedig most ehhez nyújtunk segítséget:

Harapj bele, ha tudsz!

Halloween idején ez az egyik legnépszerűbb játék. A játékosok csak a szájukkal próbálhatják meg elfogyasztani a kifeszített kötélről lelógó almát, kézzel nem érhetnek hozzá. Alma helyett egyéb, lehetőleg minél maszatosabb ételeket (például lekváros kenyeret) is belógathatunk a versenyzőknek.

Csokit vagy csalunk!

A rémisztő jelmezekben történő „bekopogtatás” egy tipikus, angolszász halloweeni móka. A rémeknek, boszorkányoknak és szellemeknek beöltözött gyerekek bekopognak a házak ajtaján, és "Csokit vagy csalunk"! felkiáltással próbálják megrémiszteni az ajtót nyitókat, akik természetesen inkább édességet nyomnak a kicsik kezébe, mintsem „csalás” áldozatai legyenek.

Múmia

Ehhez a játékhoz vécépapír tekercsekre lesz szükség. A résztvevők párokat alkotnak, és minden pár kap egy tekercs vécépapírt. A párok egyike lesz a múmia, míg a másik feladata, hogy papírba göngyölve a másikat készít belőle múmiát. Aki a leggyorsabban végez, az nyer.

Félelmetes rajzok

Ez egy egyszerű, ugyanakkor szórakoztató és közkedvelt halloweeni játék minden gyermek számára. A versenyhez csupán felfújható léggömbökre és színes filctollakra lesz szükség. A résztvevők feladata, hogy egy ijesztő arcot rajzoljanak a lufikra, és értelemszerűen a legijesztőbb alkotás nyer.

Kincsvadászat

Ehhez a játékhoz sok nyalánkságra lesz szükség, melyeket a ház vagy a lakás különböző pontjain kell elrejteni. A nyertes nyilvánvalóan az, aki a legtöbb édességet megtalálja!

Halloweeni smink

A gyerekek imádják a Halloweeent, mert ez az esemény vidámsággal tölti meg még a legborúsabb őszi napot is. Elvégre töklámpásokat, ijesztő álarcokat, jelmezeket és elképesztő sminket készíteni mindig nagy mulatság! Természetesen a halloweeni jelmezeknek és sminkeknek nem kell mindig ijesztőnek lenniük. A kicsiknek az is tetszeni fog, ha kedvenc háziállatukból, tigrisből, kutyából vagy hercegnőből merítünk ihletet. Az idősebb gyermekek már egyértelműen a félelmetesebb jelmezeket részesítik előnyben, és általában inkább csontváz vagy boszorkány álarcai mögé szeretnek bújni.

Mire lesz szükségünk?

  • Megfelelő festékekre: fontos, hogy a célnak megfelelő, kifejezetten arcfestéshez tervezett festékeket vásároljunk. Sajnos a hagyományos festék erre nem alkalmas, mert irritálhatja a gyermekek érzékeny bőrét. Ne feledjük, hogy az arcfestékek vásárlásakor ügyelni kell a gyártó által ajánlott életkorra és a festék összetevőire (nem tartalmazhatnak tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat), valamint arra, hogy rendelkeznek-e az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet jóváhagyásával.
  • Ecsetekre és szivacsra - néhány eltérő vastagságú ecsetre és egy kozmetikai szivacsra is szükség lesz a festék bőrön való eloszlatásához.
  • Útmutatónkra, amely lépésről-lépésre mutatja be az arcfestés fortélyait.
  • Jó minőségű mosószerre a folteltávolításhoz: számíthatunk arra, hogy az arcfestés során mind a gyerekek, mind pedig a szülők ruhájára kerül majd némi festék. Ez esetben az Ariel Allin1 POD mosókapszulákat hívhatjuk segítségül: páratlan mosási teljesítményt nyújtanak egyetlen, apró kapszulába zárva, amely már 30°C -on is hatékonyan távolítja el a szövetekben keletkezett foltokat.

Az arcfestés aranyszabályai

  • Ellenőrizzük, hogy gyermekünk nem allergiás-e az arcfestékre, ideális esetben még a festést megelőző napon. Teszteljük le a festéket egy apró bőrfelületen, például a gyermek kézfején. Amennyiben nem jelentkezik allergiás reakció és a festék könnyen eltávolítható, indulhat a sminkelés!
  • Arcfestés előtt alaposan mossuk meg és töröljük szárazra a kicsik ajkait!
  • Első körben vigyünk fel az arcra egy vékony, alapozó festékréteget, majd csak ezt követően nyúljunk az intenzívebb színekhez!
  • Az irritáció kialakulásának elkerülése érdekében a szemek és ajkak körüli bőrterületet mindig óvatosan fessük, illetve kerüljük a legérzékenyebb területeket!

Halloween alkalmából egy meglepetéssel is készültünk önnek. Útmutatónk lépésről-lépésre ismerteti az arcfestés minden mozzanatát, melynek segítségével gyerekjáték lesz halloweeni sminket készíteni. Jó szórakozást kívánunk!