Hófehér csodagyurma házilag
Rácz Anikó, A napfény illata bloggere megosztotta velünk kedvenc kreatív ötletét. Mindig ugyanazzal a recepttel dolgozik, ha „csodagyurmáról” van szó. Ennek bögrével kimérhető verzióját le is írta nekünk:
Hozzávalók:
- 1 csésze (285 g) szódabikarbóna
- 1/2 csésze (70g) étkezési keményítő
- 3/4 csésze (225 ml) víz
A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük, majd a porokhoz a vizet hozzáadva kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük a gyurmát.
Elég hamar sűrű lesz, ilyenkor még kell tovább kavargatni kb. 3-5 percig, egészen addig, míg gyurma állagú nem lesz.
Ekkor ki kell venni az edényből, és azonnal letakarni. Ilyenkor egy picit érdemes összegombócozni, aztán mehet a folpack fóliába. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni.
Lehűlés után (akár hűtőbe téve) gyönyörű dolgok készíthetők belőle. Lehet a gyurmát színezni ételfestékkel, kerülhet bele pár csepp illóolaj is.
Kisebb adagokban érdemes vele dolgozni és ne nyújtsuk túl vékonyra (4 mm-nél vékonyabbra). Kinyújtás után a felülete mintázható süti pecsétekkel, csipkével, kukoricával (a száraz, még szemeket tartalmazó kukoricacsővel), lenvászon anyaggal, de süti-nyomó formákkal is kiszaggathatjuk.
Ha dísznek készítjük el, akkor szívószállal készítsünk rá lyukat. A felszedésekor vigyázni kell, mert ilyenkor könnyen eldeformálódhat, ehhez valamilyen spatulát célszerű használni. Készíthetünk belőle akár mécsest, díszeket, de megörökíthetjük a gyerkőc lábnyomát is.
Az elkészített díszek levegőn is megszáradnak néhány nap alatt, de sütőben téve gyorsabban is kiszáríthatjuk. Ahhoz, hogy a kész díszek szépek maradjanak, nem szabad túl vékonyra nyújtani, de túl vastagra sem és szárítás, legyen az levegőn vagy sütőben, mindenképen forgatni kell, hogy mindenhol érje a levegő.
A sütőt kb. 100 °C fokra melegítsük fel, majd tegyük be a díszeket, és kapcsoljuk ki a sütőt. Mikor valamennyire lehűlt, ismét gyújtsuk be a sütőt, majd kikapcsolt állapotban szárítsuk tovább a gyurmákat.
Lehet nagyon alacsony hőmérsékleten, folyamatosan szárítani, de a lényeg, hogy ne süssük a gyurmát, mert akkor megbarnul.