Hogyan dobjuk fel otthonunkat? Könnyen elkészíthető dekorációs ötleteink


Otthon
23/07/2020
Igazán örömteli érzés, ha saját készítésű darabokkal díszíthetjük otthonunkat. A DIY projektek közben nemcsak kikapcsolódhatunk, hanem kreativitásunkat is megcsillogtathatjuk. Most olyan egyszerű kézműves ötleteket mutatunk be, amelyeket teljesen kezdőként is könnyedén megvalósíthatunk.

Parafadugóból fürdőszoba kilépő

A parafadugót számtalan kreatív módon újra hasznosíthatjuk, ezért érdemes a közös borozgatások után megőrizni őket. Lehet nem gondolnánk, de még fürdőszobai kilépőt is készíthetünk parafadugóból. Mi szükséges hozzá? Sok parafadugó, egy csúszásgátló, amelyet általában szőnyeg alá szoktunk helyezni, olyan méretben, amekkora fürdőszoba kilépőt szeretnénk. Érdemes fehér, natúr színűt választani. De a már megunt gumialapú kilépőnket is újjá varázsolhatjuk. Vágjuk hosszanti irányban két egyforma méretű darabbá a parafadugókat, és vízálló ragasztóval rögzítsük sorjában a csúszásgátlóra. Ha igazán kreatívnak érezzük magunkat, akkor különféle formák és alakzatok kirakásával is próbálkozhatunk. A ragasztó megszáradása után rögtön használhatjuk.

Egy szívfigura, ami koronadugókból készült.

Fali kulcstartó

Sokféleképpen készíthetünk magunknak ötletes fali kulcstartót. Alapként szükségünk lesz valamilyen faanyagra. Talán van is otthon a „ez még jó lesz valamire” gyűjteményünkből egy darab fa vagy egy régi képkeret. Esetleg erdőjárás során találkoztunk egy szép, erős faággal. Első lépésként csiszoljuk le a faanyagot, majd fessük le például színes falazúr festékkel, amely megmutatja a fa erezetét. Válaszhatunk azonban olyan fafestéket is, amely teljes mértékben takarja a fa eredeti színét. Keressük elő a nem kívánatos evőeszközöket, és hajlítsuk meg kanalunk vagy villánk nyelét, az evőeszköz fejét egymás mellé fém ragasztóval rögzítsük a faanyaghoz. Kész is a fali kulcstartó.

Dekoratív kulcstartó

Bohém virágtartók

Ha még újoncok vagyunk a DIY világában, akkor otthonunk dekorálását egy egyszerűen elkészíthető virágtartóval is kezdhetjük. Vegyünk néhány üres konzervdobozt, távolítsuk el a tetejét, tisztítsuk meg, a felső peremét szükség esetén csiszolópapírral csiszoljuk le, hogy ne okozzon sérülést. A doboz aljára fúrjunk néhány lyukat, hogy a növény öntözése során a felesleges víz el tudjon szivárogni. Ezután következhet a doboz dekorálása, aminek csak a fantáziánk szab határt. Lefesthetjük egyszínűre, például 3-4 különböző méretű, pasztellszínű konzervdoboz nagyon jól tud mutatni egymás mellett. De játszhatunk maszkolószalaggal is, amelyet festés előtt rögzíthetünk különféle formában a dobozra, például körbe vízszintesen, 3 csíkban körbe vezethetjük a konzerv falán, ezután következhet a festés. Száradás után távolítsuk el a szalagot, így az eredeti fémes anyag és a színesre festett felület fog játékos egyveleget alkotni.

Üres kannák tele dekorációval.

A makramé művészete

A makramé reneszánszát éli napjainkban. A csomózáson alapuló technikával gyönyörű kiegészítőket, dekorelemeket hozhatunk létre. A makramé falidíszek is nagyon népszerűek, és már egészen egyszerű technikával is igényes tárgyakat készíthetünk.

Mire lesz szükségünk a falidísz elkészítéséhez? Egy ollóra, különböző színű és vastagságú fonalakra, és egy alapra, amelyre felfűzzük a fonalainkat. Barkácsboltban beszerezhetünk különböző hosszúságú és átmérőjű rúdléceket vagy fém alapkarikákat.

Vágjuk a fonalakat kb. 1 méter hosszúságú csíkokra. Fogjunk egy csíkot és hurkoljuk fel a rúdléc közepére, majd folytassuk tovább a fonalak felhelyezését mindkét irányba. Annyi fonalat helyezzünk fel, amennyit szeretnénk. Egy 50 cm-es rúd esetén, például 40 cm-es hosszúságot lefedhetünk a rúdból, 5-5 cm-t szabadon hagyva mindkét oldalon. Hogyan hurkoljunk? Hajtsuk félbe a levágott fonalat, ez a hajtáspont lesz a hurok feje, amit helyezzük a pálca vagy a fémkarika mögé szorosan, és a fonal két lelógó végét húzzuk át a hurkon a rúdlécen keresztül, így fog rögzülni a fonal az alaphoz. Miután az összes fonalat felhúztuk, a csíkok végeit formára szabhatjuk, például V alakban. A fonalakat váltakozó színekben is felfűzhetjük, vagy 3-4 csíkból fonatot is készíthetünk, így az egyszerű lelógó fonalakat, fonat motívummal is feldobhatjuk. Bátran játszunk a színekkel és a fonal vastagságával.

Miután kész vagyunk, egy fonalat kössünk meg a rúd mindkét végén, így könnyedén felfüggesztjük a makramé alkotásunkat.

Schnürre között

Kipróbálta már valamelyik ötletünket? Van egy szuper kézműves tippje? Ossza meg velünk!