Hygge - teremtsünk meghitt légkört otthonunkban!


Otthon
23/07/2020
A Hygge szellemisége a skandináv régióból ered, onnan, ahol az emberek megtanulták értékelni az apró dolgokat. Egy olyan életmód és életszemlélet, amely során nagyra értékelik az egyszerű örömöket. A Hygge szorosan összekapcsolódik a lakberendezés világával, hiszen a hívogató, barátságos terek kialakításának művészete is, ahol megnyugtató időt tölthetünk el egyedül, családunkkal, barátainkkal. Úgy tűnik, mindenki odáig van a saját apró Hygge világáért.

Hogyan érjük el a Hygge állapotát? Bemutatunk néhány tippet, amellyel mi is beépíthetjük a Hygge-t otthonunkba és életmódunkba.

Egy gyertya nem gyertya

A Hygge receptje nem lehet teljes gyertyák nélkül, ez a leggyorsabb és legbiztosabb módja annak, hogy a Hygge érzését megidézzük az otthonunkban. Az apró lángok fényei azonnal meghitt és barátságos hangulatot teremtenek, lakásunk máris otthonosabbá válik tőle. Nem kell különleges alkalomra várnunk, bármikor meggyújthatunk egy gyertyát, akár reggel, délután vagy este. Ne gondoljuk, hogy csak a sötét téli napok kiegészítője lehet, nyugodtan alkalmazzuk tavasszal vagy nyáron, ahogyan azt a dánok is teszik. Fontos, hogy mindig legyen tele a gyufás dobozunk és gyertya készletünk.

Legyen meleg és kényelem

A következő lépésként szerezzünk be néhány puha párnát, hogy még közelebb kerüljünk a Hygge életérzéshez. Ruházzunk be néhány hívogató, különleges darabba. Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor válasszunk a természetes, klasszikus skandináv színpalettáról. A kanapét díszítő, gazdag textúrájú párnák máris sokkal otthonosabb környezetet teremtenek. Kellemes pokrócokkal még tovább fokozhatjuk a hangulatot. Terítsünk egyet a kanapé háttámlájára, egy másikat pedig vessünk át a fotel karfáján. Bújjunk be a kellemes párnák, pokrócok közé, így egyértelműen tudatjuk a környezetünkkel, hogy elérkezett a lazítás ideje. Vegyünk elő egy szuper könyvet, kedvenc társasjátékunkat, vagy beszélgessünk egy jót családunkkal, barátainkkal.

Idézzük fel a kedves emlékeket

A boldogság terjesztése kulcsfontosságú a Hygge filozófiájában. Ennek az egyik legjobb módja, ha a belső tereket olyan tárgyakkal töltjük meg, amelyek fontos jelentéssel bírnak, és örömmel töltenek el minket. Ajándéktárgyak, fényképek, nyaralási gyűjtemények, családi történeteket felidéző darabok. Emlékeztessük magunkat azokra az egyszerű dolgokra, amelyek boldoggá tesznek és segítenek, hogy az igazán lényeges dolgokra fókuszáljunk. Töltsük meg a régi tárgyakat új élettel, és keressünk nekik új funkciókat a térben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenféle haszontalan aprósággal elárasztjuk a szobát. Az ilyen módon hangsúlyos tereknek nincs nyugtató hatása, tehát a felesleges kacatoktól váljunk meg vagy rendszerezzük őket, és söpörjük félre a vizuális káoszt.

Jelenlét és kikapcsolódás

Annak érdekében, hogy át tudjuk magunkat adni a Hygge időnek, kapcsoljuk ki a tv-t és halkítsuk le a mobilokat. Villódzó képernyők nélkül sokkal jobban tudunk figyelni a hálára, amelyet az egyszerű dolgok jelenléte, mint például egy puha takaró, nyugtató gyertya vagy kellemes könyv vált ki belőlünk. Sokkal jobban tudjuk élvezni a kávé illattá, az olvasás örömét, a közös játékot gyerekeinkkel vagy a baráti beszélgetéseket. Az online világ megvár minket holnapig.

Értékeljük az apró dolgokat

Hygge minden, ami az élet apró örömeit jelenti. A lelassulás művészete. Ilyenkor sok mindenre felfigyelhetünk, amiket a mindennapos rohanásban nincs időnk észrevenni. A madarak csicsergése, amely körbeveszi az otthonunkat, a napfény, amely minden reggel megcsillan az ágyunk szélén. Használjuk ki ezeket a pillanatokat arra, hogy megtanuljunk a jelenben lenni. Lassuljunk le, és csak fogadjuk be mindennap az apró örömöket.