Karácsonyi ajtódíszek ötletek


Otthon
5/10/2018
Otthonunk ünnepi köntösbe öltöztetését már a bejáratnál kezdjük! Az ajtódísz a lakás stílusát, meleg hangulatát sugározza a külvilág felé.

Hópehely karikákból
Bátran elvonatkoztathatunk a hagyományos karácsonyi ajtódíszek stílusától, szinte bármiből készíthetünk koszorút, vagy téli hangulatú formákat. A megszokott alapanyagokhoz sem kell ragaszkodnunk, sima, fehér kartonpapírból is készíthetünk ízléses és szép ajtódíszt. Vágjunk ki hat egyforma méretű, körülbelül másfél centiméteres csíkot, majd mérjünk le és vágjunk egyre kisebb csíkokat, méretenként hat darabot. Ragasszuk össze a csíkok végeit, így rengetek, különböző méretű karikánk lesz. A legnagyobb karikából lesz a hópehely közepe, ragasszuk őket egymáshoz kör alakban. Ezután úgy ragasszuk ehhez a körhöz a többi karikát, mintha csillagot készítenénk, melynek hat ága van. Minden körben egyforma méretű karika kerül, melyek kifelé egyre kisebb sorban folytatódnak. Ha elkészült, akasszuk az egyik „csillag-ág” segítségével az ajtóra.

Koszorú színes gömbökből
Válogassunk ki a karácsonyfadíszek közül egyforma és különböző méretű gömböket! Vegyünk egy kisebb koszorú alapot, majd kezdjük el felragasztani a díszeket úgy, hogy az akasztó részük a koszorú felé legyen, így nem fog látszani az ajtódíszben. A gömböket helyezzük el minél sűrűbben és ne csak egymás melletti sorokba, de egymásra is halmozzuk őket. Addig folytassuk, amíg a koszorú alapot el nem takarják a díszek és szép, tömött kompozíció formája van. Tehetünk a gömbkoszorúnkra masnit, de önmagában is szép dekoráció.

Fenyőtoboz koszorú
Séta, vagy kirándulás alkalmával gyűjtsünk szép, formás, körülbelül egyforma méretű fenyőtobozokat. Tisztítsuk meg és válogassuk szét őket méret szerint. Mivel nem használunk koszorú alapot, fontos, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz a tobozok. Ezért mielőtt elkezdjük összeragasztani őket, próbáljuk összeállítani a kompozíciót. Lehet, hogy ügyesebben meg tudjuk csinálni, ha nem kerek, hanem négyzet alakú lesz az ajtódíszünk, így a végeredmény igazán különleges lesz. Végül kezdjük el ragasztani erős, dekorációs ragasztóval. Az elkészült koszorút óvatosan fújjuk le hóspray-vel, úgy, hogy egy kicsit kilátszódjon a tobozok eredeti színe is.
Jó kézműveskedést, Békés Ünnepeket Kívánunk!