Karácsonyi dekoráció - téli virágok


Otthon
5/03/2021
A karácsonyi ünnepek legközkedveltebb, bimbós és csokorba köthető növényei télen virágoznak.

A magyal és a borostyán, a fenyőágakból font koszorúk és girlandok, valamint a decemberben virágzó ünnepi hangulatot árasztó növények színt és ragyogást visznek a főként örökzöldekkel készített karácsonyi dekorációk áradatába.

Míg a rózsa a Valentin nap klasszikus virága, a liliom pedig a Húsvété, Karácsonykor a bájosan feldíszített lucc- és erdei fenyőé a főszerep. A régi hagyomány szellemében minden évben karácsonyfát állítunk, amely a kandallópárkányra helyezett, illatos girlandok és a vendégeket üdvözlő, bejárati ajtóra szegezett koszorúk mellett otthonunk és a karácsonyi időszak központi dísze. Manapság egyre elterjedtebbé válik a friss, szezonális virágok használata is.

Mivel a virágok zömében tavasszal és nyáron bújnak elő és szökkenek szárba, a télen virágzó növények élénk piros és fehér szirmaikkal különleges színfoltként hatnak a zöld levéláradatban.

A virágüzletek számára is az egyik legfontosabb időszakban, az általuk kínált, karácsonyi ünnepeket idéző friss virágok üdítő színfoltként hatnak az otthoni dekorációkban, és tökéletes ajándékok a vendéglátók számára. A karácsonyfadíszítés és az ünnepi girlandok mellett a friss virágok egyre gyakrabban váltják fel a hagyományos karácsonyi virágdíszeket.

Az alábbiakban bemutatjuk a legközkedveltebb, karácsonyi dekorációhoz használható szezonális virágokat:

• Mikulásvirág

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi növény a Mexikóból származó Mikulásvirág, amelyet Észak-Amerikában csillag alakú előlevelei miatt karácsonyi csillagnak hívnak. Dekorációként Noche Buena (jelentése: Jó éjt) néven is ismeretes; piros válfaja ikonikus, de lélegzetelállítóan szép a fehér, zöld és mély burgundi színekben egyaránt. A hiedelemmel ellentétben nem mérgező az állatok számára. A Mikulásvirág tavasszal kiülthethető a kertbe, ahol a világos, de nem közvetlen napsütötte helyeket kedveli, és locsolni csak akkor kell, ha a földje már száraz.

• Hunyor

A hunyorként is ismert Helleborus valójában nem a rózsafélék családjába tartozik. Európában, a Mediterrrán térségében és Nyugat-Ázsiában virágzik. A "hórózsa" vagy "téli rózsa"-ként is ismert növénynek öt fehér öblös csészelevele van, és jellegzetesen December 25-ike körül virágzik.

• Fagyöngy

A dekoratív fagyöngyről szinte mindenkinek az a romantikus hagyomány jut eszébe, amikor az ajtó fölé helyezett fagyöngy ágak alatt a szerelmesek megcsókolják egymást. Az apró, fehér bogyós növény az ősi kelta és skandináv kultúrában a szerelem szimbóluma volt.

• Amarillisz

A hagymából kihajtó amarillisz nagy, kancsó alakú virágjai hosszú száron nőnek. Legelterjedtebb válfaja piros színben pompázik.

• Papírvirágú nárcisz

A nárcisz eme illatos, törékeny, közönséges nárciszhoz hasonló virágú fajtáját gyakran ajándékozzák cserepes növényként.


Ajánlott bejegyzések:

Ehető virágok
A virágok nem csak a szemet, de akár a az ízlelőszerveinket is kényeztethetik, néhány közülük igazán...