Ünnepi luxusdekoráció fillérekből


Otthon
25/06/2020
Ha szeretjük megadni a karácsony módját, biztosan odafigyelünk az ünnepi asztal dekorálására is. Az idén ugorjunk szintet: terítsünk úgy, mint egy ötcsillagos szállodában! Egyszerűbb kivitelezni, mint gondolnánk.

A 2018-as karácsony legnépszerűbb dekortrendje nagyon különleges: a havas táj hangulatát ötvözi a letisztult, ezüstös eleganciával. Mutatunk néhány olyan DIY-ötletet, amelyek segítségével pazar környezetet varázsolhatunk az ünnepi fogások köré. Lesz közte egyszerűbb és bonyolultabb is, válasszunk kézügyességünk szerint. 

Evőeszközcsokor

Egyszerű, de nagyszerű terítési trükk, ha az ajándékok csomagolásából megmaradt szatén-, lehetőleg ezüstszalagból csokrot kötünk az evőeszközökre. Még ünnepibbé tehetjük a hatást, ha beletűzünk egy-egy fahéjrudat. Hogy tényleg szépen sikerüljön a masni, nagyjából 30-35 centit számoljunk egy személynek. A csokrokat aztán helyezzük a tányérok közepére tett szalvétákra.

Gyertyatorta

Különleges gyertyatartót varázsolhatunk a régi tortatartónkból is. Egy vékonyabb textilszalaggal körbeölelhetjük a peremét, de akár magukat a gyertyákat is végigcsíkozhatjuk velük. Csak arra vigyázzunk, hogy tömzsibbeket válasszunk, azokból lassabban folyik majd ki a viasz. De ha az adventi koszorút helyeznénk az asztal közepére, azt is tehetjük a tartóra.

Borosüvegváza

Nincs olyan vázánk, ami illene a dekorációhoz? Sebaj, akkor készítsünk egyet! Fogjunk egy kiürült, színtelen borosüveget, matt akrilfestékkel vonjuk be fehérre, majd tegyünk bele fenyőágakat vagy levelét hullajtott gallyakat. Utóbbira natúr mézeskalácsokat aggaszthatunk. De még téliesebb hatást érünk el, ha az üveget ragasztóval kenjük be, majd durva szemű sóba forgatjuk – olyan lesz, mintha hóba merítettük volna.

Befőttesüveg mécses

A dekorációhoz illő mécsest is elkészíthetjük magunk, nem kell hozzá más, csak néhány kicsi befőttesüveg, vagy ha van baba a családban, bébiételes üvegcse. Osszuk gondolatban négy rétegre! Töltsük meg az alsó negyedét sóval, arra tegyünk egy réteg csipkebogyót, majd jöhet egy teamécses – a lángja tölti majd ki a tetejét. De gyertyát is tehetünk bele, dekorációs kellékek nélkül, ám akkor fakéreggel tekerjük körbe az üveget, amit zsineggel rögzítsünk. A masniba szintén megfér egy fagyöngy szál.

Egy pohár gömbdísz

Ki mondta, hogy a gömbök csak a fát díszíthetik? De hogy a tálalás során ne guruljanak összevissza, ne csak rakjunk le belőle párat, hanem találjunk nekik egy fix helyet az asztalon, például üvegvázában vagy egy szép öblös vörösboros pohárban. Utóbbiból tehetünk egyet az asztal közepére, de ha sok apróbb díszünk van, akár mindegyik tányér mellé is. A gömbök többsége ezüst legyen, és néhány pirossal dobjuk csak fel a kombinációt. 

Tobozfüzér

Ha nem maradt a fa díszítése után szabad gyöngyfüzér, amit végigfuttatunk az asztalon, készítsünk egyet. Fűzzünk fel 10 centinként tobozokat egy vastagabb cérnára, majd fújjuk be őket ezüst spray-vel, akár csak érintőlegesen.