Makramé készítés


Otthon
3/10/2018
A makramé a hetvenes évek népszerű kézimunkafajtája volt. Most lépésről- lépésre megtanulhatja, hogyan készül a makramé drapéria.

Makramé csomók lépésről-lépésre

Egyszerű csomó

1. lépés - A zsineget alulról indítva, balra haladva hátulról-előre kétszer hurkolja át a pálcán.  

2. lépés - A fonal végét vezesse ki a második hurok jobb oldalán, majd a zsineg alsó és felső végét megfogva húzza szorosra a csomót.
A szálak felhurkolása
Hajtsa félbe a zsineget, úgy, hogy egy hurok keletkezzen. A hurkot hátulról-előre vesse át a pálcán, majd húzza szorosra a csomót.Szálak felhurkolása

Laposcsomó
A laposcsomót négy szállal készítjük; a két külső szálat ráhurkoljuk a két belső (vezető) szálra.

1. lépés - A bal külső zsineget vesse át a két középső szál előtt, majd át a jobb külső szál alatt. Ezután az így jobbról második helyre került szálat vezesse át két középső szál mögött és

Félcsomó

húzza át a középső szálak és a bal külső szál között.

2. lépés - A szélső jobb oldali szálat vezesse át a két középső szál fölött majd a külső bal oldali szál alatt. Ezután az így balról második helyre került szálat vezesse a két középső szál mögött és húzza át a középső szálak és a bal szélső szál közötti részen. A második csomót húzza szorosan az első mellé.Dupla félcsomó
A dupla félcsomót itt sima szállal mutatjuk be, de készíthető dupla szállal is. A baloldali szálat fűzze át a jobb oldali szálon, úgy, hogy először hátra vezeti, majd átfűzi a két szál között keletkezett részen. Ezzel elkészült egy félcsomó. Ugyanígy készítse el a második félcsomót is, de most a jobboldali szálból. A második csomót húzza szorosan az első mellé. 

Dupla félcsomó

Félcsomó
A fonalat felfelé, majd jobbról-balra vezetve alkosson hurkot.
A szál végét hátulról előre fűzze át a hurkon, majd húzza szorosra.Egy kb. 45 cm széles és 190 cm hosszú drapéria elkészítése  készítéseSzükséges alapanyag:

110m poliészter zsinegl, 5mm átmérőjű

Két db. 550 x 19mm-es pálca

Tűzőgép és tűzőkapcsok


Elkészítés:

  1. Vágja a fonalat tíz 11m hosszúságú darabra. Rögzítse a végeket, hogy ne bomoljanak ki.
  2. A darabokat egyenként hajtsa félbe és egymástól 5 cm távolságban hurkolja fel őket az egyik pálcára. Tűzőgéppel rögzítse a fonaldarabokat a pálca hátuljához, hogy munka közben ne mozduljanak el.
  3. Első sor: Az egyik pálca alatt kb. 3.5 cm-re készítsen öt laposcsomót.
  4. Második sor: az első és utolsó fonalpárat kihagyva az első sor alatt kb. 3.5 cm-re készítsen négy laposcsomót.
  5. Harmadik sor: ismételje meg az első sort a második sor alatt kb. 3.5 cm távolságban.
  6. Negyedik sor: dupla szállal dolgozva  készítsen dupla félcsomót közvetlenül az előző sor laposcsomói alá.
  7. A fenti négy sort ismételje meg még tízszer.
  8. Ezután az 1-3 sorokat ismételje meg még egyszer.
  9. A szálakat egyszerű csomóval csomózza a másik pálcára. A csomókat tűzőgéppel rögzítse a pálcához és az egyszerű csomó mellé minden szálon készítsen egy félcsomót. Vágja el a fonalak végét 2.5 cm-re az utolsó csomó alatt és láng fölött égesse el a fonál végét, hogy később ne rojtosodjon.

 Kössük csokorba! 3 őszi virágcsokor!
Rázd a rongyot!
Apró vázácskák villanykörtéből