Minimál stílusú lakberendezés - konyha


Otthon
3/10/2018
A minimalizmus a konyhánk stílusában is meghatározó lehet, ha elfogadjuk azt az alapelvet, miszerint a tér szolgálja az embert.

Mi az a minimalizmus?
A XX. században megjelenő stílusjegy Walter Gropius építész nevéhez fűződik, aki 1919-ben a tiszta formák utáni kutatás jegyében két stílusirányzatból merített ihletet, a bauhausból és az avantgardból. Az új irányzat követői arra törekedtek, hogy mindenki számára érthetőek és egyszerűek legyenek alkotásaik. A minimalizmus hamar utat tört magának a képzőművészetben és az iparművészetben is.

A minimál stílusjegyek
Ha szeretünk játszani a színekkel és nagyon ragaszkodunk az apró csecsebecsékhez, nem nekünk találták ki a minimalizmust! Az egyensúly megőrzésének érdekébe nagyon kevés színt használ ez a stílusirányzat, a szürke, a fehér és a fekete alkotják az alapszíneket, elvegyítve benne néhány erősebb színnel egészen kicsi foltokban. Fontos a kontraszt. A polcokon, asztalokon és egyéb felületeken szinte egyáltalán nem használunk kiegészítőket, alapfeltétele a minimalizmusnak a rendezettség. A tágas térben elhelyezett bútorok és kiegészítők tökéletes összhangban vannak egymással, a stílusjegy fő törekvése ugyanis a harmónia megteremtése. Fontos, hogy a térben elhelyezett tárgyak között üres terek is maradjanak.

Minimalizmus a konyhában
A napjainkban újra előtérbe kerülő stílus a konyhabútoroknál a korábbi rusztikus, romantikus vonalak helyett a csillogó felületű, horizontálisan nyújtott formákat részesíti előnyben. Az oldalirányú elnyújtás miatt a szekrényajtók általában felfelé nyílnak. A cirádák, felesleges kiegészítők használata tilos, még a bútorok fogantyúi is szinte észrevétlenek, vagy csak jelképes formával jelzettek és általában szimmetrikusan középen helyezkednek el. Ha nyitott polcokat használunk, szigorú rendnek kell uralkodnia, a zsúfoltság és túlzás nem illik bele a minimalizmusba. A fehér, szürke, ezüst, vagy a fekete, de akár a piros szín is uralkodó lehet a minimál konyhában. A konyhagépek szinte kivétel nélkül beépítettek, így nem törik meg a bútor ritmusát.
Míg a minimalizmus korábban a fiatalok stílusa volt, mára egyre több otthonban tűnik fel korosztálytól függetlenül, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy újra reneszánszát éli ez a futurisztikus, mindig előremutató irányzat.