15 hasznos és környezetbarát ötlet


Otthon
15/02/2024

Tehetünk-e bármit a környezetünkért saját otthonunk berkein belül? Tudunk-e a háztartásunkban berögzült szokásainkon változtatni? Igen! Minden egyes apró tettnek jelentősége van, hiszen ez esetben is igaz, hogy “sok kicsi sokra megy”. Mi most olyan egyszerű, a mindennapok során alkalmazható ötleteket mutatunk be, melyek betartásával kevesebb hulladékot termelhetünk, energiát spórolhatunk meg és újra felhasználhatunk régi, kidobásra szánt holmikat. Mindezzel nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Miért fontos, hogy fenntartható háztartást vezessünk?

Napjainkban az emberek hozzá vannak szokva a rendszeres vásárláshoz. Ha bármire szükségünk van, akkor újonnan szerezzük be azt, amit pedig már nem használunk, az rendszerint a szemétben landol. Ez a megszokás világszerte olyan mennyiségű hulladékot termel, amely jelentős mértékben szennyezi a környezetet. Egyre több hulladék kerül az óceánokba és teszi tönkre a biodiverzitás finom összhangját. Egy műanyag palacknak például 450 évre van szüksége ahhoz, hogy a tengerben lebomoljon, de a fosszilis energia is véges – ezért van nagy szükség a tudatos odafigyelésre. A legfontosabb kérdések, melyeket fel kell tennünk magunknak: hogyan termelhetek kevesebb szemetet? Hogyan használhatok kevesebb energiát? Mi az, amit én is el tudok magamnak készíteni vagy újra tudok használni?

Hogyan csökkenthető a háztartási hulladék?

 • Tudatos vásárlás
  A szeméttermelést leginkább tudatos vásárlással tudjuk visszaszorítani. Mely termékek vannak túlcsomagolva? Valóban az adott termékre van-e szükségünk, vagy létezik alternatíva? Megoldható-e az élelmiszerüzletekben, hogy saját, magunkkal vitt dobozba kérünk terméket a csemegepultból?

 • Ételek megtervezése:
  A roskadásig megpakolt hűtőszekrény gyönyörködtető látványt nyújt, de biztos, hogy tartalmának minden darabjára szükségünk van? Ha fogásainkat egy hétre előre megtervezzük, kevesebb étel és csomagolás végzi a szemetesben.

 • Újrahasználható eszközök:
  Előszeretettel fogyasztunk reggeli kávét munkába menet? Legyen mindig kéznél egy újratölthető kávéstermosz! Ugyanez vonatkozik az ivóvízre is: töltsünk csapvizet egy kulacsba, abból igyunk.

 • Nejlonzacskók helyett uzsonnásdoboz:
  Anno nagyszüleink is dobozokba csomagolták az ebédjüket, uzsonnájukat – miért ne éleszthetnénk újra ezt a praktikus tradíciót? Rengeteg nejlonhulladékot megspórolhatunk vele a pékségeknek. Ha pedig saját készítésű kenyeret viszünk magunkkal, akkor még a pénztárcánkat is kíméljük.

 • Zöldségek ültetése:
  Bizonyos zöldségek és gyümölcsök - például paradicsom, eper vagy fűszernövények – balkonládában is megteremnek. Miért ne ültessünk hát egy-egy palántával?

 • Saját bevásárlószatyor használata:
  Az élelmiszerüzletekben kapható papírtáskákhoz felhasznált alapanyagot is megkímélhetjük azáltal, hogy előre bekészítünk egy vászonból készült bevásárlószatyrot. Ha lehet, kerüljük a nejlonzacskók használatát a gyümölcsök, zöldségek vásárlásakor!

 • Egységes csomagolás választása:
  Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a különböző alapanyagokból készített csomagolásokat a legnehezebb újrahasznosítani. Ilyenek például az ablakos csomagolások. Lehetőleg olyan termékeket válasszunk, melyek csomagolása azonos anyagból készül.

Hogyan csökkenthető az otthoni energiafogyasztás?

 • Mossunk hideg vízben!
  Mosás során a víz felmelegítése jár a legnagyobb áramfogyasztással, ezért tekintjük a 30 fokos mosást környezetkímélőnek. A megfelelő, - például ARIEL – mosószer alapos munkát végez már alacsony mosási hőmérsékleten is.

 • Csak akkor mossunk, ha megtelt a mosógép:
  Félig üres a dob - indulhat a mosás? Ha lehet, inkább várjunk, mert ezzel is hozzájárulunk a környezet megóvásához. Leggyakraban nincs is olyan sürgősen szükségünk arra a ruhadarabra vagy edényre, mint ahogyan azt elsőre gondoltuk.

 • Ne hagyjuk eszközeinket készenléti módban!
  Az elektronikai eszközök “standby” üzemmódba állítása bizony sok felesleges energiát elhasznál. Évente akár 50 ezer forintot is megspórolhatunk azzal, hogy készülékeinket nem csatlakoztatjuk folyamatosan elektromos hálózatra.

 • Használjuk a sütőt előmelegítés nélkül!
  Manapság már nincs szükség arra, hogy a használathoz előmelegítsük a sütőt. Ez csak olyan ételek esetében – például hal- vagy húsételek – indokolt, amelyeket gyorsan, magas hőmérsékleten kell elkészíteni. A legtöbb esetben elég, ha a sütőbe helyezést követően indítjuk be a készüléket.

 • Langyos víz a tusoláshoz:
  Noha mindannyiunknak jól esik egy meleg vizes fürdő, a vízmelegítés azonban jelentős energiafogyasztással jár. A percek, melyekkel lerövidítjük a felmelegítés idejét, hamar összeadódnak és jelentős megtakarítást eredményezhetnek.

 • Ne fűtsünk be minden helyiséget!
  A család által nem rendszeresen használt szobákat és fürdőszobákat felesleges felfűteni. Gyakran az ilyen és hasonló apró odafigyelésekkel éves szinten jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Régiből újat csinálni

Összegyűltek az üres konzervdobozok? Nehezen válunk meg az elöregedett gumicsizmáktól? Megmutatjuk, hogy szemétbe helyezés helyett hogyan vihetünk új színt a kidobásra ítélt tárgyakba!

 1. Fémdobozok újra gondolva
  A kiürült macska- vagy kutyaeledelt tartalmazó konzervdobozokból, - bármennyire őrült ötletnek tűnik is, - hangulatos dekorációt állíthatunk össze. Csak be kell vonnunk papírral a dobozok peremeit és a felületeit, egy masnit kell ráragasztanunk, majd damilra lógathatjuk őket. Többet egymás mellé helyezve is kiválóan mutatnak a falon vagy egy sima felületen.

 2. Virágok gumicsizma-kaspóban
  Kreatív és rendkívül látványos megoldás, ha növényeket ültetünk a már nem használt és egy kis dekorációval feldobott gumicsizmákba. Kár lenne értük, ha kukában végeznék! Minél többet helyezünk egymás mellé, annál mutatósabb az összkép.

 3. Madáretető
  Egyszerű és nagyszerű megoldás a madarak legnagyobb örömére. Egy nem használt PET palackot töltsünk meg madáreleséggel, ollóval vagy barkácskéssel ejtsünk rajta megfelelő méretű nyílást, melynek alsó vonalában szúrjunk át egy „kapaszkodót” ceruzából. Az apró szárnyasok hálásak lesznek érte a hideg, téli napokon, amikor nem jutnak élelemhez.

 4. Kreatív kézfejlesztő kicsiknek, műanyag kupakok felhasználásával
  A különféle színű és méretű műanyag kupakokból - például ARIEL mosószeres, LENOR öblítős vagy JAR mosogatószeres kupak – olyan kreatív “alkotások” születhetnek, mint például egy mókás hernyó. A gyermekek fantáziájának semmi nem szabhat határt: mindössze kartonpapírra, filctollra és ragasztóra lesz szükségük.

 5. Saját készítésű vászonfedő üvegtálaknak
  Az üvegtálak mindenképp környezetkímélőbb megoldásnak bizonyulnak a tároláshoz, mint a műanyag társaik. Ehhez azonban nem kell új, fedeles üvegedényeket vásárolni, egyszerűen csak meglévő és nem használt textíliákból fedeleket kell hozzájuk készítenünk. Egy mutatós és hasznos megoldás a gyümölcsök és zöldségek tárolásához.

Szívesen megismerkedne további ötletekkel? Töltse PDF formátumú e-kisokosunkat, melyben további hasznos tanácsok közül válogathat!