Rakjunk rendet a karácsonyi dekorációk között!


Otthon
20/07/2019
Karácsonykor gyönyörűen mutat a szépen feldíszített lakás, de sajnos a dekorációt valamikor el kell pakolni, ami valljuk be, nem nagy élmény. Főleg akkor nem, ha úgy szeretnénk őket eltenni, hogy jövőre mindent megtaláljuk. Hasznos tippjeink most ebben segítenek. 

A lakást az ünnepi dekorációtól legkésőbb a karácsonyfa leszedésekor meg szeretnénk szabadítani. Addigra már ugyanis általában telítődünk az ünnepi hangulattal. Na de ilyenkor jön a pánik: hova tegyük azt a sok díszt?  

Karácsonyi világítás

A fényfüzéreket úgy a legegyszerűbb elpakolni, ha egy kartonlapot feltekerünk, amelyből néhány helyen sarkokat vágunk ki, és erre tekerjük fel őket. A papírra azt is jegyezzük rá, milyen színűek az égők, és hol használtuk az égősort. Minden hosszabbítót, ragasztószalagot a rögzítéshez, valamint az egyéb kiegészítőket szintén csomagoljunk mellé egy dobozba. Ha használtunk hozzá távirányítót, azt se felejtsük ki! Azt az égősort, amit a fára teszünk, ne ide csomagoljuk, hanem majd a fadíszekhez. Írjuk fel előre a naptárunkba, ha jövőre elemet vagy plusz égőt kell vásárolnunk.

Dekoráció

Legyen külön doboza a karácsonyi dekorációnak. Ebbe kerüljön minden dísz, lehetőleg az eredeti dobozában vagy tartójában. Ha ezek már nincsenek meg, a kis gömbök tárolására például kiváló lehet egy tojástartó vagy a megmaradt műanyag poharak. A terítőt, a megmaradt szalvétákat és az asztali díszeket külön felcímkézett zacskóba rakjuk. Ha megtartottuk a még szinte új karácsonyi ajándéktasakokat, azokat szintén külön zacskóba rakjuk a megmaradt ajándékpapírral, ajándékkísérő kártyákkal együtt. Ezek természetesen mind mehetnek a dekorációs dobozba, de külön, feliratozott zacskókban.

Egyebek

A dobozok tárolására jó lesz valamelyik szekrény alja, a padlás vagy a kamra. A lényeg, hogy a világítós és a dekorációs dobozokat egymásra tudjuk pakolni. Ennek a tetejére kerüljön egy olyan doboz, amibe az olyan dolgokat tesszük, amelyek már az adventi időszakban kellenek. Ilyen az adventi naptár, a karácsonyi CD-k, valamint az ilyen témájú gyerekkönyvek, játékok. Ide tehetjük az aprósüteményes dobozokat is – egymásba helyezve.

Extra tipp

Biztos vannak olyan dolgok, amelyekről úgy gondoljuk, idén kimondottan jól vagy nagyon rosszul sikerültek. Gondoljuk végig az egész ünnepi időszakot, és egy füzetbe írjuk össze őket. Lehet ez egy új recept, az időbeosztás, egy különleges dekoráció stb. Jövőre pedig már az adventi időszak előtt vegyük elő ezt a füzetet, és okuljunk belőle!