Természetes illatosítók házilag


Otthon
3/10/2018
Egyszerű ötletek, melyek segítségével természetes frissességet varázsolhatunk otthonunkba.

Egy lakásban hamar megrekednek a szagok. Ha csak egy napig nem szellőztetünk, máris érezzük a különbséget. A szagok elsődeleges okozói a háziállatok, a főzés, a nyirkos fürdőszobák és a szőnyegek. Amennyiben természetes frissességet szeretnénk, vissza kell térnünk a természethez és a benne termő gyógynövényekhez. Az illatos növényeket már régebben is használták légfrissítésre. Az ókorban édeskés illatú ágakat dobtak a földre, megtaposták azokat, amelyek ettől kellemes illatot árasztottak magukból. Később a levendula és a rozmaring is ún. "hintésre szolgáló" növények lettek.

Illatosításra felhasználható növények

Levendula, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, ananászzsálya, citromfű, citrom verbéna, mentafélék, gyöngymenta, margaréta és a rózsa geranium.

Fűszeres hangulat

A koriander magja a legtöbb recept alapja. Hogy legyenek saját szárított magjaink, először ültessünk koriander palántát. Amikor megbarnul, vegyük ki a földből és akasszuk fejjel lefelé egy papírzacskóval körbecsavarva, így a magok a zacskóba fognak potyogni. A gyógynövényekhez hasonló fűszer még a csillagánizs, a fahéj, a  szegfűbors és a szegfűszeg.Potpourri

Ez a szárított levelekből és virágfejekből álló, színes-szagos keverék soha nem megy ki a divatból, s ha egyszer elkészítjük, csak frissíteni kell, és újból hónapokig eláll. Használjunk aprított citrushéjat, szegfűszeget, fahéjat, koriandermagokat, szegfűborsot és szárított gyógynövényeket. Adjunk hozzá vörös rózsaszirmokat a szín és illat érdekében. Keverjük össze az egészet és csöpögtessünk hozzá pár csepp illóolajat. Ezután helyezzük az egészet egy üvegbe, jól rázzuk össze és zárjuk le. Egy hét múlva újra rakjunk bele szárított gyógynövényeket és olajat, majd hagyjuk állni további egy hétig. Végül osszuk szét tálkákban és helyezzük el őket a lakás különböző zugaiban.Melegített gyógynövényes víz

 A melegített gyógynövényes víz kellemesen megédesíti otthonunkat. Szükségünk lesz egy vagy kétféle gyógynövényre, például évelő bazsalikom virága, rozmaringra és citrusfélékre (a héjra vagy magára a gyümölcsre), fűszerekre, például fahéjra, szegfűszegre, csillagánizsra vagy szegfűborsra, és természetesen vízre, amivel leöntjük.  Helyezzük a hozzávalókat egy hőálló edénybe, amit melegíteni tudunk. A tűzhely fölött lassan kevergessük. Minél magasabb lángon, annál erősebb illat tölti meg otthonunkat.