Egészséges, különleges tízórait az iskolába!
Otthon
12/01/2020
Az iskolai büfében általában nem lehet egészséges ételeket kapni, de sajnos a gyerekek hamar megunják az otthon kapott, unalmas szendvicseket, ezért szeretnek ott vásárolni. Mi lenne, ha legalább heti kétszer egészséges és finom különlegességeket csomagolnánk a tízórais dobozukba?
Vegyük elő ezeket a recepteket, amikor a gyerek már nagyon unja a tízóraira készített, unalmas szendvicseket!
Házi készítésű müzliszelet
3 érett banán
100 gramm szárított, magnélküli datolya
500 gramm apró szemű zabpehely
50 gramm tökmag
50 gramm napraforgómag
100 gramm aprított mogyoró
4 evőkanál cukrozatlan almapüré
Elkészítés:
• A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
• A banánokat villával pépesre nyomkodjuk, a datolyát pedig felaprítjuk.
• A zabpelyhet, a tökmagot, a napraforgómagot és a mogyorót összekeverjük a datolyával. Hozzáadjuk a banánt és az almapürét, majd kézzel ragacsos masszává formáljuk.
• A masszát elsimítjuk a sütőpapíron úgy, hogy kb. egy centi vastag négyzetet kapjunk. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni.
• Felszeleteljük, fogyasztásig légmentesen lezárva a hűtőszekrényben tároljuk.
Sonkás-sajtos tortilla
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 paradicsom
1 tortilla
1 evőkanál krémsajt
1 salátalevél
2 szelet csirkemellsonka
1 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
• A paradicsomot apró kockákra vágjuk. A tortillát egyenletesen bekenjük a krémsajttal, majd ráhelyezzük a salátalevelet.
• Ráfektetjük a sonkákat, aztán rászórjuk a sajtot és a paradicsomot. A tortillát feltekerjük, majd félbevágjuk.
Cukkinis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm tönkölyliszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 cukkini
2 tojás
4 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál agavészirup
Elkészítés:
• A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
• Egy tálban összekeverjük az összes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
• A cukkinit lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és az agavészirupot, és jól összekeverjük.
• A cukkinis tojáskeveréket összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
• Egy 12 darabos muffinsütőformát kikenünk olajjal, és a tésztát elosztjuk benne. A sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Csokoládés bagett
Hozzávalók 4 bagetthez:
300 ml langyos víz
1 evőkanál szárított élesztő
1 ½ evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 ½ evőkanál olívaolaj
15 gramm kakaópor
380-450 gramm liszt
100 gramm süthető csokoládécsepp
Elkészítés:
• Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben.
• Hozzáadjuk a sót, az olajat, a kakaóport és kb. 200 gramm lisztet, és legalább öt percig jól átdagasztjuk. Közben addig adagoljuk hozzá a maradék lisztet, amíg puha, ragacsos tésztát kapunk.
• A tésztát meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük, majd belekeverjük a csokoládét.
• A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket hosszúkás formára alakítjuk.
• A sütőt 175 fokra melegítjük. Amíg a sütő melegszik, a bagetteket lefedve még közben kelni hagyjuk. Mielőtt betesszük a sütőbe, kevés vízzel lespricceljük őket, majd kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek majd.
Fasírtos pita
Hozzávalók 2 pitához:
½ fej hagyma
150 gramm darált hús
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
1 mokkáskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj
néhány salátalevél
2 retek
2 pita
½ dl natúr joghurt
Elkészítés:
1. A hagymát felaprítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a zsemlemorzsát és a tojást, majd sóval, borssal és a pirospaprikával ízesítjük.
2. Nyolc kis gombócot formálunk belőle, majd az olajban kisütjük őket.
3. A salátát csíkokra, a retket karikákra szeljük.
4. A piták belsejét megkenjük a joghurttal, majd elosztjuk bennük a salátát, a retket és a gombócokat.
Vegyük elő ezeket a recepteket, amikor a gyerek már nagyon unja a tízóraira készített, unalmas szendvicseket!
Házi készítésű müzliszelet
3 érett banán
100 gramm szárított, magnélküli datolya
500 gramm apró szemű zabpehely
50 gramm tökmag
50 gramm napraforgómag
100 gramm aprított mogyoró
4 evőkanál cukrozatlan almapüré
Elkészítés:
• A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
• A banánokat villával pépesre nyomkodjuk, a datolyát pedig felaprítjuk.
• A zabpelyhet, a tökmagot, a napraforgómagot és a mogyorót összekeverjük a datolyával. Hozzáadjuk a banánt és az almapürét, majd kézzel ragacsos masszává formáljuk.
• A masszát elsimítjuk a sütőpapíron úgy, hogy kb. egy centi vastag négyzetet kapjunk. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni.
• Felszeleteljük, fogyasztásig légmentesen lezárva a hűtőszekrényben tároljuk.
Sonkás-sajtos tortilla
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 paradicsom
1 tortilla
1 evőkanál krémsajt
1 salátalevél
2 szelet csirkemellsonka
1 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
• A paradicsomot apró kockákra vágjuk. A tortillát egyenletesen bekenjük a krémsajttal, majd ráhelyezzük a salátalevelet.
• Ráfektetjük a sonkákat, aztán rászórjuk a sajtot és a paradicsomot. A tortillát feltekerjük, majd félbevágjuk.
Cukkinis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm tönkölyliszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 cukkini
2 tojás
4 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál agavészirup
Elkészítés:
• A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
• Egy tálban összekeverjük az összes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
• A cukkinit lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és az agavészirupot, és jól összekeverjük.
• A cukkinis tojáskeveréket összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
• Egy 12 darabos muffinsütőformát kikenünk olajjal, és a tésztát elosztjuk benne. A sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Csokoládés bagett
Hozzávalók 4 bagetthez:
300 ml langyos víz
1 evőkanál szárított élesztő
1 ½ evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 ½ evőkanál olívaolaj
15 gramm kakaópor
380-450 gramm liszt
100 gramm süthető csokoládécsepp
Elkészítés:
• Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben.
• Hozzáadjuk a sót, az olajat, a kakaóport és kb. 200 gramm lisztet, és legalább öt percig jól átdagasztjuk. Közben addig adagoljuk hozzá a maradék lisztet, amíg puha, ragacsos tésztát kapunk.
• A tésztát meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük, majd belekeverjük a csokoládét.
• A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket hosszúkás formára alakítjuk.
• A sütőt 175 fokra melegítjük. Amíg a sütő melegszik, a bagetteket lefedve még közben kelni hagyjuk. Mielőtt betesszük a sütőbe, kevés vízzel lespricceljük őket, majd kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek majd.
Fasírtos pita
Hozzávalók 2 pitához:
½ fej hagyma
150 gramm darált hús
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
1 mokkáskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj
néhány salátalevél
2 retek
2 pita
½ dl natúr joghurt
Elkészítés:
1. A hagymát felaprítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a zsemlemorzsát és a tojást, majd sóval, borssal és a pirospaprikával ízesítjük.
2. Nyolc kis gombócot formálunk belőle, majd az olajban kisütjük őket.
3. A salátát csíkokra, a retket karikákra szeljük.
4. A piták belsejét megkenjük a joghurttal, majd elosztjuk bennük a salátát, a retket és a gombócokat.