7 módszer a karácsonykor magunk után hagyott karbonlábnyom csökkentésére


Otthon
19/12/2022

Hogyan csökkenthetik a családok a karácsonykor maguk után hagyott karbonlábnyomot, a hulladékot és az ünnepekkel járó kiadásokat? Egyszerű útmutatónk választ ad mindezekre a kérdésekre!

A karácsony a hosszú évet lezáró családi és baráti együttlétekről, a vidám percekről és a pihenésről szól, ugyanakkor a környezetünkre nézve az egyik legmegterhelőbb időszak, hiszen ilyenkor lényegesen többet vásárolunk és fogyasztunk. Némi odafigyeléssel és tudatossággal azonban a karácsonyi ünnepeket környezetkímélő módon is ugyanúgy élvezhetjük.

1. Valódi fenyőfa vagy műfenyő?

Sokak szerint az élő fa elengedhetetlen része a karácsonynak. Akik így gondolják, jó, ha tudják, hogy az olcsóbb változatokat rendszerint vegyszerezik, és a piacra kerülésük előtt nagy utat tesznek meg. Akik a valódi fenyőre szavaznak, azoknak javasoljuk, hogy a helyi, fenntartható erdőgazdálkodásokból származó fákat részesítsék előnyben. Ezzel nemcsak a helyi termelőknek, de a környezetünknek is jót teszünk!

A műfenyők, - bár alapvetően jó ötletnek tűnnek, - gyártásuk során jelentős karbonlábnyomot hagynak maguk után. Épp ezért érdemes egy jó minőségű változatba “befektetni”, amely éveken át kiszolgál bennünket. Az ismételt, nagyjából 5 éven át tartó használattal már nullára redukálható a környezetszennyezés hatása.

2. Ajándékcsomagolás saját készítésű megoldásokkal

Noha a boltokban kapható csomagolópapírok ötletesek és tetszetősek, de vajon megéri-e őket mindössze egyszer felhasználni? Az egyedi alternatívák mókásak, és rendelkeznek azzal a személyes varázzsal, mely igenis sokat számít. Minden otthonban találhatók már kiolvasott újságok és magazinok, melyekből izgalmas csomagolópapír-montázsokat állíthatunk össze, a már használaton kívüli textíliákból pedig tökéletes karácsonyi ajándéktasakok készíthetők. Szemezgess ötleteinkből és nyújtsd át a szeretteidnek szánt ajándékokat merőben egyedi csomagolásban!

3. Előkészületek

A karácsonyi fogások méltó tálalást érdemelnek. Épp ezért nem árt, ha az ünnepi abroszt időben előkészítjük, hogy az tisztán, frissen és illatosan kerülhessen az asztalra. Az Ariel Pods mosókapszula és a 30°C-on történő, kíméletes mosóprogram használata, valamint az alacsonyabb fokozatra állított centrifugálás csökkenti az energiafogyasztást, és kevésbé gyűri, ugyanakkor tisztára mossa a textíliákat. Az asztalterítőket a további gyűrődések elkerülése és a legjobb végeredmény érdekében minél nagyobb felületen teregessük ki, és még enyhén nedves állapotban, a hátoldaluknál fogva vasaljuk ki őket!

4. Ne essünk túlzásokba!

A karácsony hagyományosan a dőzsölés időszaka, amely megkoronázza a hosszú, hideg téli hónapok hangulatát. Manapság könnyű túlzásokba esni és gyakran előfordul, hogy jóval több étel kerül az asztalra, mint amivel a család képes megbirkózni. Próbáljunk meg idén mindössze annyi fogást elkészíteni, amennyire valóban szükségünk van. Ha mégis marad valamiből, azzal kínáljuk meg a szomszédokat, vagy ajándékozzuk őket a mások megsegítésén fáradozó karitatív szervezeteknek!

5. A tökéletes ajándék

Az internetre minden évben rengeteg “félrecsúszott” karácsonyi ajándék kerül fel. Próbáljuk meg elkerülni a csalódásokat, és készüljünk szívből jövő, személyre szabott meglepetésekkel! A saját készítésű ajándékok hűen tükrözik a személyiségünket és törődésünket. Az általunk készített kekszek vagy egy saját ötlettől vezérelt teaválogatás remek ötletnek számít. További izgalmas ötleteket az ínycsiklandó karácsonyi receptösszeállításunkból meríthetsz.

6. Környezetkímélő karácsonyi dekorációk

A karácsonyi fények hangulata egy életen át elkísér bennünket. LED-es megoldásokkal úgy élvezhetjük a ragyogást, hogy közben a villanyszámlánkra is ügyelünk. Mi több, a dekorációink teljes repertoárja is összeállítható környezetbarát módon: a kínai tömeggyártású, műanyag csecsebecsék helyett inkább a család összes tagjának bevonásával készítsünk egyedi és “zöld” alternatívákat! A saját készítésű karácsonyi-dekoráció ötlettárunk számos megoldást kínál arra, hogyan varázsolhatunk ünnepi hangulatot otthonunkba fenntartható módon.

7. A lényeg az együttlét!

A közös játék rendkívüli összetartó erővel bír. A “zöld” karácsony részét képzi az is, hogy kevesebb időt töltünk a televízió előtt, helyette olyan dolgokkal foglalatoskodunk, melyeket mindenki élvez. Nincs is jobb annál, mint egy finom, forró csoki kíséretében társasjátékozni vagy kártyázni. Ha az időjárás engedi, öltözzünk fel melegen és irány a jó levegő! Ha szerencsénk van és karácsonykor havazik, akkor az ünnepek hangulatát odakinn is maximálisan átélhetjük. Boldog karácsonyt! 🎄