Konyhai spórolás - tippek és trükkök


Otthon
3/10/2018
„Bárcsak több pénzünk maradna a családdal történő minőségi időtöltésre!” – gondolják sokan. A konyhai megtakarítás lehet az egyik leghatékonyabb módszer a spórolás elkezdéséhez, hiszen az apróbb főzési és takarítási praktikákkal sok pénzt takaríthatunk meg. Mit javasolnak a háziasszonyok?

Bevásárlás okosan

Amennyiben szezonális gyümölcsöket és zöldségeket vásárolunk, nem csak sokkal frissebb és ízletesebb áruhoz jutunk, de mivel nem messzi földről szállítják azokat, jelentősen olcsóbban is tudjuk megvásárolni őket. Olvassunk utána az interneten, hogy melyek az adott szezon elérhető termései, s egy letöltött lista segítségével vásároljunk be. Tanítsuk meg gyermekeinket is erre, akik segítségünkre lehetnek a különböző gyümölcsök és zöldségfélék kiválasztásában.  
Érdemes azt is észben tartan, hogy nem feltétlenül egy szupermarket a legjobb hely a bevásároláshoz. A helyi piacokon általában kifejezetten olcsón juthatunk hozzá a friss és érett gyümölcsökhöz valamint zöldségekhez, míg a különböző nemzetek termékeit áruló polcokon könnyedén vásárolhatunk például különleges rizst, olajokat vagy fűszereket a nagyker árak töredékéért.

Használjuk a fagyasztószekrényt!

Időt és pénzt is spórolhatunk meg azáltal, ha nagyobb adagokat főzünk, majd annak egy részét lefagyasztjuk. Ennek köszönhetően úgy vásárolhatunk nagyobb mennyiségű élelmiszert, hogy az nem fog kárba veszni. Amennyiben a gyermekek számára kisebb adagokban szeretnénk ételt lefagyasztani, a fagyasztózacskóból először vákumot képezve szívjuk ki a levegőt. Ezáltal az étel frissebb és tartósabb lesz, illetve nem tesz benne kárt a fagyasztás. 
Számos olyan hozzávaló akad, ami meglepő módon kifejezetten fagyasztóbarát. Ilyen fűszernövények például a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és a zsálya, melyek rendkívül tartósak lehetnek, amennyiben oíiva olajjal összeöntve jégkockatartókba öntve fagyasztjuk le őket. A kevés cukorral elkevert tojássárgája tartós fehérjetartalommal rendelkezik még a kiolvasztás után is, de akár még a zöldségmaradékok is kifejezetten hasznosak lehetnek! Dobjuk őket egy zacskóba majd be a fagyasztóba, s mikor elég összegyűlt, készítsünk belőlük egészséges ebédet!

A tisztítószeres szekrény újragondolása

Ne pazaroljunk sok helyet a különböző tisztító sprayk és súrolókrémek felhalmozásával. Vásároljunk inkább multifunkcionális termékeket, amely számos feladat elvégzésére alkalmas egyszerre. Emellett legyen otthon fehérbor-ecet az ablakok és tükrök tisztán tartására, illetve néhány újrahasznosítható és mosható mikroszálas törlőkendő, melyekkel  letörölhetjük a piszkos felületeket. A JAR Platinum mosogatószerből például akár egy csepp is elég lehet egy mosogatáshoz.

Ügyeljünk az ételmaradékra!

Kétszer is gondoljuk át, mielőtt kidobnánk valamit a kukába. A maradék tésztát vagy rizst könnyen felhasználhatjuk a másnap csomagolandó salátához, vagy paprikával és hagymával összepirítva készíthetünk belőle egy új ételt. A megmaradt tésztát, fűszernövényeket vagy rizst zöldséglevesek elkészítéséhez is felhasználhatjuk, a maradék sült hús pedig remekül passzol salátákhoz, szendvicsekhez vagy tortillákhoz!

Számos „kukára ítélt” élelmiszernek megvan a helye: a száraz kenyér példának okáért több, mint madáreledel! Készítsünk belőle morzsát, majd a gyerekek segítségével panírozzuk be vele a húst! Apró kockákban remek crouton is lehet belőle a salátához.  A túlérett banán tökéletesen alkalmas banánkenyér vagy turmixok készítésére. Akár még szalonnából kisülő zsírt és eltehetjük a későbbi sütésekhez. 

Hogyan spóroljunk többet a konyhában és a ház körül? Ossza meg velünk titkait a kommentekben!