5 módszer arra, hogyan spóroljunk okosan a téli időszakban


Otthon
3/10/2018
A hideg beköszöntével egyre többet költünk közüzemi számlákra, meleg holmikra és hangulatjavító programokra (például egy melegebb éghajlatra történő utazásra). Íme, hogyan foghatjuk vissza kiadásainkat.

Ahhoz, hogy növeljük a család megtakarításait, nem feltétlenül azokról a dolgokról kell lemondanunk, amiket szeretünk. Épp ezért most néhány szakértői tanács ismertetésével megmutatjuk, hogyan lehet a leghidegebb időszakokban is spórolni. 

1. Tartsuk a lakásban a meleget!

Azt biztosan mindenki tudja, hogy ha letekerjük a fűtést, akkor kevesebb lesz a gázszámla, de vajon mikor vettük utoljára szemügyre a lakás fűtésrendszerét? A bojler a megszokott módon működik? Ha nem vagyunk benne biztosak, nézessük meg szerelővel, hosszú távon ugyanis ezzel is jelentős összegeket tudunk megspórolni. Jól zárnak az ablakok? Meglepő, mennyi meleg levegő szökik ki miközben a hideg beáramlik, ezért érdemes beinvesztálni új, jól szigetelő ablakokba. Ha a nem használt helyiségek ajtajait bezárjuk, a függönyöket estére behúzzuk és meggyőződünk arról, hogy otthonunk nem huzatos (esetleg huzatvédőt helyezünk a párkányokra), akkor máris sokat megtakaríthatunk.

2. Tervezzünk előre!

Ha előre gondolkodunk, elkerülhetjük azokat a váratlan eseményeket, amelyek hirtelen csappantják meg a családi kasszát. Tervezzük meg előre a család menetrendjét: járjunk egy autóval munkába és iskolába, vagy szervezzük ugyanazon estére a gyerekek barátainak látogatását és készítsünk egy nagy vacsorát, sok, különböző napokon szervezett kisebbek helyett. Az esős, hideg napokon maradjunk otthon és nézzük át számláinkat: döntsük el, hogy mi az, amire valóban szükségünk van és interneten hasonlítsuk össze az árakat. Így hatásosan csökkenthetjük a kiadásokat. 

3. Vonjuk be a család többi tagját!

Bizony fárasztó egyedül felelősnek lenni a pénzmegtakarításért, így ha a család többi tagját is beavatjuk, (főleg a gyerekeket), akkor biztos lesz a sikerünk. Tűzzünk ki jutalmakat és bátorítsuk őket kreativitásra: ki tudja a leggazdaságosabb vacsorát elkészíteni? El tudják adni a már nem használt játékokat az interneten? Tudnak szervezni olyan szabadidős programot, ami nem kerül pénzbe? Vigyázzunk azonban, hogy ne legyünk túl utasítóak, különben mindenki elveszti érdeklődését a téma iránt. Készüljünk rendszeres jutalmakkal, lehet az akár extra fél óra játékidő a tableten.

4. Főzzünk előre!

Hidegben az ember jobban kívánja a „kényelmes” ételeket, mint például a pizzát, aminek házhoz rendelésétől csak egy telefonhívás választ el. Azonban ha picit előre tervezünk a vacsorákkal, komoly összegeket takaríthatunk meg, és az előre főzéssel nemcsak pénzt, de időt is megspórolhatunk. Nézzük meg, hogy mit szabad és mit nem szabad lefagyasztani (a saláta és nyers krumpli például tiltólistás), és jelöljünk ki egy időpontot kéthetente vagy havonta, amikor elkészítjük a fagyasztóba szánt ételeket. A sütőben sült finomságok, szószok vagy rakott ételek ideálisak erre, ugyanis folyadéktartalmuk miatt megfelelőek a mélyhűtésre. Így nem csak kevesebb élelmiszert pazarlunk, de mindig ott lesznek azokon az estéken, amikor nincs kedvünk sütni-főzni. Végül mosogatásnál is sokat spórolhatunk, ugyanis a Jar Original folyékony mosogatószerből mindössze pár csepp is elég ahhoz, hogy a családi vacsora után minden edényünk ragyogjon. 

5. Ne feledkezzünk meg a ruhásszekrényről sem!

Amint beköszönt a tél, csábítónak tűnik bevásárolni meleg, kötött ruhákból, bélelt, téli csizmákból és sapkákból, sálakból, kesztyűkből. Mielőtt ezt tennénk, szánjunk egy napot arra, hogy végigböngésszük ruhásszekrényünk tartalmát, és kiválogatjuk azokat a holmikat, amiket gyakran hordunk. Amiket nem válogattunk be, azokat adományozzuk el, vagy ajándékozzuk oda valakinek. Ha pedig mégis vásárlásra szánjuk magunkat, tökéletes alkalom nyílik most arra, hogy beszerezzük a leértékelt nyári darabokat  (még ha a nyár borzasztóan messzinek is tűnik). Júliusban meg fogjuk hálálni magunknak! Végül pedig ne vásároljunk csak tisztítóban mosható darabokat, a pénzt fordítsuk inkább a számlák kiegyenlítésére és lényeges dolgokra. 

Kihagytunk volna valamit? Ossza meg velünk saját, jól bevált spórolási tippjeit hozzászólás formájában!