Szuper páros: szőlős-almás különlegességek


Otthon
12/01/2020
Szőlő és alma: az ősz két legegészségesebb gyümölcse. Ne csak magukban együk őket, készítsünk belőlük szuper finomságokat a családnak!

Almás-szőlős különlegességeinket ínyenc barátaink és családtagjaink is kedvelni fogják.
Almás-szőlős pite
Hozzávalók:
A tésztához:
500 gramm liszt
1 teáskanál só
100 gramm cukor
300 gramm hideg vaj
7 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
5-6 alma (pl. jonagold)
200 gramm szőlő
80 gramm cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj kevés citromlé
1 evőkanál rum
Plusz:
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a sót és a cukrot tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat. Robotgéppel morzsás tésztát készítünk, majd a hideg víz folyamatos hozzáadásával kézzel sima tésztát formálunk. Ezután két részre osztjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva legalább fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A töltelékhez az almát a magház nélkül kis darabokra vágjuk, és a további felhasználásig vizes, citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg.
3. A szőlőt megmossuk, félbe- vagy negyedbe vágjuk.
4. A gyümölcsöket összekeverjük a cukrokkal, a fahéjjal és a liszttel, majd egy nagy edényben felolvasztjuk a vajat, és a gyümölcsöket a rummal kb. 30 percig rotyogtatjuk benne, míg a leve besűrűsödik. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
5. Az egyik tésztát a pite aljához lisztes felületen kinyújtjuk, kizsírozott piteformába fektetjük (a szélére is), majd villával megszurkáljuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk rajta a gyümölcskeveréket.
6. Beborítjuk a kinyújtott másik tésztával, megkenjük a felvert tojással, villával sűrűn megszurkáljuk, majd 175 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Almás-szőlős csatni
Hozzávalók:
900 gramm alma
900 gramm magnélküli szőlő
450 gramm cukor
4 és fél dl fehérborecet
¼ teáskanál só
1 lime leve és reszelt héja
Elkészítés:
1. Az almát a csutkája nélkül apróra vágjuk, a szőlőszemeket pedig félbe. Egy nagy fazékban a gyümölcsöket felforraljuk a cukorral, az ecettel és a sóval, majd lassú tűzön főzzük 30 percig, amíg a gyümölcs megpuhul és az egész besűrűsödik.
2. Hozzáadjuk a lime levét és héját, aztán még 15 percig főzzük.
3. A masszát befőttesüvegekbe töltjük, majd sötét, hűvös helyen legalább egy hónapig érleljük. Felbontás után egy hónapon belül el kell fogyasztani!

Körte-alma-szőlősaláta krokanttal
Hozzávalók:
75 ml méz
50 ml tejszín
1 evőkanál tökmag- vagy szőlőmagolaj
50 gramm mogyoró
50 gramm dió
400 gramm szőlő
4 alma
1 nagy körte
5 evőkanál citromlé
5 evőkanál narancslé
Elkészítés:
1. 50 ml mézet felforralunk a tejszínnel, majd kevergetés mellett karamellizáljuk.
2. Hozzákeverjük a felaprított mogyorót és diót. A masszát olajjal kikent tepsire simítjuk, hagyjuk kihűlni, majd darabokra tördeljük.
3. A szőlőszemeket félbe-, a körtét és az almát pedig vékony gerezdekre szeljük. A gyümölcsöket tálba szedjük, meglocsoljuk a citrom- és narancslével, valamint a maradék mézzel. A mogyorós-diós krokanttal megszórva tálaljuk. Vaníliafagylalttal isteni!

Almás-szőlős lekvár
Hozzávalók:
800 gramm magnélküli szőlő
200 gramm alma
500 gramm befőzőcukor 2:1
2 csomag étkezési citromsav
Elkészítés:
1. A gyümölcsöket felaprítjuk, aztán botmixerrel pürésítjük.
2. Hozzáadjuk a befőzőcukrot és a citromsavat, majd kb. 15 percig főzzük. Befőttesüvegekbe elosztjuk, fogyasztásig sötét, hűvös helyen tároljuk.