3 egészséges leves recept


Otthon
3/10/2018
Nézze meg ezeket a leves recepteket, hiszen mi sem esik jobban az egész családnak, mint egy kis melegség hideg estéken.

Ha szeretnénk egy igazán élvezetes családi ebédet, próbáljunk ki néhányat az alábbi, egészséges leves receptek közül! A piacon történő vásárlás kimondottan élvezetes is lehet, a helyi termékek vásárlásával pedig pénzt is spórolhatunk.  Testünket azonnal átmelengető, finom leveseket egészítsük ki teljes kiőrlésű gabonapelyhekkel!

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

1.      Egyszerű zöldségleves

(4-6 adag)

2 karikákra vágott póréhagyma

2 felkockázott burgonya

3 felszeletelt répa

1 felszeletelt gyökér

Tetszés szerint 1 paszternák, néhány angolzeller szár, valamint jeruzsálemi articsóka...

olíva olaj

só és bors 

2. Sütőtök leves

(4-6 adag)

2 kg friss sütőtök, kockázva

2 közepes méretű, apróra vágott vöröshagyma

½ teáskanál kakukkfű

1 teáskanál vaj 


3.     Toszkán bableves 5 féle hüvelyesből

(6-8 adag)

1/2 pohár szárított áfonyabab

1/2 pohár szárított vörös lencse

1/2 pohár szárított zöld lencse

1/2 pohár szárított zöld felesborsó

1/2 pohár szárított, apró szemű fehér bab

1/2 pohár gersli

3 evőkanál extra-szűz olívaolaj 

1 közepes méretű, felaprított vöröshagyma

1       közepes méretű, szeletelt sárgarépa

2 vékonyra szeletelt angolzeller szár

2       zúzott  fokhagyma

Friss (vagy szárított) bazsalikom, kakukkfű, illetve zsálya

3       liter víz

Ízesítéshez só és bors

ELKÉSZÍTÉSÜK 

1.     
Egyszerű zöldségleves

Egy egyszerű és gyors recept a hideg elűzéséhez. Az olajat melegítsük fel egy nagyméretű lábasban. A póréhagymát közepes lángon pirítsuk üvegesre körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és borssal, majd miután felforrt, hagyjuk csendesen főni 30-45 percig. A levest botmixerrel krémesítsük, majd ízlés szerint tehetünk bele babérlevelet és/vagy kakukkfűvel! 

2.     Sütőtök leves recept

Egy valódi őszi klasszikus, amely tökéletes a kandalló előtti olvasgatáshoz, pihenéshez. A vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd közepes lángon pirítsuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a megtisztított és kockákra vágott tököt, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy az nagyjából annak felét lepje be. Tegyünk az edényre fedelet és főzzük 20 percig. Ezt követően adjuk hozzá a fűszereket és botmixerrel keverjük össze. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejszínt és pikánssá tehetjük egy narancs kifacsart levével. 

3.      Toszkán bableves 5 féle hüvelyesből
Átjönnek a barátok ebédelni? Nincs ideje főzni? Ez az egyszerű recept komplett főételnek számít, amit ha előre elkészítünk, az ízek még jobban összeérnek.  A lencsét, a gerslit és babot áztassuk még előző éjjel hideg vízbe, majd alaposan mossuk át! 
Egy nagyobb lábasban főzzük a zöldségeket, fűszereket és olíva olajat körülbelül 5 percen keresztül. Ehhez adjuk hozzá a babot, a lencsét és a gerslit. Öntsük fel forró vízzel, majd főzzük 45 percig! Távolítsuk el a babérleveleket a levesből és tálaljuk olívaolajjal és borssal!