3 egészséges leves recept
Ha szeretnénk egy igazán élvezetes családi ebédet, próbáljunk ki néhányat az alábbi, egészséges leves receptek közül! A piacon történő vásárlás kimondottan élvezetes is lehet, a helyi termékek vásárlásával pedig pénzt is spórolhatunk. Testünket azonnal átmelengető, finom leveseket egészítsük ki teljes kiőrlésű gabonapelyhekkel!
HOZZÁVALÓK (6 személyre)
1. Egyszerű zöldségleves
(4-6 adag)
2 karikákra vágott póréhagyma
2 felkockázott burgonya
3 felszeletelt répa
1 felszeletelt gyökér
Tetszés szerint 1 paszternák, néhány angolzeller szár, valamint jeruzsálemi articsóka...
olíva olaj
só és bors2. Sütőtök leves
(4-6 adag)
2 kg friss sütőtök, kockázva
2 közepes méretű, apróra vágott vöröshagyma
½ teáskanál kakukkfű
1 teáskanál vaj
3. Toszkán bableves 5 féle hüvelyesből
(6-8 adag)
1/2 pohár szárított áfonyabab
1/2 pohár szárított vörös lencse
1/2 pohár szárított zöld lencse
1/2 pohár szárított zöld felesborsó
1/2 pohár szárított, apró szemű fehér bab
1/2 pohár gersli
3 evőkanál extra-szűz olívaolaj1 közepes méretű, felaprított vöröshagyma
1 közepes méretű, szeletelt sárgarépa
2 vékonyra szeletelt angolzeller szár
2 zúzott fokhagyma
Friss (vagy szárított) bazsalikom, kakukkfű, illetve zsálya
3 liter víz
Ízesítéshez só és bors
ELKÉSZÍTÉSÜK
1. Egyszerű zöldségleves
Egy egyszerű és gyors recept a hideg elűzéséhez. Az olajat melegítsük fel egy nagyméretű lábasban. A póréhagymát közepes lángon pirítsuk üvegesre körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval és borssal, majd miután felforrt, hagyjuk csendesen főni 30-45 percig. A levest botmixerrel krémesítsük, majd ízlés szerint tehetünk bele babérlevelet és/vagy kakukkfűvel!
2. Sütőtök leves recept
3. Toszkán bableves 5 féle hüvelyesből
Átjönnek a barátok ebédelni? Nincs ideje főzni? Ez az egyszerű recept komplett főételnek számít, amit ha előre elkészítünk, az ízek még jobban összeérnek. A lencsét, a gerslit és babot áztassuk még előző éjjel hideg vízbe, majd alaposan mossuk át!
Egy nagyobb lábasban főzzük a zöldségeket, fűszereket és olíva olajat körülbelül 5 percen keresztül. Ehhez adjuk hozzá a babot, a lencsét és a gerslit. Öntsük fel forró vízzel, majd főzzük 45 percig! Távolítsuk el a babérleveleket a levesből és tálaljuk olívaolajjal és borssal!