3 szuper őszi étel az egész családnak


Otthon
3/03/2019
Ősszel új színek kerülnek az asztalra: a narancssárga sütőtök és a lila cékla átveszi az uralmat a konyhában. Ilyenkor a szervezetünknek már nem a kímélő és könnyű, hanem a vitamindús, energiát adó ételekre van szüksége, amelyek segítenek megőrizni vitalitásunkat és egészségünket.  

A megszokottól kicsit eltérően készítjük – az alma és a chili igazán megbolondítja az érzékszerveinket.

Almás-chilis sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1,2 kg sütőtök

5 dkg vaj

3 evőkanál méz

1 közepes fej vöröshagyma

1,2 l szárnyas alaplé

1 alma

só, bors, chili, szerecsendió, kakukkfű ízlés szerint

1 dl kókusztej

Elkészítés: 

1. A sütőtököt félbevágjuk és hámozás nélkül 200 fokos sütőben puhára sütjük. A vajon karamellizáljuk a mézet, majd a felkockázott hagymát megpirítjuk benne.

2. Felöntjük az alaplével, és belerakjuk a meghámozott, feldarabolt almát.

3. A kész sütőtököt is belekanalazzuk a héjából. Összeforraljuk, majd botmixerrel vagy egy kis hűtés után turmixgépben pürésítjük. A sűrű levest felöntjük a kókusztejjel, végül ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, chilivel, szerecsendióval és kakukkfűvel.  


Aki szereti a répatortát, ezt a finomságot se hagyja ki! Ősszel érdemes inkább sütőtökből készíteni.

Hamis répatorta sütőtökből

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre nádcukor

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál só

½ teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 és ½ bögre olívaolaj

4 tojás

3 bögre reszelt vagy felaprított sütőtök

1 bögre felaprított dió

1 doboz sajtkrém

2 evőkanál porcukor

1 citrom leve

Elkészítés:

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, hozzáadjuk az olívaolajat, egyenként a tojásokat, végül jól összedolgozzuk.

2. Ezután kerül bele a sütőtök és a dió. A tésztát kivajazott és kilisztezett tepsiben, 200 fokos sütőben 80 perc alatt megsütjük. 

3. A tortát hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a sajtkrémet a porcukorral és a citromlével, végül ezzel a masszával kenjük le a torta tetejét.

Vegánok, figyelem! Nagyon egészséges, ízekben gazdag „fasírt”, amely teljesen úgy készül, mint a hagyományos, azonban csak zöldségekből.

Édesburgonyás céklafasírt

Hozzávalók 4 adaghoz:

250 g cékla

250 g édesburgonya

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

1 szikkadt zsömle

2 evőkanál rozs- vagy finomliszt

só, bors

2 evőkanál zsemlemorzsa

3 dl napraforgóolaj

Elkészítés:

1. A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, majd a reszelő kis lyukán a fokhagymával együtt lereszeljük.

2. Hozzáadjuk a tojást és a zsömlét, majd sózzuk, borsozzuk. A megfelelő állag (jól formázható legyen) eléréséhez adunk még hozzá lisztet.

3. Összegyúrjuk, majd vizes kézzel golyókat vagy pogácsákat formálunk belőle.

4. Meghempergetjük őket a zsemlemorzsában, végül bő, forró olajban kisütjük a fasírtokat.