3 szuper őszi étel az egész családnak
A megszokottól kicsit eltérően készítjük – az alma és a chili igazán megbolondítja az érzékszerveinket.
Almás-chilis sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg sütőtök
5 dkg vaj
3 evőkanál méz
1 közepes fej vöröshagyma
1,2 l szárnyas alaplé
1 alma
só, bors, chili, szerecsendió, kakukkfű ízlés szerint
1 dl kókusztej
Elkészítés:
1. A sütőtököt félbevágjuk és hámozás nélkül 200 fokos sütőben puhára sütjük. A vajon karamellizáljuk a mézet, majd a felkockázott hagymát megpirítjuk benne.
2. Felöntjük az alaplével, és belerakjuk a meghámozott, feldarabolt almát.
3. A kész sütőtököt is belekanalazzuk a héjából. Összeforraljuk, majd botmixerrel vagy egy kis hűtés után turmixgépben pürésítjük. A sűrű levest felöntjük a kókusztejjel, végül ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, chilivel, szerecsendióval és kakukkfűvel.
Aki szereti a répatortát, ezt a finomságot se hagyja ki! Ősszel érdemes inkább sütőtökből készíteni.
Hamis répatorta sütőtökből
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre nádcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál só
½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 és ½ bögre olívaolaj
4 tojás
3 bögre reszelt vagy felaprított sütőtök
1 bögre felaprított dió
1 doboz sajtkrém
2 evőkanál porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, hozzáadjuk az olívaolajat, egyenként a tojásokat, végül jól összedolgozzuk.
2. Ezután kerül bele a sütőtök és a dió. A tésztát kivajazott és kilisztezett tepsiben, 200 fokos sütőben 80 perc alatt megsütjük.
3. A tortát hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a sajtkrémet a porcukorral és a citromlével, végül ezzel a masszával kenjük le a torta tetejét.
Vegánok, figyelem! Nagyon egészséges, ízekben gazdag „fasírt”, amely teljesen úgy készül, mint a hagyományos, azonban csak zöldségekből.
Édesburgonyás céklafasírt
Hozzávalók 4 adaghoz:
250 g cékla
250 g édesburgonya
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 szikkadt zsömle
2 evőkanál rozs- vagy finomliszt
só, bors
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 dl napraforgóolaj
Elkészítés:
1. A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, majd a reszelő kis lyukán a fokhagymával együtt lereszeljük.
2. Hozzáadjuk a tojást és a zsömlét, majd sózzuk, borsozzuk. A megfelelő állag (jól formázható legyen) eléréséhez adunk még hozzá lisztet.
3. Összegyúrjuk, majd vizes kézzel golyókat vagy pogácsákat formálunk belőle.
4. Meghempergetjük őket a zsemlemorzsában, végül bő, forró olajban kisütjük a fasírtokat.