Az öt legfinomabb húsvéti sütemény


Otthon
3/10/2018
Nem vicc, idén a húsvét vasárnap április 1-jére esik. Ezekkel a szuper finom és mutatós húsvéti süteményreceptekkel biztos sikert aratunk a vendégeinknél.

Térjünk el idén a megszokott húsvéti süteményektől, és próbáljunk ki különlegesebb recepteket is. Íme a szerintünk öt legjobb.

Cuki nyuszifigurák

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés

Hozzávalók:

500 gramm liszt

75 gramm szobahőmérsékletű vaj

1 csomag reszelt citromhéj

1 csipetnyi só

50 gramm élesztő

3 evőkanál cukor

2,5 dl tej

1 tojás

1 teáskanál sűrített tej

8 szem mazsola

  1. A lisztből, a vajból, a citromhéjból, a sóból, az élesztőből, a cukorból és a tejből sima tésztát gyúrunk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
  2. A tésztát nyolc részre osztjuk, majd mindegyiket hengerré formáljuk. Egy kis részt lecsípünk belőlük a fejnek. A végeket hegyes formára igazítjuk, a nyuszi testét gömbölyűre formáljuk. A füleket úgy alakítjuk ki, hogy a nyuszi testének elején kicsit kihúzzuk a tésztát, ollóval középen bevágjuk és a két szélén kihúzzuk a tésztát. A mazsolákból lesznek a szemek.
  3. A nyuszikat a tojásos-sűrített tejes keverékkel lekenjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.

Húsvéti tojásos muffinfészek

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés

Hozzávalók:

300 gramm liszt

1 csomag szárított élesztő

30 gramm vaj

1 dl tej

2 evőkanál cukor

0,5 teáskanál só

9 darab színes főtt húsvéti tojás

Elkészítés:

  1. A tojások kivételével élesztős tésztát készítünk, és meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát átgyúrjuk, a sütőt előmelegítjük 50 fokra.
  2. A tésztát kilenc részre osztjuk, mindegyikből egy teáskanálnyi darabot elveszük, kis golyóvá formáljuk, majd kilapítjuk. Ezeket a korongokat helyezzük bele a muffinformákba.
  3. A kilenc tészta mindegyikét elfelezzük, és hosszú rudat formálunk belőlük, amit beletekerünk a muffinformába. Belehelyezzük a tojásokat.
  4. Betesszük őket a sütőbe 30 percre, majd a hőmérsékletet 170 fokra emeljük, és a sütiket aranybarnára sütjük.


Színes húsvéti kekszek

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

500 gramm liszt

250 gramm szobahőmérsékletű vaj

150 gramm cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 tojás

1 csipetnyi só

színes ételfesték

Elkészítés:

  1. A lisztből, a vajból, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojásokból és a sóból összeállítjuk a tésztát, amit fóliába csomagolva 30 percre beteszünk a hűtőszekrénybe.
  2. Miután kivettük, lisztezett felületen fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd húsvéti formákkal kiszúrjuk.
  3. A kekszeket sütőpapíros felületen kb. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk őket kihűlni, majd színes ételfestékkel díszítjük.

Csokoládés nyuszi

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

60 gramm puha margarin

40 gramm cukor

1 teáskanál vaníliás cukor

1 tojás

50 gramm liszt

30 gramm étkezési keményítő

1 csapott teáskanál sütőpor

1 evőkanál kakaó

1/2 banán

csokoládés tortabevonó

ételszínezék ceruza

Elkészítés:

  1. A tésztához az összes hozzávalót egy tálban robotgéppel sima tésztává dolgozzuk.
  2. A tésztát zsiradékkal kikent nyusziformába simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
  3. Hagyjuk kihűlni, majd a csokoládés tortabevonót szépen eloszlatjuk rajta. Színes ételfestékes ceruzával megrajzolhatjuk a nyuszi arcát is.

Tojáslikőrös habos tortácskák

Elkészítési idő: 1 óra + 1 éjszaka

Hozzávalók:

1 liter tej 

2 csomag vaníliás pudingpor

80 gramm + 75 gramm + 1-2 evőkanál cukor

4 tojás + 2 tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

100 gramm liszt

1 púpozott evőkanál kakaópor

1 csapott teáskanál sütőpor

10 lap zselatin

300 ml + 100-150 ml tojáslikőr

200 g tejszínhab

20 gramm reszelt csokoládé a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A tejből és a pudingporból a csomagoláson található leírás szerint pudingot készítünk, hagyjuk kihűlni.
  2. A 4 tojás szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel és egy csipet sóval kemény habbá verjük úgy, hogy közben 75 gramm cukrot és a vaníliás cukrot belekeverjük. Utána az összes tojássárgáját hozzáadjuk, rászórjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport.
  3. A tésztát elosztjuk egy sütőpapírral bélelt (35x40-es) tepsiben, majd 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük.
  4. Egy nagy konyharuhát benedvesítünk, majd megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral. A sütit kiborítjuk rá, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla. A konyharuhával befedjük a sütit, és 30 percig hagyjuk hűlni.
  5. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd langyos vízben felmelegítjük. Hozzákeverünk 300 ml tojáslikőrt, és beleadagoljuk a pudingba.
  6. Kb. 15 percre hidegre tesszük, hogy a likőrkrém zselésedni kezdjen. A tejszínt habbá verjük, és a krémhez keverjük, majd ismét 15 percre hidegre tesszük.
  7. A krém felét rákenjük a süteményre úgy, hogy a szélein 2 centimétert szabadon hagyunk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. A tekercset éjszakára betesszük a hűtőbe a maradék krémmel együtt. Másnap felszeleteljük, és mindegyik szeletre egy-egy kis kupac krémet helyezünk. Meglocsoljuk a maradék tojáslikőrrel és reszelt csokival díszítjük.