A legjobb hazai desszertek diétás változatban
Még a fogyókúra alatt is jól esik egy kis bűnözés. Ha eddig azért nem evett például mákos gubát vagy somlói galuskát mert hízlalnak, most fellélegezhet: ha így készíti el őket, nyugodtan ehet belőlük!
Mákos guba
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók:
30 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék kelt tésztához
3 dkg élesztő
¾ evőkanál só
1 teáskanál fruktóz
5 dkg vaj
2-2,5 dl+½ liter langyos tej
1 rúd vanília kikapart belseje és héja
10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
100 g mák
Az öntethez:
½ dl „light" szójatej
15 g vaníliás fehérjepor
Elkészítés:
- A kiflikhez a lisztkeveréket elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáadjuk a sót és a fruktózt, valamint annyi langyos tejet, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. A végén belekeverjük az olvasztott vajat is. A tésztát simára gyúrjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- Ha megkelt, kör alakúra nyújtjuk, nyolc cikkre vágjuk, feltekerjük, kiflit formázunk. A kifliket 180 fokos sütőben megsütjük.
- A kihűlt kifliket felkarikázzuk. A maradék fél liter tejet a vaníliával felforraljuk, majd hozzáadunk kb. 30 gramm cukornak megfelelő édesítőt, és ebben forgatjuk meg a kifliket. Egy tál aljára helyezzük őket, végül megszórjuk a maradék édesítővel elkevert mákkal.
- A sütőben kb. 15 perc alatt összesütjük.
- Az öntethez a fehérjeport összeturmixoljuk a szójatejjel, és ezzel öntjük le a gubát.
Somlói galuska
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók:
1 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál kókuszliszt
1 evőkanál eritrit
1 evőkanál kakaópor
1 tojás
csipet sütőpor
7 evőkanál tej
A vaníliakrémhez:
½ csomag diétás vaníliás pudingpor
2 dl tej
ízlés szerint eritrit
1 púpos evőkanál tojásfehérjepor
1 marék dió
1 marék mazsola
A csokoládékrémhez:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál eritrit
2 dl tej
rum
Elkészítés:
- A piskótához a hozzávalókat összekeverjük, majd tepsiben megsütjük. A vaníliaöntethez a pudingport elkészítjük. A tojásfehérjeport felverjük fél deci vízzel, hozzákeverjük a pudinghoz, majd beleszórjuk a diót és a mazsolát.
- A csokiöntethez a kakaóport az eritrittel összekeverjük, és apránként adagolva a tejet, híg csokoládékrémet készítünk.
A piskótát kockákra vágjuk, a felét egy tálban elosztjuk, meglocsoljuk a rummal, ráöntjük a vaníliás és a csokis krém felét, majd rátesszük a maradék piskótát és a maradék krémeket. Ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral.
|