A legjobb hazai desszertek diétás változatban


Otthon
24/02/2021
Ha Ön kedveli a hagyományos magyar édességeket - mintpéldául a mákos gubát vagy a somlói galuskát,- de szeretnénk vigyázni a vonalaira, készítse el őket diétás változatban! Ehhez kínálunk most két receptet.

Még a fogyókúra alatt is jól esik egy kis bűnözés. Ha eddig azért nem evett például mákos gubát vagy somlói galuskát mert hízlalnak, most fellélegezhet: ha így készíti el őket, nyugodtan ehet belőlük!

Mákos guba

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók:

30 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék kelt tésztához

3 dkg élesztő

¾ evőkanál só

1 teáskanál fruktóz

5 dkg vaj

2-2,5 dl+½ liter langyos tej

1 rúd vanília kikapart belseje és héja

10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer

100 g mák

Az öntethez:

½ dl „light" szójatej

15 g vaníliás fehérjepor

Elkészítés:

  1. A kiflikhez a lisztkeveréket elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáadjuk a sót és a fruktózt, valamint annyi langyos tejet, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. A végén belekeverjük az olvasztott vajat is. A tésztát simára gyúrjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  2. Ha megkelt, kör alakúra nyújtjuk, nyolc cikkre vágjuk, feltekerjük, kiflit formázunk. A kifliket 180 fokos sütőben megsütjük.
  3. A kihűlt kifliket felkarikázzuk. A maradék fél liter tejet a vaníliával felforraljuk, majd hozzáadunk kb. 30 gramm cukornak megfelelő édesítőt, és ebben forgatjuk meg a kifliket.  Egy tál aljára helyezzük őket, végül megszórjuk a maradék édesítővel elkevert mákkal.
  4. A sütőben kb. 15 perc alatt összesütjük.
  5. Az öntethez a fehérjeport összeturmixoljuk a szójatejjel, és ezzel öntjük le a gubát.

Somlói galuska

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Hozzávalók:

1 evőkanál zabpehelyliszt

2 evőkanál kókuszliszt

1 evőkanál eritrit

1 evőkanál kakaópor

1 tojás

csipet sütőpor

7 evőkanál tej

A vaníliakrémhez:

½ csomag diétás vaníliás pudingpor

2 dl tej

ízlés szerint eritrit

1 púpos evőkanál tojásfehérjepor

1 marék dió

1 marék mazsola

A csokoládékrémhez:

2 evőkanál kakaópor

2 evőkanál eritrit

2 dl tej

rum

Elkészítés:

  1. A piskótához a hozzávalókat összekeverjük, majd tepsiben megsütjük. A vaníliaöntethez a pudingport elkészítjük. A tojásfehérjeport felverjük fél deci vízzel, hozzákeverjük a pudinghoz, majd beleszórjuk a diót és a mazsolát.
  2. A csokiöntethez a kakaóport az eritrittel összekeverjük, és apránként adagolva a tejet, híg csokoládékrémet készítünk.

A piskótát kockákra vágjuk, a felét egy tálban elosztjuk, meglocsoljuk a rummal, ráöntjük a vaníliás és a csokis krém felét, majd rátesszük a maradék piskótát és a maradék krémeket. Ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral.


Top 3 paleo csirkés finomság
A paleo diéta is lehet sokoldalú és nagyon ízletes. Most a legfinomabb csirkehúsos ételeket mutatjuk be...