Gyerekek és sport – A gyermekorvos tanácsai: A sportoló gyerek legjobb étrendje


Otthon
3/10/2018
A probléma tárgyalása előtt fontos tisztázni, milyen sportot űz a gyerek és hány éves. Nem mindegy sem a terhelhetőség, sem az étrend szempontjából.

Nem tudok olyan kérdésre felelni, ami általánosságban veszi a sportoló gyerekeket és azok étrendjét, de megpróbálok néhány mindenkire érvényes dologról említést tenni.
Mit is jelent manapság a mozgás, és mit jelentett a régi időkben? Szabad legyen egyik kedvenc könyvemből idézni: "Kim Hill antropológus 30 évet élt olyan törzsek viselkedését kutatva, akik az őserdőkben élnek úgy, mint őseink. Az archék és a hiwik átlagosan napi 10 km-t mennek, de van úgy, hogy vágtáznak, vagy órákon át rohannak egy elejteni vágyott vad nyomában. Néha kenuban eveznek, de előfordul olyan is hogy 80-100 km-t gyalogolnak csak azért, hogy egy másik távoli faluban meglátogassák barátaikat. Fogalmuk sincs a sportolásról.
A 19. században az emberek még hasonlóképpen sokat mozogtak. A 20. század második feléig a mozgás az élet természetes része volt. Mára a mozgás időpazarlás, vagy luxusnak számító hobbivá vált. Megváltozott életünk szerkezete. A természeti népek vagy a régi korok embere nem sportolt, hanem a megélhetésének része volt. Ez a mozgás évmilliók alatt fiziológiai szabályzóként épült be szervezetünk működésébe.
A mozgás gyulladáscsökkentő hatású, tehát aki nem mozog naponta, olyan, mintha előírt gyulladáscsökkentő gyógyszeradagját nem vette volna be. Mozgás nélkül az izmok elsorvadnak, a csontok ritkulni kezdenek. Mindez persze nem jelent reális veszélyt a gyerekkorban, de úgy vélem, nem árt, ha tudunk róla.
Örvendetes tény, hogy az egészséges, sportos életvitel, a testtel való tudatos foglakozás egyre inkább teret hódít. Van, akit az esztétikum motivál, van, akit a jó társaság. Van, aki csak sport közelébe keveredik, aztán valahogy megkapja a „fertőzést" és ott ragad. Jól kinézni, jól bírni a napi terheket, hosszútávon egészségesnek lenni, mind-mind vonzó dolgok, amik a sport mellé állíthatnak sokakat.
Természetesen fontos az elvégzett munka, de nagy jelentősége van az étrendnek is. Külön tudományág is foglakozik ezzel a sportorvosláson belül. Tudományos táplálkozástan, talán ez a legmegfelelőbb elnevezés.
A jó táplálkozás egyaránt fontos az erőhöz, az egészséghez és ahhoz, hogy megfelelő és hatékony izomzat fejlődjön, akár felnőttön akár gyereken.
Ha mennyiségileg sokat és jóízűen eszünk, még nem biztos, hogy mindazt elfogyasztjuk, amire a szervezetnek szüksége van.
A tápláléknak minőségileg is megfelelőnek kell lennie. Fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok: makro- és mikroelemek, vitaminok, megfelelő folyadékbevitel, mindezt harmonikus kombinációban adva úgy, hogy ízletes is legyen és biztosítsa a kellő energia szükségletet, nem kis feladat jól összeállítani.
Személyre, korra, sportágra vonatkoztatva, igazi nagy feladat egy dietetikus számára. Beleszámítva még a szülők lehetőségeit és anyagi helyzetét is, sajnos nincs mindenkire és mindenre jó megoldás.
A gyümölcsök, zöldségek, tiszta sovány húsok, halak biztosan fontosak. Megfelelő zsírok, jó szénhidrátok képezik a mindenkori alapokat.
Hagyjuk el a tartósítószereket, mesterséges anyagokat tartalmazó termékeket, a konzerveket, a feldolgozott ételeket. Kerüljük az agyoncukrozott üdítőitalokat, a felesleges kalóriákat. Ha gyerekünk jól mozog, tehetséges valamilyen sportágban, kérjünk tanácsot, segítséget személyre szabott étrendet szakembertől.
Nincs olyan, hogy mindenkinek jó, általános étrend. Ami jó az egyiknek, nem biztos, hogy segíti eredményesebbnek lenni a másikat . Egy csapaton belül is egyéniségek adják a csapat egészét, ajánlatos tehát mindig az egyes emberrel foglalkozni, mert így érhetjük el a legjobb eredményt.