Almás pite recept
Almás pite
Mennyiség: két 23cm átmérőjű pite
Elkészítési idő: 45-60 perc
Sütési hőfok: 200°C, majd 180°C
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók: Almás pite
Vajas-omlós tészta:
- 280g (500ml) sütőliszt
- 2ml só
- 200g hideg vaj, kockákra vágva
- 15ml sütőcukor
- 1 tojás fehérje
- 20 ml jeges víz
- 5ml citromlé
Töltelék:
- 300g (120ml) sütőcukor
- 2 vaníliarúd
- 6 alma
- 300g vaj
- 2. lépés
- 4. lépés
- 4 tojás
- 300g finomra darált mandula
- 2 citrom reszelt héja
- 90ml sütőliszt
- 120ml langyos vízbe áztatott mazsola
A tészta elkészítése
A lisztet és a sót szitáljuk bele egy keverőtálba. Adjuk hozzá a vajat, majd ujjbegyeinkkel morzsoljuk a zsemlemorzsához hasonló állagúra. Keverjük el benne a sütőcukrot. A tojássárgákat, a vizet és a citromlevet keverjük össze, majd öntsük hozzá a liszt-vaj keverékhez. Gyúrjuk sima tésztává, osszuk két bucira, csomagoljuk őket egyenként folpack fóliába és egy órára pihentessük hűtőszekrényben.
Fontos: A lehűtés megakadályozza, hogy a tészta sütés közben összeugorjon.
Tipp A tésztákat gondosan becsomagolva akár 3 hónapig mélyhűtőben is tárolhatjuk. Felhasználás előtt egész éjszakán át hagyjuk a tésztát a hűtőben kiengedni.
A pitealap elkészítése
1. lépés - A két bucit lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki 3-3 mm vastagságúra.
2. lépés - Tekerjük a kinyújtott tésztát a nyújtófára (ne ijedjen meg, ha szakadozik, az omlós tészta ilyen állagú; egyszerűen újra nyomkodjuk össze) és béleljen ki vele egy-egy pitesütő formát.
3. lépés - Szurkáljuk meg a tészta alját, borítsuk be folpack fóliával és sütésig tároljuk hűtőszekrényben.
4. lépés - Melegítsük elő a sütőt 200ºC fokra. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, vegyük le róla a fóliát, majd tegyünk a tésztára sütőpapírt és nehezéknek egy réteg szárazbabot és süssük vakon kb. 10 percig. Távolítsuk el a sütőpapírt és a babot, majd még 5 percig süssük. Vegyük ki a tésztát, hagyjuk kihűlni, majd állítsuk a sütőt 180ºC fokra.
A töltelék elkészítése
1. lépés - A sütőcukrot és a vanília rudakat tegyük 1 liter vízbe, forraljuk fel és hagyjuk csendesen forrni 5 percig. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ketté és vegyük ki a magházukat, majd helyezzük a cukros szirupot tartalmazó lábasba. Fedő alatt 5-10 percig főzzük, amíg meg nem puhul. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
Tipp Az alma leszűrt levét szirupos állagig forralhatjuk, amely az almás pite mellé öntetként tálalható.
2. lépés - A vajat és a sütőcukrot keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat úgy, hogy minden alkalommal alaposan verjük fel a masszát. Ezután keverjük a masszába a mandulát, a citromhéjat és a sütőlisztet.
3. lépés - Egy éles késsel vágjuk a főtt fél-almákat vékony szeletekre úgy, hogy a tetejükön ne vágjunk teljesen végig.
4. lépés - A mandulatöltelék háromnegyedét kenjük egyenletesen a kisült pitetésztákra. Az almát legyezőszerűen helyezzük rá, majd szórjuk meg a mazsolával. A töltelék megmaradt részét kanalazzuk az almaszeletek közé és süssük 35-40 percig, míg aranybarna és szilárd nem lesz. Szobahőmérsékleten, tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
Tippek a tökéletes almás pite elkészítéséhez
Sütés közben mindig hideg hozzávalókat és eszközöket használjunk;
a vajat felhasználás előtt egyenesen a hűtőből vegyük ki és csak ujjheggyel morzsoljuk össze a liszttel, mivel ez a kéz leghidegebb része.
Ez az a recept, ahol a vajat nem helyettesíthetjük margarinnal - a vajjal készült pite összehasonlíthatatlanul finomabb.
A folyadék mennyiségeket csak irányadónak tekintse - a liszt nedvességtartalmától függ a valóban szükséges mennyiség.
Ne feledje: a tészták összezsugorodását a túl sok folyadék okozza.
Ha a tészta a forma kibélelése során kinyúlik, akkor sütés közben össze is fog zsugorodni. Ezt úgy kerülheti el, ha a kinyújtott tésztát a nyújtófa segítségével óvatosan felemeli és ráborítja a sütőformára. Ezután kicsit lisztezze be a kezét és enyhén nyomkodja le a tésztát.