Ami nem hiányozhat a karácsonyi süteményes-asztalról
Otthon
3/10/2018
A karácsonyi családi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke a finom sütemény.
Ezekkel a kipróbált receptekkel biztosan sikert aratunk - még a nagyinál is.
A hagyományos karácsonyi süteményes-asztalról ez a két finomság nem hiányozhat!
Mákos és diós bejgli
Elkészítés nehézsége: ** *
Árkategória: **
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 35 perc
Hozzávalók 2-2 rúdhoz:
Az élesztős omlós tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 1 kk.+5 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 tojás + 2 a kenéshez
- A diótöltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 3 ek. rum
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
A máktöltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 3 ek. rum
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 dl víz
- 3-4 ek. citromlé
- 2 ek. baracklekvár
Elkészítés:
- A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a maradék 5 dkg porcukorral együtt a liszthez adjuk, és összedolgozzuk. Munkalapra szedve átgyúrjuk, 4 egyforma cipóra osztjuk, majd műanyag dobozba zárva betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a kétféle tölteléket.
- A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, és fél órát érleljük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét, valamint a zsemlemorzsát, és hagyjuk egészen kihűlni.
- A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt, végül a maradék mazsolát, és szintén hagyjuk kihűlni.
- A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első cipót kb. 20x30 cm-es lapra nyújtjuk, két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát, majd vékonyan átkenjük tojásfehérjével. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és a hajtott oldalával lefelé, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
- Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel). A tetejüket és az oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre visszük, könnyedén átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát „szárítjuk".
- A tekercseket kötőtűvel vagy fém nyárssal sűrűn megszurkáljuk, és 190 fokos sütőben30-35 perc alatt megsütjük.
Karácsonyi mézeskalács
Elkészítés nehézsége: *
Árkategória: *
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 egész tojás
- 4 nagy evőkanál méz
- kis csipetnyi só
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- pici só
- 6-7 közepes evőkanál porcukor
Elkészítés:
- A liszthez keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a mézet, és az egészet kézzel összegyúrjuk. Ha keménynek érezzük, ne tegyünk hozzá semmit, ugyanis a méz felmelegedésével fog meglágyulni. A tésztát egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.
- Másnap az 1/3-át lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd különböző karácsonyi formákkal kiszurkáljuk.
- A 175 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. Közben elővesszük a második harmad tésztát, szintén kiszurkáljuk, és a sütőben megsütjük. Ennek az adagnak már elég a hét perc. Ugyanezt megcsináljuk a maradék tésztával is.
- A díszítéshez a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyós, fehér, fénylő krémet kell kapnunk, és ezzel tetszés szerint lehet díszíteni a kihűlt süteményeket.