Ami nem hiányozhat a karácsonyi süteményes-asztalról


Otthon
3/10/2018
A karácsonyi családi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke a finom sütemény.

Ezekkel a kipróbált receptekkel biztosan sikert aratunk - még a nagyinál is.

A hagyományos karácsonyi süteményes-asztalról ez a két finomság nem hiányozhat!


Mákos és diós bejgli

Elkészítés nehézsége: ** *

Árkategória: **

Elkészítési idő: 2 óra

Sütési idő: 35 perc

Hozzávalók 2-2 rúdhoz:

Az élesztős omlós tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk.+5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 tojás + 2 a kenéshez
  • A diótöltelékhez:
  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek. rum
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek. rum
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • 3-4 ek. citromlé
  • 2 ek. baracklekvár

Elkészítés:

  1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a maradék 5 dkg porcukorral együtt a liszthez adjuk, és összedolgozzuk. Munkalapra szedve átgyúrjuk, 4 egyforma cipóra osztjuk, majd műanyag dobozba zárva betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a kétféle tölteléket.
  2. A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, és fél órát érleljük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét, valamint a zsemlemorzsát, és hagyjuk egészen kihűlni.
  4. A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt, végül a maradék mazsolát, és szintén hagyjuk kihűlni.
  5. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első cipót kb. 20x30 cm-es lapra nyújtjuk, két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát, majd vékonyan átkenjük tojásfehérjével. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és a hajtott oldalával lefelé, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 
  6. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel). A tetejüket és az oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre visszük, könnyedén átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát „szárítjuk".
  7. A tekercseket kötőtűvel vagy fém nyárssal sűrűn megszurkáljuk, és 190 fokos sütőben30-35 perc alatt megsütjük. 


Karácsonyi mézeskalács

Elkészítés nehézsége: *

Árkategória: *

Elkészítési idő: 1,5 óra

Sütési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 100 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 4 nagy evőkanál méz
  • kis csipetnyi só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • A mázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • pici só
  • 6-7 közepes evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. A liszthez keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a mézet, és az egészet kézzel összegyúrjuk. Ha keménynek érezzük, ne tegyünk hozzá semmit, ugyanis a méz felmelegedésével fog meglágyulni. A tésztát egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.
  2. Másnap az 1/3-át lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd különböző karácsonyi formákkal kiszurkáljuk.
  3. A 175 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. Közben elővesszük a második harmad tésztát, szintén kiszurkáljuk, és a sütőben megsütjük. Ennek az adagnak már elég a hét perc. Ugyanezt megcsináljuk a maradék tésztával is.
  4. A díszítéshez a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyós, fehér, fénylő krémet kell kapnunk, és ezzel tetszés szerint lehet díszíteni a kihűlt süteményeket.