Csírák hatásai


Otthon
3/10/2018
A csírák fogyasztásával könnyen hozzájuthatunk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, sőt, annál sokkal több vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Miért pont csíra?
A csírák az úgynevezett „szuper-élelmiszerek” közé tartoznak, melyek hatékonyabban szolgálják az egészségünket és a szervezetünk optimális működését, mint a hagyományos táplálékok. A csírák ezen belül is különlegesnek számítanak, ugyanis rendkívül koncentráltan tartalmazzák azokat a tápanyagokat, melyek a később kifejlett növényben találhatóak majd. A csíráztatásnak persze praktikus indokai is vannak, a kereskedelemben például a növények magvas szállítása a legkézenfekvőbb, ezenkívül igen gyorsan, már 4-5 nap alatt fogyasztható állapotba kerülnek. Nem igényelnek vegyszereket, sőt, különösen jó, hogy bio-tápláléknak minősülnek (a magtól függően).

A legjobb forrásból
Nem is gondolnánk, hogy egy csomag magban mennyi értékes vitamin és tápanyag található, minden, ami a növényben eloszlik, a pici magban raktározódik el. A sokáig nyugalmi állapotban lévő, tehát jól tárolható magvak nedvesség hatására kezdenek életre kelni. A keményítő és zsír formájában elraktározott energia fejlődésnek indul és elkezdődik a csíraképződés, ezekben a kicsi csírákban pedig minden megtalálható, ami később a növény szárában, fejében és gyökerében. Mivel a csírázás szakaszában igen intenzíven fejlődik a növény, elkezdi termelni a növekedéshez szükséges enzimeket, amelyhez a talajból von ki ásványi anyagokat.

Vitaminok, ásványi anyagok
A csírák igazi vitaminbombák, amikor télen nincs lehetőségünk friss zöldséget fogyasztani, az otthoni csíráztatással pótolhatjuk a vitamin szükségletünket. Megtalálhatóak a pici növényben az A-, Komplex B-, C-,D-, E-,G-,H-, K-, U-vitaminok, a jód, nátrium, szilícium, kálium, kálcium, magnézium és a foszfor pedig a szervezet számára könnyen emészthető formában vannak jelen. A csírák magas energiatartalmú táplálékok és könnyen felszabaduló energiát adnak. Nemcsak az immunrendszerünkre vannak jó hatással, de kiváló csonterősítőként, idegnyugtatóként, lúgosítóként, vagy vértisztítóként is számon tartjuk őket. Leggyakrabban használt gabonacsíra a búzacsíra, hüvelyesek közül pedig a lencse csírája. A legegészségesebb és legfinomabb csírák ezenkívül a retek, lucerna, vöröskáposzta, napraforgó és a hagymacsíra. Vigyázzunk, azoknak a növényeknek a csírája, melyek kifejlett állapotban erős ízűek, csíraként még intenzívebb ízűek lesznek.

Hogyan?
A csíráztatás nem bonyolult feladat, azonban figyelmet igényel. Szerezzünk be bio-, vagy mezőgazdasági boltban csíráztató tálat, a legegyszerűbb, ha elsősorban a tisztíthatóság szerint választunk. Létezik kerámia és műanyag csíráztató, bármelyiket választhatjuk, a műanyag tál a napfény és moshatóság szempontjából talán praktikusabb. Ha minden hozzávaló, magvak és csíráztató tál meg van, kezdődhet a növesztés! A magvakat alaposan mossuk át, majd nem túl tömötten tegyük a tálba! Helyezzük napfényes, de ne túl meleg helyre az edényt és figyeljünk rá, hogy ne száradjanak ki a magok! Naponta legalább háromszor mossuk át a csírákat, de ne hagyjuk nagyon nedvesen sem, mert hamar bepenészednek! A különböző magvak különböző csírázási idővel rendelkeznek (éppen ezért ne keverjük össze őket a csíráztatóban), átlagosan 4-5 nap múlva már fogyaszthatóak is.
Jó egészséget, jó étvágyat!

Szőlőből készült egészséges ételek
Ehető virágok
Szervezetünk “üzemanyagai”