Csülkös bableves és csülök pékné módra elkészítése


Otthon
3/10/2018
A csülök nem a legkönnyebb ételünk, de a hagyományos magyar konyha egyik kedvence: készítsünk hát el két közkedvelt csülkös fogást.

Az igazi csülkös bableves
Vegyünk egy nagyobb füstölt csülköt és a főzés előtti este áztassuk be egy tál hideg vízbe, úgy, ahogy a tarkababot is, de külön tálban. Másnap szűrjük le mindkettőt, majd készítsük elő a leveshez a többi hozzávalót is. Főzzük a csülköt félpuhára, ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a levest, használjunk kuktát. Tegyünk a csülök mellé a vízbe babérlevelet és ízlés szerint néhány cikkely hagymát is. Tegyük a csülökhöz a babot is, majd amikor már majdnem puha a bab, adjunk a leveshez hozzá 15 dkg felkarikázott fehér és sárgarépát. Fűszerezzük egész borssal és sóval, de vigyázzunk, ha nagyon sós a csülök, kevesebb használjunk!

Készítsük el a rántást, egy közepes fej vöröshagymát szeleteljünk fel, pirítsuk meg olajon és lisztezzük meg. Húzzuk le a tűzről és tegyünk hozzá egy kevés pirospaprikát. Kis adagokban adjuk a rántáshoz a leves levét és addig hígítsuk, amíg sima nem lesz. Ezután a megfőtt csülköt vegyük ki a levesből, a rántást pedig keverjük bele. A csülköt ízlés szerint kicsontozhatjuk és felszeletelhetjük, majd visszarakhatjuk a levesbe, de külön, egyben is tálalhatjuk a leves mellé. Készítsünk csipetkét levesbetétnek, 10 dkg lisztből, egy tojással és kevés vízzel. Tálaláskor tehetünk egy evőkanál tejfölt is a levesbe.

Csülök Pékné módra
Egy nagyobb csülköt sózzunk be és főzzük meg kuktában babérlevéllel és fokhagymával együtt. Hagyjuk kihűlni (egy éjszakán át is pihentethetjük a tökéletes hatás kedvéért). Pucoljunk meg négy nagy fej vöröshagymát és körülbelül 1 kilogramm burgonyát és nagyobb cikkelyekre vágjuk fel őket. Tegyük bele a zöldségeket egy mélyebb tepsibe alufóliára fektetve, sózzuk és borsozzuk őket, majd tegyük középre az előfőzött csülköt. Öntsünk rá egy kevés csülöklét, és a tepsi szélére tegyünk egy kevés zsírt. Ezután takarjuk le az ételt fóliával, majd pároljuk 1,5 órán keresztül. Ezután keverjünk össze egy kanál mézet egy dl sörrel és egy kevés főző lével, majd a bevagdosott csülköt kenegessük meg ezzel a páccal. Végül süssük az ételt még körülbelül fél órát úgy, hogy néhányszor megkenjük újra a mézes páccal. Tálalhatjuk lilakáposztával, vagy vöröskáposztával.
Jó étvágyat kívánunk!