Desszertek - receptek sütés nélkül
Ha nincs kedvünk, vagy lehetőségünk órákig a sütő mellett állni és azon izgulni, hogy „felemelkedik-e” a piskótánk, keressünk olyan receptet, amihez elég, ha összekeverjük az alapanyagokat. A legbonyolultabb sütés nélküli desszert is csak attól riaszthat el minket, hogy több órára a hűtőben kell „érlelni” a sütit, egyébként könnyen elkészíthetőek. Erre leginkább a túrós süteményeknél kell ügyelnünk. Elkészítésük kiváló alkalom arra is, hogy közösen tevékenykedjünk a konyhában a gyerekekkel.
Kókuszgolyó
½ kiló porcukrot keverjünk össze 35 dkg kekszreszelékkel, adjunk hozzá 5 dkg kakaót, valamint egy evőkanál vajat/margarint és 1 dl tejet (amennyitől összeáll a massza), 2 evőkanál rummal, vagy kevés rumaromával ízesítsük! Ízlés szerint keverjünk a masszába kókuszreszeléket is, majd miután golyókat formáztunk belőle, hengergessük meg a maradék reszelékben az egészet. Tehetünk a kókuszgolyó közepébe magozott meggyet is!
Tiramisu
Főzzünk le 3 dl kávét és hagyjuk kihűlni! 4 tojássárgáját keverjünk ki 4 evőkanál kristálycukorral, adjunk hozzá 1,5 vaníliás cukrot, végül keverjünk hozzá 300 gramm mascarponét. Lehetőleg ne robotgéppel, hanem kézi habverővel keverjük egészen addig a krémet, amíg megfelelő lágyságú nem lesz. A felvert tojásfehérjét óvatosan dolgozzuk bele a masszába, mint ahogyan a piskótánál szokás. Ezután egy jénai tálba tegyünk egy réteg babapiskótát (több sor is lehet), majd öntsünk rájuk kevés kávét, de vigyázzunk, ne ázzon el a piskóta! Körülbelül másfél csomag piskóta kell a recepthez. Ezután tegyünk egy réteg krémet a piskótára, majd kakaóval hintsük meg a tetejét. Hagyjuk állni a tiramisut 4-6 órán át, de az sem baj, ha este készítjük el és másnap fogyasztjuk. Gyorsnak tehát nem mondhatjuk, munkánk viszont nincs túl sok vele.
Somlói galuska
Ha főzés nélküli pudingot használunk és öntetnek való tubusos csoki krémet, ehhez a somlói galuskához valóban nem szükséges a sütés-főzés, csak a kevergetés. Két csomag babapiskótát törjünk egyforma darabokra, majd tegyük őket egy tálba és egy kevés rummal öntsük le. Ezután szórjuk meg darált dióval és egy evőkanálnyi mazsolával. Az előre elkészített vaníliás pudingból tegyünk egy réteget a piskótára, majd újra rétegeljünk egy adag rumos, diós, mazsolás piskótát. A tetejét öntsük le a csoki krémmel, majd hagyjuk állni a hűtőben a somlóit. Fogyasztás előtt tejszínhabbal díszítsük!