Magyar desszertek - édesség receptek
A jellegzetes magyar desszertek közül a két legnépszerűbb a dobos torta és a somlói galuska. Elkészítésük bonyolultnak tűnik, de ha pontosan betartjuk a receptben foglaltakat, biztosan nem rontjuk el.
Dobos torta (20 szeletes)
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók a 6 piskótalaphoz:
6 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
3,5 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
4 tojás
20 dkg porcukor
23,5 dkg teavaj
3,5 dkg szilárd kakaómassza
1,7 dkg vaníliás cukor
3,5 dkg kakaóvaj
20 dkg 70 %-os csokoládé
A karamelltetőhöz:
20 dkg cukor
Elkészítés:
Piskóta:
- Válasszuk szét a tojást. A sárgáját 5 dkg porcukorral keverjük fehéredésig. Verjük fel a fehérjét, keverjük bele a maradék porcukrot, majd óvatosan forgassuk össze a sárgájával.
- Szitáljuk bele a lisztet, és keverjük hozzá az olvasztott, de nem forró vajat.
- Osszuk a masszát 6 egyenlő részre, és a piskótalapokat 180 fokos sütőben süssük meg.
Krém:
- Gőz fölött verjük fel a tojásokat a porcukorral. Ha felmelegedett, vegyük le a tűzhelyről, és addig verjük, amíg ki nem hűl.
- Robotgéppel alaposan habosítsuk fel a vajat, tegyük bele a vaníliás cukrot, az olvasztott kakaómasszát, az olvasztott kakaóvajat és a felolvasztott csokoládét. Ezután alaposan keverjük össze a tojásos masszával.
Összeállítás:
- Öt piskótalapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, és helyezzük egymásra őket.
- A tetejéhez olvasszuk meg és karamelizáljuk a cukrot. Oszlassuk el egyenletesen a hatodik piskótán, és amíg még nem kemény, vágjuk 20 részre, majd illesszük rá a torta tetejére.
Somlói galuska
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Sütési idő: 35 perc
Hozzávalók (4 személyre)
A piskótához:
6 ek. liszt
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dkg darált dió
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 mk. sütőpor
A vaníliakrémhez:
3 dl tej
3 tojássárgája
8 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 tk. étkezési keményítő
A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
3 dkg vaj
2 ek. rum
A rumos öntethez:
2 ek. rum
1,5 dl víz
1 tk reszelt narancshéj
10 dkg cukor
Ezen kívül:
1 nagy marék mazsola
2 dl rum
10 dkg darált dió
3 dl tejszínből vert hab
1-2 tk. kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
Piskóta:
- A tojássárgáját és a porcukrot keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
- Egy külön tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd - lehetőleg lyukas fakanállal - laza mozdulatokkal keverjük hozzá az előző masszához.
- A masszát osszuk három részre. Az egyikbe keverjük bele a kakaóport, a másikba a darált diót, a harmadik maradjon natúr.
- A háromféle tésztát 180 fokos sütőben külön-külön körülbelül 10-12 perc alatt süssük meg.
Vaníliakrém:
- A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverjük ki, fokozatosan öntsük hozzá a tejet, vízgőz felett sűrítsük krémesre, majd tegyük bele az étkezési keményítőt.
Csokoládéöntet:
- Törjük apró darabokra az étcsokoládét, öntsük hozzá a tejszínt és a rumot, majd vízgőz felett olvasszuk fel.
Rumos öntet:
- A vízben körülbelül 10 percig főzzük a cukrot, majd ha már sűrűsödik, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot.
- A mazsolát áztassuk be a rumba.
Összeállítás:
- A megsütött piskótalapokat törjük kisebb darabokra és keverjük össze. Egy tálba először helyezzünk egy réteg piskótát, locsoljunk rá rumos öntetet, szórjuk rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyünk rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére piskótát hagyjunk.
- Erre szórjunk kakaóport, tegyünk rá tejszínhabot, és alaposan locsoljuk meg a csokoládéöntettel.
Ajánlott bejegyzések: