Hat otthon elkészíthető, egészséges nassolnivaló
Hat, otthon és egyszerűen elkészíthető nassolnivaló receptjét olvashatja: első számú védelmi vonalat jelenthetik, ha ránk tör az éhség.
Hozzávalók 6 személyre
- Répa-nass
A répa fantasztikus alapanyaga az egészséges nassolásnak. Minimális erőfeszítéssel készíthetünk belőle egy szuperételt, amely tele van tápanyagokkal, ráadásul sok mindenre jó, a bőröregedés megelőzésétől kezdve a látás javításáig.
Répatorta
- 25 dkg megpucolt sárgarépa
- 10 dkg pekándió
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 20 dkg nádcukor
- 150 ml dióolaj
- egy csipetnyi só
A cukormázhoz (választható)
- 15 dkg krémsajt
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3. Répa-nass, kétféleképpen
ELKÉSZÍTÉSE
- Répatorta
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Reszeljük finomra a répákat. Tegyünk félre néhány pekándiót, a maradékot pedig mozsártörővel vagy háztartási robotgéppel aprítsuk fel. Törjük fel a tojásokat és válasszuk szét a fehérjét a sárgájuktól. Verjük fel a tojássárgákat a cukorral, majd keverjük össze a dióolajjal, a reszelt répával és a darált pekándióval. Szitáljuk a lisztet egy mély tálba a sütőporral, fahéjjal és sóval együtt. Adjuk hozzá a répás masszához.
- Verjük keményre a tojásfehérjéket, majd spatula segítségével óvatosan keverjük ezt is bele.
Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába. Tegyük a sütőbe 45 percre. Ha megsült, vegyük ki a sütőből majd a tortaformából és hagyjuk kihűlni.
- A cukormázhoz keverjük össze a krémsajtot, vajat, porcukrot és a citromlevet. Amikor a torta kihűlt, vonjuk be tortánkat a cukormázzal, díszítsük pekándióval és kevés reszelt répával. Vágjuk négy-hat darabba.
Humusz házilag
- 20 dkg csicseriborsó
- 150 ml olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g pirított szezámmag
Rakjuk a hozzávalókat háztartási robotgépbe, majd apránként adagoljuk hozzá az olíva olajat. Dolgozzuk össze homogén állagú krémmé és tálaláshoz kínáljunk hozzá hasábokra vágott sárgarépát.
- Dióféléből készült nassok
Amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, a diófélék tele vannak egészséges olajokkal és rostokkal, melyek tápanyagban gazdag nassolnivalókká teszik és gondoskodnak arról, hogy ne éhezzünk meg a következő étkezésig!
Pekándiós gyümölcsszelet (7 -10 gyümölcsszelethez)
- 5 dkg pekándió
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt gyümölcs (például eper, vörösáfonya, áfonya)
- 5 dkg tökmag
- 5 dkg szezámmag
- 3 dkg darált mandula
- 20 dkg zabpehely
- 1 evőkanál fahéj
- egy csipet só
- 15 dkg vaj
- 15 dkg méz
- 15 dkg durva nádcukor (egészségesebb alternatíva a fehér cukor helyett)
Melegítsük fel a mézet, vajat és cukrot egy kis lábasban. Helyezzük a többi hozzávalót egy külön tálba, és keverjük össze őket. Amikor a mézes keverékünk karamellizálódik (vigyázzunk, nehogy túlságosan megbarnuljon), vegyük le a tűzről, majd öntsük a gabonás keverék tetejére. Keverjük alaposan össze, majd öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Helyezzük a 160 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Amikor átsült, vegyük ki és hagyjuk lehűlni, mielőtt felszeleteljük. Tároljuk szellős helyen.
Joghurt granola
- Joghurt granola
- 450 ml joghurt
- 10 dkg pekándió
- 4-8 teáskanál méz
- 20 dkg friss, apró gyümölcs (például eper, málna, áfonya vagy szeder)
- 10 dkg zabpehely
Töltsünk félig 2-4 üvegpoharat a joghurttal, majd tegyünk a tetejére pekándiót, friss gyümölcsöt, zabot és mézet. Kanalazzunk további (1-2 kanál) joghurtot a mag-gyümölcs keverék tetejére, majd a rétegezést a zabos-mézes-gyümölcsös sorral zárjuk.
- Almából készült nassok
Okkal a mondás, miszerint, “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Ez a szuperétel antioxidánsokban, flavonoidokban és rostokban gazdag, ráadásul bizonyított jótékony hatással bír, például számos betegség megelőzését (szívbetegség, rák) segíti elő.
Almás kenyérpuding
- 30 dkg szikkadt kenyér
- Fél liter langyos tej
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 cs. vaníliapuding por
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 kg szeletelt alma
- egy darabka vaj
- egy 24cm-es tortaforma
Tipp: ha kevesebb cukrot szeretnénk használni, 10 dkg cukrot mazsolával helyettesíthetünk.
Vágjuk le a kenyér héját, majd áztassuk a szeleteket langyos tejbe. Adjuk hozzá a cukrot, tojássárgáját, vaníliapuding-keveréket, sütőport és az alma nagy részét. Verjük habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan kanalazzuk a masszába. Amennyiben mazsolát is használunk, most adjuk hozzá.
Kanalazzuk a keveréket egy kivajazott tortaformába, majd díszítsük a tetejét a maradék almával. Süssük 45 percig 175 fokra előmelegített sütőben. Távolítsuk el a tortaformát és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra
Zöldlalma smoothie zöldcitrommal és mentával
- 2 zöld alma
- fél uborka
- 1 zellerszár
- 1 meghámozott lime
- egy darabka gyömbér
- egy szelet lime
Zöldalma smoothie zöldcitrommal és mentával
Vágjuk négy darabba az almákat, a csutkát és a szárat távolítsuk el, de a héját hagyjuk rajta. Gyümölcspréssel préseljük ki az almadarabokat a zellerrel, gyömbérrel, uborkával és zöldcitrommal. Tároljuk a levet üvegben vagy szellőző folyadéktartóban, és ne feledjük fogyasztás előtt friss mentával vagy szeletelt zöldcitrommal díszíteni. Ez az ital hűvösen még finomabb, ezért adjunk hozzá néhány jégkockát.